Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Motiv Bojinca nominiran za najEuropa marku

10.05.2012. 22:00
Motiv Bojinca nominiran za najEuropa marku


U Upravi “Nacionalnog parka Paklenica” Hrvatska pošta je predstavila dvije nove prigodne poštanske marke na temu “EUROPA – Posjeti Hrvatsku”. Jedna marka prikazuju motiv Bojinaca u NP Paklenica, kao područja iznimnih prirodnih ljepota, autor fotografije je Mladen Radolović Mrlja, dok je motiv druge marke „Hrvatski apoksiomen”, brončani kip otkriven 1999. u podmorju nadomak Lošinja, autor fotografije je Goran Saletto.
Dizajn maraka osmislili su Ante i Marko Rašić, dizajneri iz Zagreba. Tiskane su u nakladi od 300.000 primjeraka po motivu te u arcima od 16 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvog dana (FDC).
Tijekom predstavljanja o motivima na ove dvije prigodne poštanske marke posebno nadahnuto je govorila povjesničarka umjetnosti gospođa Željka Čorak, inače predsjednica Povjerenstva za izbor likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka.
Kako na prijedlog Udruge europskih javnih poštanskih operatora još od 1956. godine sve europske poštanske uprave izdaju poštanske marke s određenom temom koja ima globalno značenje, a od 2002. godine PostEurope bira i najljepšu marku na predloženu temu.
Ove godine Hrvatska pošta je za natjecanje nominirala poštansku marku s motivom iz NP Paklenice.
Glasovanje traje do 10. lipnja 2012., a svoj glas za poštansku marku mogu dati svi na internetskoj stranici http://www.posteurop.org/europa2012.