Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Festival u znaku sjećanja na Nives Šimatović-Predovan

10.05.2012. 22:00
Festival u znaku sjećanja na Nives Šimatović-Predovan


Prvi “Zadarski plesni festival” koji će okupiti 14 plesnih ansambala iz cijele Hrvatske i oko 240 plesačica i plesača različitih plesnih izričaja


Sutra se u Zadru održava prvi “Zadarski plesni festival” koji će okupiti 14 plesnih ansambala iz cijele Hrvatske i oko 240 plesačica i plesača različitih plesnih izričaja. Organizator festivala je Plesna udruga “Gesta”, a održat će se u Kazalištu lutaka Zadar u sjećanje na Nives Šimatović-Predovan, pionirku suvremene plesne scene u Zadru. Ovim je povodom jučer u Kazalištu lutaka upriličena medijska konferencija koju su vodile Vedrana Valčić uime domaćina, zadarskih lutkara, Nena Jurišić, voditeljica Plesne udruge “Gesta” i Sanja Zalović, voditeljica programa festivala, inače glumica zadarskog lutkarskog kazališta.
– Kao umjetnička voditeljica i predsjednica udruge “Gesta” izuzetno sam zadovoljna i sretna što smo uspjeli organizirati ovaj festival s ciljem upoznavanja plesačkih ansambala, razmjene iskustava, ali i popularizacije suvremenih plesnih izričaja. Festival posvećujemo pokojnoj Nives Šimatović-Predovan iz čijeg je studija naša udruga i potekla. Projekt je prepoznat od strane suoorganizatora, a to su Grad Zadar, Zadarska županija i Turistička zajednica Grada Zadra. Naravno, koristim priliku zahvaliti svim našim pokroviteljima. Pozvali smo 14 ansambala koji će se predstaviti s po dvije svoje koreografije, a publika će moći uživati u različitim plesnim izričajima od baleta do suvremenog plesa, kazala je jučer Nena Jurišić.
Na prvom izdanju “Zadarskog plesnog festivala” sudjelovat će Plesna udruga “Gesta” (Zadar), Plesna radionica Ljiljane Lončar (Požega), Brodski leptirići (Slavonski Brod), Dječje društvo “Plesni kristal” (Zagreb), Plesni studio Zadarski plesni ansambl (Zadar), Studio suvremenog plesa “Teuta” (Čakovec; za ovaj je ansambl Jurišić istaknula kako redovito na brojnim festivalima osvajaju nagrade i visoke plasmane, op.a.), Ansambl “Sve od svuda” (Zagreb), Plesni ansambl Sjene (Šibenik), Plesni odjel Glazbene škole “Blagoje Bersa” (Zadar), Plesni klub “Vruća čokolada” (Split), Plesni studio “Temptation” (Osijek), Plesni klub “JazzElle” (Zagreb) i Flakers (Zadar).
Plesna udruga “Gesta” i Zadarski plesni ansambl za goste će prije početka izvesti plesnu predstavu “Tropical Society” u koreografiji Stošije Zrinski. Festival započinje u subotu u 19 sati, a ulaznice će koštati 20 kuna.


Bogati program Kazališta lutaka Zadar




Vedrana Valčić iskoristila je ovu prigodu i najavila skora događanja vezana uz Kazalište lutaka Zadar. Kazala je kako će do kraja svibnja igrati predstavu “Drago Č. i tvornica čokolade” i to četvrtkom u 18 sati i nedjeljom u 11. Nadalje, kazala je kako su zadarski lutkari pozvani na Festival glumaca u Vinkovcima u svibnju gdje će igrati predstavu “Sretni princ” te da će nastupiti na 52. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku u lipnju gdje će igrati predstavu “Vjetar Kimbunga”. Na Zadarskom kazališnom ljetu, dodala je, planiraju izvesti predstavu “Michelangelo” i “Drago Č. i tvornica čokolade”, dok će koncem ljeta na Osječkom kulturnom ljetu nastupiti predstavom “Sretni princ”. Kazalište lutaka Zadar 15. svibnja će ugostiti hrvatske glumce iz Kanade, kazalište “Histerion” koji će izvesti predstavu “Škrtičina” prema Molieru.