Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spremni na suradnju i razmjenu učenika i nastavnika

10.05.2012. 22:00
Spremni na suradnju i razmjenu učenika i nastavnika


Kao škola partner biogradska škola imala bi mogućnosti zajedno s njemačkim školama sudjelovati u natječajima za dobivanje sredstava iz EU kroz programe Leonardo i Cornelius. Školi je zanimljiva i suradnja koja se odnosi na razmjenu učenika i nastavnika


Predstavnici strukovnih škola iz grada Hamma u Njemačkoj posjetili su Srednju školu Biograd na Moru te razgovarali o mogućnostima suradnje.
Pozdravljajući goste iz Njemačke ravnatelj biogradske srednje škole profesor Božo Došen, upoznao ih je sa školom, njezinim radom i postignućima, a posebno onim strukovnih odjeljenja kao što su kuhar, konobar, prodavač te strojarskog smjera, poput vodoinstalatera i plinoinstalatera i slično. Naglasio je kako je škola spremna potpisati sporazum o suradnji jer kao škola partner biogradska škola imala bi mogućnosti zajedno s njemačkim školama sudjelovati u natječajima za dobivanje sredstava iz EU kroz programe Leonardo i Cornelius.
Školi je zanimljiv i drugi oblik suradnje koji se odnosi na razmjenu učenika i nastavnika s njemačkim kolegama.
Tijekom posjeta gosti su imali priliku kušati i specijalitete koje su biogradski učenici pripremili u školskoj kuhinji te za njih imali samo riječi pohvale. Uime njemačke delegacije nazočnima se obratio Werner Rojan, zadužen za međunarodnu suradnju škola koji je predstavljajući kolege iz dviju strukovnih škola, tehničke i trgovačke škole, izrazio zadovoljstvo viđenim te iskazao spremnost o suradnji. Istaknuo je kako takva suradnja već postoji s nekim zadarskim strukovnim školama, ali i onima iz brojnih drugih zemalja poput Francuske, Španjolske, Engleske i Nizozemske jer se spomenuti programi provode već više od 20 godina.
Na pitanje novinara kako se provodi dio programa vezan za razmjenu učenika i nastavnika, gospodin Rojan je pojasnio da je riječ o dva različita pristupa kroz ova dva programa, no da je ključno što učenici i nastavnici na razmjeni odrađuju praksu u trajanju od tri tjedna te na kraju godine na zajedničkoj smotri prezentiraju ono što su kroz rad naučili.
Suradnja biogradske i njemačkih škola mogla bi u praksi zaživjeti već sljedeće godine, što će biti još jedna uspješna promocija biogradske Srednje škole koja sličnu suradnju već uspostavlja i sa školama iz Mađarske i Poljske.