Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kosoričina Vlada ostala dužna i Crkvi

10.05.2012. 22:00
Kosoričina Vlada ostala dužna i Crkvi


Martina Dalić kaže da je dug ostavio Crkvenac, da nakon toga država nije imala novaca da tu obvezu izvrši, a Crkva na njoj nije inzistirala


Nakon pet mjeseci i sadašnja je Vlada na svojim službenim sjednicama počela govoriti o tome da su joj prethodnici ostavili neplaćene obveze. Vlada je prihvatila izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu po kojem je minus u državnom proračunu u 2011. godini bio 14 milijardi kuna, što je oko 880 milijuna kuna manje nego je planirano kod izglasavanja proračuna. No, ministar financija Slavko Linić ustvrdio je da je proračunska slika nešto drukčija te da je bivša administracija ostavila 2,2 milijarde kuna neplaćenih računa. Tako prema njegovoj računici bivša ministrica Martina Dalić nije bila štedljiva nego je stvarni minus u državnoj blagajni zapravo 16,2 milijarde kuna.
Linić tvrdi da najveći dio neplaćenih računa za prošlu godinu, skoro 950 milijuna kuna, otpada na poljoprivredu, 480 milijuna kuna tiče se brodogradnje, a država je ostala dužna 339 milijuna kuna Financijskoj agenciji, te 170 milijuna kuna brodarima koji su naručili brodove u domaćim brodogradilištima. Tvrdi da nisu plaćene ni obveze prema katoličkoj Crkvi, ali konkretnu brojku na Vladi nije iznio. Doznajemo da je riječ o 230 milijuna kuna.
Na odgovor bivše ministrice Martine Dalić nije se moralo dugo čekati. Sadašnja saborska zastupnica HDZ-a samo je šezdesetak metra dalje od zgrade Vlade, u zgradi parlamenta, dvadesetak minuta kasnije ustvrdila da ono što Linić govori nije točno. Linićeve tvrdnje ocijenila je nevjerodostojnim, a posebno je zanimljivo njezino objašnjenje za dug Katoličkoj crkvi. Taj je dug, tvrdi Dalić, naslijedila i HDZ-ova Vlada od svojih prethodnika, odnosno od SDP-ova ministra financija Mate Crkvenca i on je nastao 2003. godine.
– O tom dugu smo već puno puta raspravljali i HDZ-ova Vlada ga je regulirala s Biskupskom konferencijom. Tijekom našega mandata Katolička crkva je sklapala sporazume kojima se odricala nepovratno dijela sredstava. Dalić kaže da je dug koji je ostavio Crkvenac priznat, ali da je činjenica i to da tijekom osam godina mandata HDZ-ovih Vlada ta obveza nije ispunjena, a bivša ministrica tvrdi da je tako bilo zato što država u prethodnim godinama nije imala sredstava da tu obvezu izvrši, a Crkva na njoj nije inzistirala nego se dodatno odricala dijela svoga iznosa.
Ovaj primjer svjedoči o nevjerodostojnosti toga popisa, a ono što je važno i ono što svi mogu vidjeti su podatci na web stranici ministarstva financija u kojem se jasno vidi da je deficit državnog proračuna 800 milijuna kuna manji nego što je planirano, a zajedno s lokalnom samoupravom 2,2 milijarde kuna manji nego što je planirano i kretao se na razini 2010. godine, poručila je Dalić.