Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kosor bi provodila reforme, ali ne i u svome dvorištu

10.05.2011. 22:00
Kosor bi provodila reforme,  ali ne i u svome dvorištu


Premijerka je za mirovinsku reformu koja postrožuje odlazak u mirovinu zastupnika, ustavnih sudaca i članova Vlade, ali je odredila da se to odnosi na one koji će tek biti izabrani, ne i za njezinu “svitu”


Svaki put kad  pokušava objasniti zašto se  promjene u Hrvatskoj događaju nedovoljno brzo premijerka Jadranka Kosor ističe  kako “svi govore o reformama,  ali malo tko je spreman prihvatiti da reforme obuhvate i  njega”.  Tako je i predstavljajući neki dan rezultate svog  programa gospodarskog oporavka premijerka podsjetila  da je i promjena zakona o  radu trebala biti dio jedne  reforme te da su svi prešli na  stranu koja je bila protiv i da je  Vlada ostala usamljena, kao i  u slučaju mirovinske reforme  kojom su postroženi uvjeti za  odlazak u prijevremenu mirovinu i kojom je podignuta  dobna granica za odlazak žena  u starosnu mirovinu.
Prevrtljivost
No, dok premijerka svima:  predsjedniku države, oporbi,  sindikatima i ostalim interesnim udrugama zamjera da nisu spremni podržati reforme  ako obuhvaćaju i njih, ni sama  nije spremna provesti promjene u vlastitom dvorištu. Tako će se mirovinska reforma  koju ističe kao primjer velikog  otpora Vladi odnositi na sve  osim na saborske zastupnike,  članove Vlade i Ustavne suce  koji trenutno obnašaju te  dužnosti ili su na njih birani od  1992. godine dosad.
Premijerka je najprije  odlučila postrožiti uvjete za  odlazak u mirovinu saborskih  zastupnika, ustavnih sudaca i  članova Vlade, ali je istovremeno odredila da će se nova  stroža pravila odnositi na one  koji će tek biti izabrani. Tako  je u Vladi odlučeno, a u Saboru potvrđeno, da će  zastupnici ubuduće u mirovinu s  25 godina staža, četiri godine  zastupničke funkcije i 60 godina života. Ali ti stroži uvjeti  ne odnose se na sadašnju saborsku većinu koja podržava  Vladu Jadranke Kosor, njezini će zastupnici makar danas  imali 30 godina u mirovinu  moći po starim pravilima, odnosno povlaštenu će penziju  dobiti ako imaju samo  dvije  godine mandata u Saboru, 20  godina staža i 55 godina života. Isto je i sa ministrima i  ustavnim sucima.
Razvodnjavanje
Sudionici rasprave u kojoj  se odlučivalo o postrožavanju  uvjeta za odlazak u mirovinu  saborskih zastupnika, članova  vlade i ustavnih sudaca sjećaju  se da je premijerka Kosor predlagala da se nova stroža pravila  počnu primjenjivati odmah, odnosno da se odnose i  na sadašnje državne dužnosnike, ali nije imala snage  skršiti otpor u vlastitoj stranci,  ali i među zastupnicima koalicijskih partnera. 
– Kad su oni izračunali da to  znači tisuću ili dvije tisuće kuna manju mirovinu ili kasniji  odlazak u mirovinu usprotivili  su se toj ideji i od nje nije bilo  ništa. Tad su neki ljudi upozoravali premijerku da će  teško provoditi i druge reforme, ali ona je mislila da je  važno da ne dovodi u pitanje  saborsku većinu, otkriva jedan  naš sugovornik iz Banskih  dvora. Napominje  i da je nakon toga  bilo jasno da će  zastupnici zbog  svojih lokalnih sredina ili lobističkih  skupina pokušati  razvodniti svaku  sljedeću reformu.
Za strože uvjete  odlaska u mirovinu i za podizanje  praga životne dobi  za odlazak žena u  starosnu mirovinu  većina je vladajućih zastupnika  digla ruke, ali  ni ta  se reforma nije odnosila na njih. Zastupnici i zastupnice po prvotnom su  prijedlogu i dalje  trebali raditi kraće  od ostalih građani  i građanki Hrvatske. Nakon što je uslijedila  ustavna tužba Lesarovih laburista Vlada je odlučila da će  se i za zastupnike podizati  životna dob odlska u mirovunu. Ali samo za one koji će  tek biti izabrani u parlament.   Na sadašnje zastupnike, koji  su zahon prihvatili,članove  vlade, koji su ga predložili  i  ustavne suce, koji su zatražili  postrožavanje uvjeta za odlazak žena u mirovinu, ta se  reforma ne odnosi.
 


Lesar: Trebala krenuti od svojih redova




Dragutin Lesar, zatupnik Hrvatskih laburista kaže da je premijerka u  pravu kada govori da je ostala sama i usamljena.
–  Naravno da samo ona vjeruje da je spremna na reforme, kad misli  da bi svi trebali pristati na sve, ali da se za njezine zastupnike, ministre  i sadašnje ustavne suce ne mora ništa promijeniti. Ona je kredibilitet i  pravo na pozivanje na reforme mogla steći samo da je krenula najprije  od svojih redova. Ne može imati moralno pravo tražiti ukidanje bilo čijih  povlastica onaj tko nije spreman to učiniti u svom dvorištu, pa to i ona  sama govori, kaže  Lesar.