Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Polančec traži ispitivanje Sanadera, Kosor i Šukera

Autor: Sergej Abramov

10.05.2010. 22:00
Polančec traži ispitivanje Sanadera, Kosor i Šukera

Foto: FaH



Premijerka Jadranka Kosor i bivši premijer Ivo Sanader, naravno, imaju pravo ne odazvati se pozivu obrane, ali kakvu bi onda poruku poslali građanima, veli Polančecov branitelj Anto Nobilo
Kad već neće USKOK, onda će Polančec sam zatražiti ispitivanje najvišeg državnog vrha, odnosno užeg kabineta Vlade koji je odobrio ugovor o privatizaciji TLM-a, te prijenos udjela u JANAF-u na HEP, a što se istražnim zahtjevom stavlja na teret bivšem potpredsjedniku Vlade.
– Danas ću razgovarati s Polančecom i nadam se da ću dobiti na uvid i istražni zahtjev. U ovom trenutku mogu reći da ću svakako tražiti od članova užeg kabineta Vlade iz tog doba da mi se odazovu na poziv za ispitivanjem, rekao je jučer Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.
Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, obrana osumnjičenih ima pravo samostalno ispitivati svjedoke i prikupljati dokaze. Polančec je još u petak iz pritvora poručio da je za štetu u HEP-u kriv koliko i uži kabinet hrvatske Vlade, a Nobilo poručuje da će zvati na razgovor sve ministre za koje utvrdi da su na sjednicama užeg kabineta raspravljali o toj problematici, uključujući i bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i sadašnju premijerku Jadranku Kosor.
– Oni imaju pravo ne odazvati se pozivu obrane, ali kakvu bi onda poruku poslali građanima? Mogu citirati i nedavnu izjavu premijerke kad je rekla da ništa neće zaustaviti Vladu u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i da vlada nulta stopa tolerancije na bilo kakav i bilo čiji oblik korupcije, kazao je Nobilo.
O problematici HEP-a i TLM-a raspravljalo se na užem kabinetu Vlade, tvrdi Polančec, a javno dostupni podaci svjedoče da je čitava Vlada odobrila privatizaciju TLM-a, te prijenos dionica 7,2 posto dionica JANAF-a HEP-u, da se konsolidira loša HEP-ova bilanca nastala i otpisom TLM-ovih dugova. Sukus istrage protiv Polančeca je ugovor HEP-a i TLM-a o prodaji struje ispod tržišne cijene, čime je HEP oštećen za 600 milijuna kuna, ali privatizacija TLM-a također se spominje u istražnom zahtjevu.
Mostarski Aluminij ponavlja da je sporni ugovor rezultat privatizacije, jer je u odnosu HEP-TLM-Aluminij definirana opskrba TLM-a sirovinom iz Mostara, u koji je proslijeđivana električna energija čija je cijena vezana za trećinu vrijednosti aluminija na londonskoj burzi. Cijene aluminija na svjetskom tržištu su krajem 2007. godine pale, a u cijelom razdoblju kretale su se od 3.200 do 1.200 dolara po toni, te je, tvrde u Aluminiju, sirovina isporučivana TLM-u cijelo vrijeme bila usklađivana s cijenama na londonskoj burzi, jednako kao cijena energije.
Je li cijena električne energije bila uvjet u privatizaciji TLM-a, nije poznato, jer sam ugovor nije objavljen. Vlada je objavila tek odluku o potvrđivanju tog ugovora kojeg je potpisao bivši premijer Sanader. U međuvremenu, ugovor HEP-a i TLM-a je raskinut, te su u tijeku trojni pregovori o novom ugovoru u koje je uključen i mostarski Aluminij.
 


Podignuta optužnica za reflektore


Polančec će danas opet biti ispitan, ali u sklopu istrage koja se protiv njega vodi zbog zlouporabe položaja i ovlasti naručivanjem pola milijuna kuna vrijedne studije od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića. Tijekom današnjeg dana trebao bi mu biti uručen i istražni zahtjev vezan za HEP i TLM. Jučer je, doznajemo, protiv Polančeca podignuta i optužnica u slučaju Reflektori zbog sumnje na poticanje na protuzakonito posredovanje.