Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lihvari i dileri “vedre i oblače” Hrvatskom

10.05.2011. 22:00
Lihvari i dileri “vedre i oblače” Hrvatskom


Hrvatska je u tri mjeseca izvezla roba za 1,9, a uvezla za 3,37 milijardi eura u čemu Zagreb sudjeluje sa 0,6 milijardi izvoza i dvije milijarde uvoza, što će reći deficit gospodarstva Zagreba znači ukupan deficit Hrvatske od 1,4 milijarde eura – Zar je onda čudno da se u ovoj zemlji “ništa ne isplati proizvoditi”


Zadarska županija koja se  u veličinama robnog izvoza i  nema čime podičiti u zemlji,  jer dezindustrijalizirana i bez  proizvodnih radnih mjesta  nema što ni ponuditi svjetskim pijacama ipak Hrvatskoj ostavlja koju devizu u  džepu. Zadarski izvoz u odnosu na uvoz, suprotno kronične boljke države da joj  izvoz najčešće jedva pokriva  pola uvezenog ili se pokriva  ili vrlo malo košta zemlju, a  ima trenutaka (kao ovaj prvi  kvartal koji nam je povod  tekstu) kad 80 posto više deviza donese nego ostavi vani.  Samo s izvozom roba ne  računajući tankeraše i turistički sektor.
Cinizam u rasporedu  uvoza i izvoza
 Stara poslovica kaže da ne  pada snijeg da prekrije brijeg,  nego da zvijer zametne trag.  Tragom nje i općenito u nas  vrlo popularnih “teorija zavjere” usudit ćemo se biti cinični, možda nekome i smiješni, i pokušati tragom rasporeda robnog izvoza u zemlji  i paralelnog praćenja rasporeda političke i svih drugih  oblika moći progovoriti o tome tko “drma” Hrvatskom.
 Hrvatska je jedna od najcentraliziranijih zemalja Europe gdje se osim svih odluka  koncentriranih na Zagreb i  preko 55 posto svih gospodarskih pokazatelja iskazuje i  koncentrira tamo.
Izvozno-uvozno  “razgolićenje” Zagreba
O tome kakav je taj Zagreb  koji drma Hrvatskom u gospodarskom smislu pokazatelji izvoza i uvoza progovaraju ogoljeno. Dakle, Zagreb ima višestruko veći prosječni dohodak od bilo koje  sredine u zemlji, u njemu je  koncentrirano gotovo svako  iole bitno poduzeće u zemlji,  tu se koncentriraju i prihodi,  a pogotovo dobit cijele  države. Pa su neke sredine u  odnosu na Zagreb siromašnije po stanovniku i šest puta.  Prema tome svi mi ispadamo  patuljci ili sluge. Kakvog gospodara?
Značenje izvoza i  uvoza
 Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine imala 1,92  milijarde eura izvoza (koliko  srednje čuvena kompanija u  razvijenim zemljama) i 3,37  milijardi eura uvoza. Što će  reći da nam u startu nedostaje  1,4 milijarde eura za platiti  kupljeno na stranim tržištima.  Znači to i puno više.
Svaki izvezeni proizvod  znači da radnik u ovoj zemlji  ima posao, prima plaću, plaća  sve obveze, troši plaću, a da je  plaća – stranac, a nas baš briga  gdje je taj novac zaradio. I  obrnuto da za svaki uvezeni  proizvod mi plaćamo nekome  da radi u svojoj zemlji, prima  plaći i troši je na njegovu i  njenu dobrobit, a mi ako imamo što drugo raditi – možemo.  Sve to uz nešto provizije koju  će ugrabiti naš uvoznik (koji  opet može i jako često biva –  stranac).
Temeljni problem Hrvatske  o kojem posebice posljednjih  kriznih godina pričaju i vrapci,  promašena je politika koja  “bilda” uvoz i uvozničko trgovačko-kamatarski lobi, provizije, usluge, trgovanje, a zanemaruje proizvodnju. Iz tog  proizlazi golem nezaposlenost  i nesigurnost radnih mjesta,  niska razina prihoda po zaposlenom, trajni deficit bilance, zaduživanje i što sve ne. A  opće nam je poznata teza koju  nam je očito netko naturio –  da se ovdje baš ništa ne isplati  raditi.
Udio i zasluge Zagreba
Dakle, u tom i takvom hrvatskom odnosu izvoza i uvoza Zagreb odrađuje velikih  620 milijuna dolara izvoza ili  32,4 posto. No u onom puno  većem uvozu Zagreb  odrađuje dvije milijarde eura,  što je 60,6 posto sveg uvoza.  Deficit Zagreba je 1,4 milijarde eura!? Odnosno gospodarstvo Zagreba, na kraju  krajeva, krivac je za cjelokupni hrvatski deficit trgovinske bilance. Točno tako. Svih  20 ostalih županija zajedno  koliko izvezu – toliko uvezu.  Dakle, preostalih oko 1,3 milijarde eura. Sljedeća županija  po rangu uvoza u zemlji je –  Zagrebačka županija koja  uvozi 228 milijuna eura. Izvozi  61 milijun eura, što znači da  kako je blizu srcu i mozgu  ovakve logike i ona se “naslonila”.
Naravno da ovo nema nikakve veze sa Zagrebom, odnosno Zagrepčanima niti ljudima iz okolice – Zagrebačke  županije, jako često niti s domaćim ljudima uopće, već logikom stvari govori o interesu  stranaca i njihovih vjernih podupirača.
U Zagrebu čiji je prosječan  dohodak po zaposlenom oko  30 posto veći od hrvatskog  prosjeka, gdje se stvara većina  BDP-a zemlje (kojem, recimo  i to, najveći udjel ima potrošnja), u kojem se donose  sve relevantne odluke i odakle  se drma Hrvatskom koncentrirani su “upravljači” i “gospodari” zemlje. Oni su u gospodarskom smislu osmislili  politiku, odnosno najbliže su  njenim odlukama i koristima  iz njih. U načelu su – lihvari.
Lihvari – drmatori
Poanta uspjeha njihova gospodarstva je što nabavljaju  izvana ono što nam mogu prodati, na to nakaleme maržu i  prodaju nam do mjere potrebe, ali i preko nje. Vjerojatno do mjere da njihov  uspjeh, da nam to prodaju,  podrazumijeva da se to ne  isplati proizvoditi, već je bolje  (za njih) uvesti. Cinično i karikaturalno, nažalost, nimalo  smiješno, izvozno-uvozni podaci prikazuju politiku koja  desetljećima drma i vlada Hrvatskom kada je u pitanju  ekonomska logika. Za sve  nevjerne tome dodat ćemo  ovom da su ovo podaci samo  robnog sektora. Možemo tome pribrojiti i bankarstvo  (najprofitabilniji sektor u zemlji) koje se sa oko 90 posto  vrti preko centrala (u stvari  nečijih stranih filijala) u Zagrebu gdje će vam se isto tako  posuditi novac koji je vani  jeftin pa prodati nama po puno većoj cijeni.
Hrvatska nema sreću da bi  joj centralni gospodarski grad i  metropola vrvjela od proizvodnje, temeljem čega bi valjalo  očekivati da odluke o ekonomskoj, poreznoj i svakoj  drugo politici koja određuje  gospodarske i socijalne prilike  u zemlji, služe tome. Dakle, da  služe stvaranju.
Zagreb je nabildan gospodarskim subjektima čiji je smisao kupiti vani i prodati ovdje  sve što se može, i na tome  zaraditi. Zar sumnjamo da će  takva struktura obogaćena tako stečenim novcem propustiti utjecati na nositelje svake  politike da donosi mjere i propise kojima će takav način  života biti nagrađen i produljen.
 “Drmatori” Hrvatske predstavnici su uvozničkih lobija  koji drže gospodarstvo Zagreba koje dohodovno čini  preko 55 posto gospodarstva  zemlje. Izvozno jedva 30 posto. U osnovi svi mi ostali smo  patuljci čija je Snjeguljica u  stvarnosti Zla kraljica ili loši  sluge lošeg gospodara.
 


