Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zaokret energetske strategije

10.05.2011. 22:00
Zaokret energetske  strategije


Udruga Eko-Zadar je u 2009. započela s informiranjem javnosti o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, a smatramo da je sada idealna prilika za zaokret energetske strategije u Hrvatskoj, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar


U multimedijalnoj dvorani Strukovne škole  Vice Vlatkovića održana je prva od četiri regionalne radionice “Zagovaranje i praćenje  politika vezanih za područja  obnovljivih izbora energije”.  Svi sudionici su mogli dobiti  odgovore na konkretna pitanja kako bi što bolje razumjeli  te krenuli u projekte korištenja obnovljivih izvora  energije.
Riječ je o projektu čiji je  jedan od ciljeva, posredstvom  utjecanja na donositelje odluka i predlaganjem konkretnih  rješenja, pojednostavniti administrativni postupak svim  malim proizvođačima koji žele  steći status povlaštenog proizvođača električne energije iz  obnovljivih izvora.
“Žetva sunca”
– Udruga Eko-Zadar je u  2009. započela s informiranjem javnosti o mogućnostima  korištenja obnovljivih izvora  energije, a smatramo da je  sada idealna prilika za zaokret  energetske strategije u Hrvatskoj, kazala je Atana Grbić,  predsjednica Udruge Eko-Zadar.
Naime, kako je spomenuto  na radionici, Zadarska županija u prosjeku ima oko 2.300  sunčanih sati godišnje, a na  vanjskim otocima broj godišnjih sunčanih sati je oko  2.500. Projekt Udruge  Eko-Zadar nazvan je “Žetva  sunca”, a u udrugu se javio  znatan broj građana koji su se  informirali o potrebnoj dokumentaciji i o mogućnostima  dobivanja poticaja.
Naime, procedura za dobivanje statusa povlaštenog  proizvođača električne energije veoma je zahtjevna i za  velike tvrtke koje ulažu u obnovljive izvore energije i za  male proizvođače.
– Za skupljanje birokracije u  Hrvatskoj je potrebno oko tri  godine, a primjerice u Bruxellesu se sunčeva energija  može prodati u samo petnaest  minuta, ističe Atana Grbić.
Mnogi nisu upućeni da je  poznata instalacija Pozdrav  Suncu ujedno i mali proizvođač električne energije, a  nakon što Grad Zadar ispuni  sve potrebne uvjete, instalacija će i ostvariti i svoju korisnu  dimenziju.
– Instalacija Pozdrav Suncu  nastala je nakon izgradnje  Morskih orgulja. Naime, autor  je htio povezati prirodne elemente, more, vjetar, sunce i  zrak, u jednu cjelinu, a u samoj  instalaciji objedinjeni su i umjetnost i tehnika, istaknula je  Žana Klarić, stručna suradnica za zaštitu okoliša u Gradu  Zadru.
Strukovna škola Vice Vlatkovića i sama je proizvođač  solarne energije te je postala  centar izvrsnosti za solarnu  energiju, a osim toga započeo  je i program osposobljavanja  odraslih za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, što je  prvo stručno usavršavanje  ovakve vrste u Hrvatskoj.
Ugradnja solarnih  kolektora
– Nakon što sam prije nekoliko godina u inozemstvu  vidio kako se prirodna energija iskorištava, odlučili smo i  našu školu osposobiti. Tako je  ona postala centar koji koristi  prirodne energije te koristimo  solarne toplinske sustave kao i  fotonaponske sustave, kazao  je Tihomir Tončić, ravnatelj  Srednje škole Vice Vlatković.
Savjetnik za energetiku i infrastrukturu pri Zadarskoj  županiji Daniel Pavić kazao je  da se uskoro očekuje i novi  natječaj kojim Županija sufinancira kućanstva na području zadarske županije za  ugradnju opreme za korištenje  obnovljivih izvora energije.
– Prošle godine se na natječaj prijavilo šesnaest kućanstava od mogućih trideset, od  kojih je četrnaest ocijenjeno  pozitivno, a radove je finaliziralo samo njih šest, kazao je  Pavić.
Samo izvođenje radova  košta oko 35 tisuća kuna, što je  za građane golema svota, a  subvencije Grada stignu nakon što radovi budu gotovi,  tako da većina kućanstava nije  imala financijske mogućnosti  da sami plate sveukupnu svotu, a tek kasnije dobiju subvenciju.
Na radionici je upozoreno  da je jedan od uvjeta za dobivanje sufinanciranja solarnih kolektora građevinska  dozvola, odnosno riješeni  imovinskopravi odnosi, a u  Zadru mnogo objekata nema  dozvolu, što je razlog odustajanja građana. Iz Grada Zadra poručuju da je ove godine  novost koja pogoduje ugradnji  kolektora otvaranje novih kreditnih linija s različitim bankama, koje bi pomogle ostvarivanju ugradnje solarnih kolektora.
Kroz popodnevne aktivnosti sudionicima je objašnjena  procedura stjecanja statusa  povlaštenog proizvođača obnovljivih izvora energije, kao i  primjeri nekih projekata iz različitih dijelova Hrvatske i Europe.
U projektu su sudjelovali  Danijel Rodik i Maja  Božičević Vrhovčak iz  Društva za oblikovanje  održivog razvoja, Dražen  Jakšić iz Energetskog instituta  “Hrvoje Požar”, Darko Jardas  iz Regionalne energetske  agencije Kvarner, Tomislav  Tkalec iz “Fokus”, društva za  sonaraven razvoj te moderatorica Nives Rogoznica iz  Udruge Eko-Zadar.