Hrvatski piloti obučavaju pilote afganistanskog ratnog zrakoplovstva

Slika korisnika admin
zemunik_zracna vjezba_hrvati_cesi_piloti_2
PIXELL
Hrvatski piloti su jako dobro pripremljeni jer imaju već borbeno iskustvo iz Domovinskog rata

Ministar obrane RH Ante Kotromanović zajedno sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Češke Republike general bojnikom Miroslavom Žižkom i predstavnicima diplomatskog zbora posjetili su jučer Tečaj zajedničke obuke hrvatskih i čeških savjetodavnih zrakoplovnih timova tzv. 1. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course. Tečaj je 30. travnja započeo u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u Zemuniku i traje do 17. svibnja 2012. Riječ je o zajedničkoj obuci, hrvatskih i čeških zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara, održavanja u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji će biti upućeni u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim (5. AAT Air Advisor Team).

Sjajan posao čeških i hrvatskih pilota

Kako je nazočnima u Pilotskoj školi HRZ-a objasnio voditelj obuke pukovnik Michael Križanec, hrvatski piloti, zajedno s češkim, mađarskim i američkim pilotima obučavaju pilote afganistanskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom obuke uočeni su mnogi problemi u komuniciranju i procedurama, a želja je ovog tečaja standardizirati postupke koji se neće samo primjenjivati u Afganistanu, nego i u budućim NATO aktivnostima.

- Na ovaj način propagiramo provedbu Smart Defense politike NATO-a. Udružili smo sredstva i kapacitete obuke s Češkom Republikom što je rezultiralo sjajnim poslom čeških i hrvatskih pilota. Već imamo zainteresirane iz regije za ovakvim načinom obuke što je svakako veliko priznanje zrakoplovstvima naših dviju zemalja. Zato je nama bitno zadržati naše ratno zrakoplovstvo jer imamo jako dobro pripremljene ljude koji imaju borbeno iskustvo, rekao je ministar Kotromanović.

Let izvan žice

Upitan znači li borbeno iskustvo sudjelovanje u izravnim borbenim operacijama u Afganistanu, ministar je rekao da je mislio na pilote koji imaju borbeno iskustvo iz Domovinskog rata. No, pukovnik Križanec je objasnio da je svaki let s afganistanskim pilotima izvan žice koja okružuje bazu, zapravo borbena zadaća. Križanec je rako da su helikopteri, kojima su upravljali hrvatski piloti, imali tek jedno propucavanje streljivom koje koristi AK47 poznati „Kalašnjikov".

- Samo polijetanje i jedan školski krug na aerodromu u Kabulu, predstavlja borbenu zadaću. Takvo je okružje, ali mi letimo na helikopterima koji imaju oklopljene kabine, kevlarsku deku na podovima, dakle sigurni su od propucavanja zapaljivih zrna iz strojnica do kalibra 12,7 mm. Piloti nose vlastite pancirke. Imamo u helikopteru i vlastite strojnice za obranu, ali helikoptere koristimo za uvježbavanje u prilično sigurnom okružju. Prijetnje postrojbama u zraku od pobunjenika, višestruko su manje nego prijetnje postrojbama na tlu, rekao je pukovnik zapovjednik tečaja Michael Križanec dodajući da je cijeli projekt financirala Multinacionalna helikopterska inicijativa.

Cijena obuke po jednom pilotu 35.000 eura

Pohvale na račun hrvatskih pilota uputio je i general bojnik Miroslav Žižka. Naime, poznato je da se dvije trećine troškova tečaja ostvaruju u Hrvatskoj, a jedna trećina u Češkoj. Troškovi međutim, ne idu na teret hrvatskog proračuna, već sredstva osiguravaju zemlje donatori. Cijena obuke po jednom pilotu iznosi 35.000 eura, a letačka obuka se provodi na helikopterima Mi 171 Sh. Tome je prethodila jednotjedna obuka letačkih posada na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici. Obuka obuhvaća teorijsku i opću informativnu pripremu pripadnika za područje operacije te funkcionalni dio za letačke i zemaljske skupine, a sve završava praktičnom letačkom obukom. Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu institucija i postrojbi SAD-a. Piloti u Hrvatskoj simuliraju uvjete koji vladaju u Afganistanu gdje su zone polijetanja na nadmorskim visinama koje odgovaraju najvećim planinskim vrhovima u Hrvatskoj. Neposredno prije polijetanja visoki gosti nazočili su predletnom sastanku u pravim uvjetima te prezentaciji tečaja.

Obukom u Zemuniku NATO smanjuje svoje troškove
Koristeći pojedinačne resurse zemlje članice NATO-a kroz tečaj u 93. ZB u Zemuniku i provedbu zajedničke obuke postižu se traženi standardi i istovremeno smanjuju troškovi. To predstavlja direktnu provedbu Smart Defense politike date u NATO Strategic Guidance i politike Pooling and Sharing date u EU Strategic Guidance. Republika Hrvatska i Republika Češka kao relativno nove članice NATO-a uz potporu SOCEUR (Special Operations Command Europa) prednjače u provedbi ovakovog načina suradnje, a rezultat toga je i veliki interes ostalih zemalja iskazan tijekom provedbe 1. tečaja o čemu svjedoči nazočnost visokih vojnih izaslanstava i dužnosnika.
Bojevo gađanje na Crvenoj zemlji
Dan prije dolaska stranih diplomata i visokih gostiju na helikopterskom strelištu na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina provedeno je bojevo gađanje pripadnika 1. tečaja zajedničke hrvatsko-češke obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva. Gađanje je sastavni dio programa obuke tečaja hrvatskih i čeških instruktora, a cilj je dostizanje više razine koordinacije posada helikoptera u situacijama zajedničkog djelovanje pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca. Gađanje su proveli bočni strijelci pripadnici OS R Češke iz puško-strojnice M-84 (PKM) iz helikoptera MI-171 Sh na ciljeve na zemlji.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno