Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najavljen novi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida

10.05.2012. 22:00
Najavljen novi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida


Povjerenstvo za izradu Zakona se formira i par novih stvari će biti uključeno, između ostalog i prijedlog zapošljavanja u realnom sektoru, centralni nadzor, neovisno mjesto utvrđivanja i vještačenja te uspostavljanje regionalnih centara za profesionalnu rehabilitaciju i socijalno uključivanje, kazala je Dalić


Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kazala je zamjenica ministra Tatjana Dalić na otvaranju 8. Međunarodnog stručnog skupa “Zahtjevi i potrebe tržišta rada kao izazov za osobe s invaliditetom”.
Pod pokroviteljstvom ministra
Skup je otvoren u hotelu Adriana u organizaciji Udruge Osvit i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom RH, pod pokroviteljstvom Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava RH, i Rudolfa Hunderstorfera, ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije. U sljedeća tri dana će predavači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske održati brojna predavanja o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada.
Ante Vučić, ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te predsjednik Organizacijskog odbora skupa, rekao je da će ovoga puta raspravljati ne samo o zapošljavanju, već i o održavanju zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji u Hrvatskoj, uzimajući u obzir iskustva koja imaju zemlje članice EU, među kojima je najistaknutija Austrija s kojom surađuju na nekoliko projekata. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj kriza zapošljavanja, no da je razumijevanjem Vlade i resornog ministarstva te Zavoda za zapošljavanje i Fonda porastao broj zaposlenih osoba s invaliditetom.
Napomenuo je kako će se već na skupu krenuti u izmjene Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom, jer postojeći zakon ima puno otvorenih pitanja.
– Trebamo osposobiti te ljude za rad, jer time bi bili zadovoljniji oni, njihova obitelj i društvo, istaknuo je Vučić.
Prilagođena radna mjesta
Tatjana Dalić, zamjenica ministra rada i mirovinskog sustava RH, kazala je da je cilj Ministarstva uključiti osobe s invaliditetom na tržište rada te koristeći međunarodna iskustva utvrditi preostalu radnu sposobnost i zaposliti ih na prilagođena radna mjesta, uključeno i ravnopravno.
– Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za izradu Zakona se formira i par novih stvari će tu biti uključeno, između ostalog i prijedlog zapošljavanja u realnom sektoru, centralni nadzor, neovisno mjesto utvrđivanja i vještačenja te uspostavljanje regionalnih centara za profesionalnu rehabilitaciju i socijalno uključivanje, kazala je Dalić, dodajući kao su to osnovne smjernice na koje će se ići.
Kazala je kako su najveće pogreške bile to što nije cilj vidjeti što osoba može dati, već što ne može i temeljem toga se slalo osobe u mirovinu.
– Zapošljavanje osoba s invaliditetom samo oplemenjuje radnu sredinu. Kompetencije koje oni imaju su posebno važne i na jedan drugačiji način pridonose unapređenju radne sredine, kazala je Dalić.
 Među brojnim gostima na otvaranju bila je i Andrea Ikic-Böhm, veleposlanica Austrije u RH, Tatjana Dalić, zamjenica ministra rada i mirovinskog sustava RH, kao i zamjenica austrijskog ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Zadarske županije, Grada Zadra i brojnih udruga za osobe s invaliditetom.