Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cvijeće će čuvati videonadzor

10.05.2011. 22:00
Cvijeće će čuvati videonadzor


Ona mora biti mjesto sigurnosti jer roditelji nama povjeravaju svoju djecu i zato bi škola trebala biti svetinja. Zato apeliran na sve škole, u kojima se također događaju jednake stvari, mi nismo nikakva iznimka, kao i na Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra, da se udružimo i pokušamo zajednički ovome stati na kraj, istaknuo je Čular


Ravnatelj, djelatnici i učenici OŠ Šime  Budinića neugodno su se iznenadili kada su jučer ujutro  zatekli devastirano školsko  dvorište oko čijeg se uređenja  svakodnevno trude. Polomljene palme, počupano cvijeće, izgažena trava i uništeno  sve ono što su učenici i djelatnici ove škole mjesecima  sadili i održavali kako bi  zaslužili titulu Međunarodne  ekoškole još jedan je primjer  vandalizma i nepoštovanja  općeg dobra.
Dvije tisuće kuna štete
Kako navodi Ivan Čular,  ravnatelj OŠ Šime Budinića,  u posljednjih godinu dana  dogodilo se najmanje deset  ovakvih izgreda, a u tom je  vremenu uništeno preko 40  stavki, bilo da je riječ o  zelenim površinama ili pak  klupama, zidovima, instalacijama…
– Mi imamo konstantan  problem okupljanja maloljetnika problematičnog ponašanja u našem školskom  dvorištu. Svaki put do sada  reagirali smo i pozivali policiju koja bi redovito izašla  na teren, obavila svoj dio  posla na mjestu događaja, ali  još nikad nismo dobili povratnu informaciju, ništa više  od toga nije učinjeno. Do sad  je uništeno sve ono što je bilo  moguće uništiti, sve ono što  ostavimo u dvorištu redovito  ujutro nađemo u devastiranom stanju, navodi Čular,  ističući da je u posljednjih  osam mjeseci šteta kojoj su  pridonijeli vandali procijenjena na gotovo 20 tisuća kuna,  dok ova posljednja, prema  policijskom izvješću iznosi 2  tisuće kuna.
U posljednjih su nekoliko  mjeseci, kako navodi ravnatelj, u dvorištu ove škole  nekoliko puta osvanuli neumjesni grafiti, bile polomljene  klupe, kante za otpad,  počupane instalacije, odnosno telefonski kabeli ili vanjska jedinica klima uređaja i  slično.
Ravnatelj stoga želi naglasiti da ovo nije problem  samo njihove škole, nego problem cijelog društva, pojava  oko koje se sve ostale škole  kao i cijela javnost treba  zabrinuti.
Videonadzor
– Škola je odgojno-obrazovna ustanova i kao takva  ona mora biti ogledni primjer  pristojnog ponašanja. Ona  mora biti mjesto sigurnosti,  jer roditelji nama povjeravaju  svoju djecu i zato bi škola  trebala biti svetinja. Zato  apeliram na sve škole u kojima se također događaju jednake stvari, mi nismo nikakva iznimka, kao i na  Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra, da se  udružimo i pokušamo zajednički ovome stati na kraj,  istaknuo je Čular, dodajući da  upravo iz tog razloga namjerava već sutra u školi okupiti roditelje, djecu, djelatnike škole i predstavnike tamošnjeg mjesnog odbora i  održati sastanak na ovu temu.
Čular je napomenuo da se  škola trudi doskočiti ovom  problemu na različite načine,  pa tako uskoro ispred škole  planiraju postaviti videonadzor, iako već duže vrijeme u  školi radi i zaštitar.
– U školi imamo zaštitara  koji radi svaki dan osim vikenda, a ranije je njegovo  radno vrijeme bilo do 22 sata,  no odnedavno, upravo zbog  ovakvih incidenata, on radi  do 24 sata. S obzirom na to da  se svi ovi incidenti događaju  nakon što zaštitar završi smjenu, znači da se ti maloljetnici,  koji se ne bi smjeli bez pratnje zadržavati vani iza 23  sata, skupljaju ovdje usred  noći, što se nadovezuje na još  jedan problem, navodi Čular,  dodajući da njemu nije u  interesu da se ta djeca kažnjavaju, nego da zajednički rad  škola, roditelja, policije, Grada Zadra, pridonese promjeni razmišljanja maloljetnika  sklonih problematičnom ponašanju.