Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stepinčev život isprepleten pobožnošću prema Majci Božjoj

10.05.2012. 22:00
Stepinčev život isprepleten pobožnošću prema Majci Božjoj


Tražio sam poveznicu između Arbanasa i Stepinca, a to je odnos prema Gospi. Alojzije Stepinac se rodio u obitelji koja je bila vjernički raspoložena i gdje se vjera prakticirala. Jedan od presudnih trenutaka u njegovom životu bio je što je njegova majka na svadbeni dan donijela u kuću sliku Majke Božje – Marije pomoćnice. Pod tom slikom ga je njegova majka rodila i rekao je da pod njom želi i mrtav ležati – mons Juraj Batelja


“Propovijedi, govori, poruke (1941. – 1946.), blaženi Alojzije Stepinac”, naslov je knjige koju je u zadarskom samostanu Školskih sestara franjevki u Arbanasima predstavio mons. Juraj Batelja, postulator kauze Alojzija Stepinca. Predgovor knjizi je napisao kardinal Franjo Kuharić, a pozdravno slovo – mons. Ratko Perić, biskup mostarsko- duvanjski. Izdavač je dr. sc. Juraj Batelja, koji je knjigu uredio i popratio bilješkama. Fotografije su preuzete iz Arhiva Postulature za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca. Dobrodošlicu mons. Batelji izrazio je župnik don Tunjo Blažević. Akademski kipar Dragan Kwiatkowski je na kraju događaja mons. Jurju Batelji darovao svoj rad – Veronikin rubac s likom blaženog Alojzija Stepinca.
– Tražio sam poveznicu između Arbanasa i Stepinca, a to je odnos prema Gospi. Alojzije Stepinac se rodio u obitelji koja je bila vjernički raspoložena i gdje se vjera prakticirala. Jedan od presudnih trenutaka u njegovom životu bio je što je njegova majka na svadbeni dan donijela u kuću sliku Majke Božje – Marije pomoćnice. Pod tom slikom ga je njegova majka rodila i rekao je da pod njom želi i mrtav ležati. On kaže da je u svibnju i listopadu donosio svijeće i častio Gospu. Čitav je njegov život čudesno isprepleten pobožnošću prema Majci Božjoj, kazao je mons. Juraj Batelja. U predavanju je, stoga, većim dijelom govorio o pobožnosti koju je Alojzije Stepinac iskazivao prema Bogorodici.
– Kardinal je govorio o vjernosti i zahvalnosti Bogu i Mariji u kojoj je vidio najveću nadu, o svecima i blaženicima, milosrđu, praštanju i pomirenju, o pomoći bližnjima u nevolji, slobodi, o čistoći, djevojačkom poštenju, o karakternim muževima i majkama junakinjama. On je posjećivao zatvorenike, podigao je četiri doma za djecu zaostalu u razvoju. Snažne su bile njegove riječi o dostojanstvu svakog čovjeka i naroda, koje je iznad razlika rasa, jezika, vjere ili socijalnog statusa te o pravu svakog naroda na slobodu. Vjernički stav je polazište njegova nauka, naveo je mons. Juraj Batelja izdvojivši duboki unutarnji život Alojzija Stepinca.
– Uvijek je smjelo i ustrajno svjedočio, poučavao, dokazivao i praktično pokazivao životnu snagu vjere, i to cjelovito, neustrašivo, bez kompromisa, radikalno, oduševljeno, do kraja, s iskrenim poštovanjem prema Bogu, svakom čovjeku i narodu. Zanimljivo je s koliko je snage i uvjerljivosti u onim teškim godinama i u različitim prigodama propovijedao i govorio svojim vjernicima svih uzrasta i zanimanja, ali i svim ljudima dobre volje: “Treba živjeti evanđelje i poštivati naravne zakone koje je Bog usadio u sva ljudska bića. Važno je živjeti evanđelje u zajedništvu Crkve”, kaže predstavljač dodajući kako je od ukupnog broja propovijedi i govora u knjizi, 50 upućeno mladima.


Rokovnik uvijek sa sobom




– Propovijedi su uzete iz časopisa ili iz rukopisa. Donesene su iz novine katoličke orijentacije “Hrvatska straža”, katoličkog tjednika “Nedjelja” te katoličkog dnevnika “Hrvatski glas”. Nadbiskup Stepinac je imao rokovnik u kojem je svaki put kad je išao negdje propovijedati napisao datume i mjesta, a često puta i čitave sažetke propovijedi. Prema ovoj shemi je napravljena i struktura knjige. Pokušao sam slijediti ritam njegove životne logike ili postupanja. Nadbiskup Stepinac je u brojnim nastupima, propovijedima, govorima i porukama posvjedočio o nepokolebljivoj i čvrstoj vjeri u Boga i u pobjedu njegovih načela, jer će sve proći, ali on ostaje