Sjećanja na nepovratnu prošlost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Filip BRALA
Uz Nižićevu prezentaciju Cecconijeva djela ulomke iz romana čitale su Sanja Paša i Maja Balić

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u srijedu je priređeno predstavljanje knjige "Gusarica" autora Raffaela Cecconija.

Predstavljanje je priredila Zajednica Talijana Zadar, koja je i izdavač knjige, a realizirana je u suradnji s Kulturnim centro ma za dalmatinska istraživanja u Splitu. Tiskana je uz financijsku potporu regije Veneto.

Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru, u ime organizatora pozdravila je sve okupljene, te predstavila autora.

Raffaele Cecconi rođen je u Zadru 1930., u trenutku kad je grad već dvanaest godina u sastavu Kraljevine Italije. Kada je Zadar uništen u anglo-američkim bombardiranjima, Cecconi se nalazi u gradu, nazoči ulasku Titovih partizana u Zadar 1944. godine, kreće u izgnanstvo 1948. i nastanjuje se, konačno, u Veneciji gdje živi i djeluje.

Objavio je mnogobrojna književna djela, odlikovan je raznim priznanjima, a o njegovim djelima pisali su mnogi. Povremeno je surađivao s raznim časopisima, a njegove se pjesme prevedene u Americi.

Knjigu Raffaelea Cecconija predstavio je dr. sc. Živko Nižić, s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, koji je i sam pisao o njemu. Nižić se prisjetio kako je Cecconija upoznao još 2002., te je riječ o autoru koji zauzima posebno mjesto, iako je u Hrvatskoj nedovoljno poznat.

"Gusarica" je, kako je naveo Nižić, klasični autobiografski roman. U njemu autor, služeći se pseudonimom, opisuje povratak u Zadar, prisjeća se svih događaja i odlaska iz voljenog grada. Ističe kako se grad nepovratno promijenio. Uz Nižićevu prezentaciju Cecconijeva djela ulomke iz romana čitale su Sanja Paša i Maja Balić.

Na kraju se okupljenima obratio i sam autor, istaknuvši da su svi ljudi različiti i imaju različite želje, ali svi imamo iste ljudske potrebe, poput potrebe za jelom ili pak ljubavi za nečim ili nekim.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno