Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Procesija ulicama Arbanasa kao put vjere i slika našeg života

Autor: Dragana Glavočić

10.05.2010. 22:00
Procesija ulicama Arbanasa kao put vjere i slika našeg života

Foto: Sebastian GOVORČIN



Čujemo da je današnje vrijeme suvremeno te bi mu se crkva trebala prilagoditi, no današnji kršćani pozvani su čuvati i biti odani riječi Božjoj. Bog može činiti čudesa u životima onih koji mu se otvore. Današnji čovjek stoji pred nizom pitanja tko sam, kamo idem, odakle dolazim. Isus je odgovor na sva naša životna pitanja – mons. Josip Mrzljak
Svečanim misnim slavljem, koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, proslavljen je blagdan Gospe Loretske u istoimenoj crkvi u Arbanasima. Ovoj svetkovini, u narodu poznatoj i kao “Arbanaško čudo”, sudjelovali su brojni vjernici.
Na početku euharistijskog slavlju kojem su nazočili generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić te brojni zadarski svećenici, okupljene vjernike pozdravio je i zaželio dobrodošlicu varaždinskom biskupu mons. Mrzljaku župnik don Josip Bunić. Potom je župnik nazočne pozvao na molitvu za nedavno preminulog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu da ga milosrdni Bog primi u svoje nebesko kraljevstvo.
– Zahvaljujem nebeskoj majci Mariji za sve isprošene molitve te joj preporučujem mlade naše župe i sve naše dobrotvore. Također, molimo i njezin sveti zagovor za mlade obitelji s brojnom djecom da ih znaju odgajati u skladu s naukom katoličke crkve, kazao je don Bunić.
Potom je Dinko Marin uručio biskupu Mrzljaku sliku Svete Obitelji. Brojnim vjernicima okupljenima oko Marijina kipa obratio se mons. Mrzljak i kazao da nas je Gospa na ovaj dan okupila oko svog sina Isusa Krista i da je to njezina zadaća.
– Marija nas je okupila na euharistijskoj gozbi da bi proslavili rođenje, muku i uskrsnuće njezina sina te da bi s njom dočekali silazak Duha svetoga na blagdan Duhova, istaknuo je mons. Mrzljak.
Misno pjevanje predvodio je župni zbor “Vicko Zmajević” pod vodstvom Žana Morovića. Nakon navještenog Evanđelja po Luki, mons. Mrzljak održao je homiliju koju je započeo sa statističkim podacima da se u Hrvatskoj više od 90 posto stanovništva izjašnjava kao vjernici različitih vjera.
– Danas postoji toliko puno praznovjerja i to kod onih koji kažu da vjeruju. Ali danas, nećemo govoriti o njima, već o nama koji stojimo pred kipom Gospe Loretske. Najbolji test naše vjere je stajati pred Marijom, prvom vjernicom, kazao je propovjednik te dodao da su zasigurno mnogi vjeru dobili od baka, roditelja koji su bili prvi svjedoci vjere. Nadalje, u svojoj propovijedi mons. Mrzljak je kazao da je Marija bila ta koja je prvu zajednicu vjernika okupljala.
– Blažena ti koja povjerova, kazala je Marija Elizabeti u današnjem Evanđelju po Luki. Marija je povjerovala da je Isus sin Božji i onda kad se izgubio u hramu i kazao da mu je biti u domu oca njegova, i onda kad je bio razapet na križ te je znala da smrt nije kraj već samo prolaz i da će se ispuniti što je Bog obećao, naglasio je biskup Mrzljak dodavši da i nama Bog može činiti divne i velike stvari samo ako mu se otvorimo. Na vjernicima je, kazao je mons. Mrzljak, da Bogu odvratimo Marijinim riječima, evo službenice Božje.
– Nije lako hoditi Božjim putem. Uskoro ćemo krenuti s procesijom koja nije samo tradicionalni običaj kojim su nas naučili naši preci, već predstavlja put vjere, sliku našeg života. Ovaj put ima svoj početak i kraj. Idemo onome koji je darivatelj života i koji nas čeka na kraju našeg životnog puta, istaknuo je mons. Mrzljak te dodao da hoditi Božjim putem nije uvijek lako. Čovjeka pritišću križevi bolesti, starosti, vlastite nemoći te se često čini da takav život nema smisao.
– Tada čovjek počne razmišljati da takav život nije kvalitetan pa onda počne odlučivati o vlastitom, ali i tuđem životu, bilo da je on na početku još u majčinoj utrobi ili na kraju u poodmakloj starosti. Vrijeme u kojem živimo ne pogoduje kršćanskom životu. Čujemo da je današnje vrijeme suvremeno te bi mu se crkva trebala prilagoditi, no današnji kršćani pozvani su čuvati i biti odani riječi Božjoj. Bog može činiti čudesa u životima onih koji mu se otvore. Današnji čovjek stoji pred nizom pitanja tko sam, kamo idem, odakle dolazim. Isus je odgovor na sva naša životna pitanja, jer je on jedini put, istina i život, zaključio je mons. Mrzljak.
Nakon euharistijskog slavlja slijedila je procesija s kipom Gospe Loretske od središnjeg trga, kroz ulice Đure Marušića, Đerđe Fište i dijelom Skenderbega natrag na trg. Gospin kip nosili su članovi Bratovštine Gospe Loretske. Procesija se zaustavila na tri postaje gdje su se čitali odlomci iz evanđelja.