Čist račun – duga ljubav

Slika korisnika admin

Porezna nikome ne prašta. Lampica se pali ako je računalo zabilježilo nerazmjer prihoda i imovine. Porezni češalj ne bira glave. I poštene zbog toga ne bi trebala boljeti glava...

 Nitko nije vidio problem dok su se u medijima razvlačile, primjerice estradne zvijezde, no kada se dirnulo u nedodirljive, one u visokom biznisu, oglasila se Hrvatska udruga poslodavaca pa i sam ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Čačić koji se osjetio dužnim braniti vlasnika Agrokora Ivicu Todorića.

A zapravo je kao i puno puta do sada Čačić u javnom nastupu napravio pogrešan korak šteteći vjerodostojnosti Vlade pa i uglednog poslovnjaka Todorića koji se zbog svojih čistih računa ne bi trebao uzrujavati što se njegovo ime spominje u kontekstu poziva na razgovor u Poreznu upravu.

Ako ministar financija Slavko Linić ne preza od objavljivanja liste poreznih dužnika, stavljajući ih na taj način na stup srama, no potičući tako punjenje proračuna, zašto bi sada pisanje medija o pozivanju u Poreznu nanosilo štetu Todoriću ili vlasniku Atlantica Emilu Tedeschiju? Mogu od toga imati i koristi i još jednom potvrditi da su sve stekli zakonito i platili porez, a one koji su lovili u mutnom nema razloga štititi. S tim bi se i oni složili.

Ipak razumljivo je da pošteni poslodavac već poziv u Poreznu na dodatno objašnjavanje kako je stekao imovinu doživljava kao neopravdan atak na sebe, no u suštini, u pravno dobro uređenoj državi nitko se, a posebno oni koji su čisti, ne bi trebao vrijeđati na porezne provjere u zemlji u kojoj su milijarde kuna otišle u vjetar.

U cijeloj poreznoj priči velika politička korist ide Vladi jer spominjanje zvučnih imena Todorića i Tedeschija pokazuje da nema nedodirljivih, što u javnosti ostavlja dojam pravednosti. Moglo se čuti i da famoznu lampicu, ako se upali uz Čačićevo ili Linićevo ime, nitko neće gasiti.

Ista pravila igre moraju vrijediti za sve. Poziv u Poreznu treba prihvatiti kao priliku da se utišaju govorkanja i izbriše sumnjičavost javnosti koja osiromašena u krizi iz prikrajka s čuđenjem i sumnjičavošću motri dvorce, vile, tvrtke, stanove, jahte, automobile...

Kako podaci cure iz Porezne i što pokriva porezna tajna sada je irelevantno jer se već danima u medijima razvlače imena, a da se sve to odigravalo u tišini, kako bi željeli poslodavci, Vlada ne bi imala priliku dodvoriti se javnosti.

Čačićeva obazrivost prema Todoriću mogla bi se, pak, shvatiti i kao mudro dodvoravanje poslodavcima.

Mediji koje se sad proziva napravili su zapravo uslugu Vladi, Poreznoj upravi i ministru Liniću jer se iz cijele prašine koju je podignula hajka Porezne nazire kako ne bi smjelo biti nedodirljivih, a to nailazi na odobravanje.

U tom je tonu, bez ljutnje istupio i Tedeschi koji je istaknuo da će se s radošću odazvati eventualnom pozivu Porezne da objasni svoje bogatstvo.

Zašto se „češljanje" Porezne odmah doživljava kao krivnja, kada to poštenima može donijeti samo dodatnu potvrdu ugleda i ne poslovnu štetu nego korist?

Zar nije čist račun - duga ljubav?!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno