Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pukle daske koje život znače

Autor: Jelica Farkaš

10.05.2010. 22:00
Pukle daske koje život znače


Prostor ljetne pozornice koji može primiti oko 700 posjetitelja djelomično je obnovljen te prilagođen održavanju kino predstava. Nažalost pozornica na kojoj bi se trebali održavati koncerti, kazališne predstave i ostale slične priredbe, nije u funkciji. Sam pod ispucao je te su nužni veći zahvati kako bi se ona mogla privesti namjeni
Pučko otvoreno učilište Biograd na Moru imalo je relativno uspješnu proteklu godinu. Vidljivo je to iz izvješća o radu koje je prihvatilo i biogradsko Gradsko vijeće.
Naime, u sklopu redovitih djelatnosti kao što su kinematografska i glazbeno-scenska djelatnost te obrazovanje odraslih, nastojalo se u skladu s mogućnostima učiniti što je više moguće.
Tečajevi, predstave
Tako su, primjerice, na planu obrazovanja odraslih, organizirani tečajevi stranih jezika i to njemačkog, engleskog i talijanskog jezika, koji su provedeni u pet obrazovnih grupa, a pohađalo ih je ukupno 38 polaznika. Glazbeno scenska djelatnost kao jedna od prioritetnih u ovoj kulturnoj ustanovi, bila je relativno zadovoljavajuća, iako su evidentno iskazane potrebe za njihovom sveobuhvatnijom i svestranijom ponudom. No upravo skromna financijska sredstva ograničavajući su faktor u realizaciji takvih programa te se u skladu s njima i protekle godine nastojao održati kontinuitet glazbeno scenskih događanja u gradu. Tako su u tom razdoblju održana tri koncerta klasične glazbe i to u prostoru biogradske župne crkve Svete Stošije, a koji su u bili vrlo dobro posjećeni.
Udio učilišta evidentan je u ljetnim kulturnim događanjima koja se pod nazivom Biogradsko ljeto realiziraju u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom. Pomoć pri održavanju različitih priredbi, točnije ustupanje dvorane za održavanje stručnih gospodarskih, sportskih, političkih ili, pak promidžbenih skupova, veliki su doprinos ove ustanove. Što se kazališne djelatnosti tiče, tijekom godine održano je nekoliko predstava i to obližnjih kazališnih kuća. Tako su Biograđani mogli pogledati predstave “Dvi za uši”, kazališta Virko iz Šibenika, zatim “Priredbu”, dramskog kazališta iz Splita, “Šah mat” kazališne udruge Talija i “Nije bila peta bila je deveta”, kazališne kuće iz Zadra. Isto tako u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana upriličeni su prigodni programi u suradnji s djecom predškolskih ustanova i škola te društvom Naša djeca. Kinematografija je tijekom protekle godine bila slaba točka ove ustanove kao uostalom i u drugim sredinama. No, na ponuđeni repertoar ljubitelji filmske umjetnosti nisu mogli imati većih primjedaba.
Najnoviji filmovi
Zahvaljujući uspješnoj dugogodišnjoj suradnji s distributerskim kućama u Hrvatskoj, žitelji Biograda, susjednih mjesta te gosti grada, imali su prilike vrlo brzo nakon premijernih prikazivanja pogledati najnovije filmove svjetske produkcije. Protekle godine prikazano je ukupno 110 uglavnom stranih filmova u 211 filmskih predstava. Najgledaniji su i dalje američki filmovi, a najviše posjetitelja privukli su protekle godine “Ledeno doba 3”, “Harry Poter”, “Mladi mjesec”, “Madagaskar”, “Bruno” i sl. Svakako valja naglasiti da je broj kinoposjetitelja tijekom ljetnih mjeseci znatno veći zahvaljujući ljetnoj pozornici koja tijekom turističke sezone privlači veliki broj domaćih i stranih turista. No prostor ljetne pozornice koji može primiti oko 700 posjetitelja djelomično je obnovljen te prilagođen održavanju kinopredstava. Nažalost, pozornica na kojoj bi se trebali održavati koncerti, kazališne predstave i ostale slične priredbe nije u funkciji. Sam pod ispucao je te su nužni veći zahvati kako bi se ona mogla privesti namjeni.