Izvoz i uvoz po županijama u prvom kvartalu 2011. godine




“Pozitivci”
Krapinsko-zagorska županija izvezla je roba za 64, a uvezla za 53 milijuna eura, Sisačko-moslavačka izvezla 99, a uvezla 73, Karlovačka izvezla 43, a uvezla 38, Varaždinska izvezla 153, a uvezla 109, Koprivničko-križevačka izvezla 49, a uvezla 34, Virovitičko-podravska izvezla 11, a uvezla osam milijuna, Požeško-slavonska izvezla 17,9, a uvezla 13 milijuna, Brodsko-posavska izvezla 30, a uvezla 25, Zadarska izvezla 55, a uvezla 30 milijuna, Osječko-baranjska izvezla 89, a uvezla 79 milijuna eura, Splitsko-dalmatinska izvezla 118, a uvezla 110 milijuna, Istarska izvezla 185, a uvezla 130 milijuna. Međimurska izvezla 85, a uvezla 68 milijuna eura roba. 
“Negativci”
Bjelovarsko-bilogorska županija izvezla je 21,8 a uvezla 23 milijuna eura roba, Primorsko-goranska županija izvezla je 103, a uvezla 157 milijuna eura, Ličko-senjska izvezla 1,5, a uvezla dva milijuna eura, Šibensko-kninska izvezla 52, a uvezla 62 milijuna eura, Vukovarsko-srijemska izvezla 23, a uvezla 37 milijuna eura, Dubrovačko-neretvanska izvezla deveta uvezla 10 milijuna eura, Zagrebačka županija izvezla 61, a uvezla 228 milijuna eura te je Zagreb izvezao 620 milijuna, a uvezao dvije milijarde eura.