Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počele pripreme za 20. obljetnicu

10.05.2012. 22:00
Počele pripreme za 20. obljetnicu


Jedan od najvažnijih poslova bit će izrada monografije u povodu 20. obljetnice Matice Zadrana. Postavit će se i izložba plakata, a u planu je i izdavanje knjige novinara Drage Marića naslovljenu “Zadarski kampaneli”, istaknuo je Babić


Matica Zadrana, udruga koja je osnovana  u teškim vremenima, usred  ratne 1993. godine, kada je  Zadru trebalo i puno ljubavi,  još uvijek živi, premda je broj  njezinih članova od nekih  800, nedavno sređivanjem  evidencije, sveden na svega  oko 200. Svi neaktivni su  brisani, a ostali su samo oni  koji doista vole svoj grad,  koji ga zapravo vole malo  više. Oni su u srijedu navečer  u prostoru Matice hrvatske  održali redovnu godišnju  skupštinu, usvojili izvještaj o  radu u proteklu godinu dana  te usvojili i bogat program  rada za sljedeću godinu, u  kojoj će među ostalim, obilježiti i 20. obljetnicu postojanja Matice.
Sadržajan program rada
Predsjednik Matice Zadrana Ivan Babić je u detaljnom  izvješću nabrojio sve aktivnosti, tribine, predavanja, izdavanja knjiga, izložbe i ostalo čime se bavila ova udruga u vremenu od protekloga  svibnja. A bilo je toga dosta,  uz ostalo i predavanje o slikaru Franji Salghettiju Drioliju, koje je održao akademik  Radoslav Tomić, koji je današnjim Zadranima približio  značenje umjetnikova slikarskog i kulturološkog rada za  Zadar i Dalmaciju. Dr. Nada  Ninčević, koordinatorica za  transplantaciju organa,  održala je predavanje o darivanju organa nakon smrti,  a mlada zadarska znanstvenica dr. sc. Sandra Nakić,  zaposlena u Zagrebu, predavala je na temu psihičkih  poremećaja u trudnoći. Nadalje, Ivan Babić je istaknuo i  organizaciju predstavljanja  knjiga, a jedna je i ona prof.  dr. sc. Jurja Gracina “Jedan u  sedam”, u kojoj je opisao svoje djetinjstvo u Zadru u vrijeme strašnih razaranja Zadra u Drugome svjetskom ratu.
Nabrajajući sve što im je u  planu za iduće razdoblje,  predsjednik Babić je napomenuo i kako su nedavno članovi  ove udruge primljeni kod gradonačelnika dr. Zvonimira  Vrančića, kojemu su također  iznijeli svoj program rada.
– Jedan od najvažnijih poslova bit će izrada monografije u povodu 20. obljetnice  Matice Zadrana, koja bi  obuhvatila cjelokupan rad  od osnivanja, a sadržavala bi  i popis svih njezinih članova  od samoga osnivanja do danas.
Vezano za ovu obljetnicu  postavit će i izložbu plakata  od osnutka do danas, a u  planu je i izdavanje knjige  novinara Drage Marića naslovljenu “Zadarski kampaneli”. Riječ je zapravo o umrlim  velikanima zadarskoga sporta, istaknuo je Babić.
O bisti dr. Peroviću
Matica Zadrana, kako je i  ovoga puta istaknuo njezin  predsjednik, očekuje da će  zajedno s Gradom Zadrom  dogovoriti čvršću suradnju s  talijanskim gradom Bitettom, u kojemu je živio, radio  i umro franjevac rođen u Zadru blaženi Jakov Zadranin,  a koji bi uskoro trebao postati svecem, što je prvi i  zasad jedini svetac iz Zadra.
Planirane su i neke tribine,  poput one o slavnim zadarskim fotografima ili o  održavanju grobnica poznatih i zaslužnih Zadrana, te i o  zadarskim trgovima, kanalima i bunarima.
Na ovome preksinoćnjem  skupu se čulo i nekoliko primjedbi o problematici koju bi  bolje trebala rješavati gradska  uprava. Jedna je i ona sa  spremnicima za otpadno ulje  u Jazinama, koji su prepuni  ulja, a nitko ih ne čisti i koji  mogu postati prava ekološka  bomba usred gradske uvale.  Bilo je žalbi i na Poštu, jer  ustvrdili su u Matici kako im  pošta iz Zadra u Zadar putuje  nerijetko i više od deset dana!  Neki su članovi i ovoga puta  podsjetili kako se već duže  vrijeme govori o podizanju  biste prvome predsjedniku  Matice Zadrana, istaknutom  građaninu prof. dr. Slavku Peroviću, ali da to još uvijek  negdje zapinje.