Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zavod za zapošljavanje je vrlo zaposlen

10.05.2011. 22:00
Zavod za zapošljavanje  je vrlo zaposlen


Željko Marić istaknuo je da Zavod provodi i brojne edukacije za nezaposlene od dodatnog obrazovanja i različitih programa koji se provode s partnerima, a u odnosu na ožujak i travanja bilježi i pad nezaposlenosti. Tako je u Zadru 9,62 posto manje nezaposlenih, u Benkovcu 18,47 posto, Biogradu 12 posto, na Pagu 11 posto…


Imamo izvrsnu  suradnju sa Zadarskom županijom, posebno sa županom  Stipom Zrilićem i Upravnim  odjelima za gospodarstvo i  društvene djelatnosti, tako da  zaista ne znam što je ponukalo dožupana Stanka Zrilića da daje takvu izjavu, prokomentirao je Željko Marić,  pročelnik zadarskog Zavoda  za zapošljavanje, prošlotjednu izjavu dožupana Zrilića da  je Zavod za zapošljavanje nepotrebna institucija koju bi  trebalo ukinuti, kao i da bi  naknade za nezaposlene trebala isplaćivati neka agencija.
Dožupan Zrilić svoj komentar dao je na prošlotjednom kolegiju župana, kada  se razgovaralo o planu upisa u  srednje škole, a župan ga je  promptno zaustavio riječima  da je Zavod važna institucija  koja ima vrijedne rezultate.
Željko Marić dao je podatke o tome koliko je nazaposlenih trenutačno u  Zadarskoj županiji te istaknuo da  Zavod provodi i  brojne edukacije  za nezaposlene od  dodatnog obrazovanja i različitih  programa koji se  provode s partnerima poput projekta za osposobljavanje montera  solarnih sustava s  UNDP-om.
Iako je situacija  s nezaposlenima  vrlo loša, Marić  nam je iznio podatke da je krajem  travnja broj nezaposlenih na  zadarskom Zavodu za zapošljavanje bio 10.698, što je  u odnosu na travanj prošle  godine 6,6 posto manje.
– U odnosu na ožujak pad  nezaposlenosti zabilježen je u  svim ispostavama Zadarske  županije, tako je u Zadru 9,62  posto manje, Benkovcu 18,47  posto, Biogradu 12 posto, na  Pagu 11 posto, u Gračacu 11  posto te Obrovcu 3,5 posto.  Osim za ožujak pad je zabilježen i u odnosu na travanj,  kazao je Marić.
U travnju se na Zavod  prijavilo 597 novih nezaposlenih, od čega je 358 došlo iz  radnog odnosa, pretežno iz  trgovine, graditeljstva i prerađivačke industrije, kao i dio  iz sektora obrazovanja i ugostiteljstva. Dok je s evidencije  izbrisano 1.805 nezaposlenih.  Od tog broja 821 osoba je  zaposlena, 432 bile su zaposlene po posebnim uvjetima, pretežno na poslovima  popisa stanovništva, manji  dio je registrirao obrt ili ostvario primanja veća od minimalnih, dok je dobar dio  brisan iz evidencije zbog nejavljanja ili zato što posao ne  traže aktivno.
Marić nam je na kraju razgovora poručio i da je bespotrebno razgovarati o  važnosti Zavoda za zapošljavanje koji osim u Hrvatskoj  postoji i u europskim i svjetskim zemljama.