Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vjernici se i ove godine prisjetili “arbanaškog čuda”

10.05.2012. 22:00
Vjernici se i ove godine prisjetili “arbanaškog čuda”


Blagdan Gospe Loretske se u narodu zove “Arbanaško čudo” na spomen boravka Nazaretske kućice u Arbanasima


Blagdan Gospe Loretske je svečano proslavljen u istoimenom svetištu u Zadru u Arbanasima gdje je svečano misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nakon euharistije uslijedila je tradicionalna procesija s Gospinim kipom kroz Arbanase.
 Ovaj blagdan još se u narodu zove “Arbanaško čudo” na spomen boravka Nazaretske kućice u Arbanasima. Ona je, prema predaji, viđena na jednoj čistini od stanovnika ovog dijela Zadra, kada započinje intenzivno štovanje Djevice Marije. Nazaretska kućica ili kućica Svete obitelji Josipa, Marije i Isusa se danas čuva u Loretu u Italiji. Svetište Gospe Loretske u Zadru ubraja se među najveća mjesta hodočašća u Zadarskoj nadbiskupiji, gdje se tradicionalno okupljaju brojni vjernici štujući Djevicu i moleći njezin zagovor.
– Gospinim zagovorom dogodilo se nekoliko pravih čudesa. O tome je neumorno govorio sluga Božji Franjo Kuharić. Njegove su riječi: “Mi ne možemo neke stvari protumačiti osim Božjom intervencijom, zagovorom naše nebeske Majke”, citirao je predvoditelj svete mise. Nadalje, istaknuo je čudo slobodne i neovisne države koje se dogodilo Gospinim zagovorom.
– I kao što smo u teškim danima rata nalazili snagu oko Marije, tako smo i danas pohrlili njoj da joj izručimo svoje potrebe i molbe. S njom smo, naime, nadvladali sve povijesne krize i kušnje, jer su se po našim domovima prebirala zrnca krunice, molilo se i hodočastilo u Marijina svetišta. Njoj u čast činilo se zavjete, zidalo crkve i oltare. Marija je zvijezda naše povijesti i ufanje naše budućnosti. Naša je prošlost i sadašnjost povezana s njome. Zbog toga su naši ljudi vezani uz Mariju, zavjetne crkve i kapele, kazao je mons. Puljić.
 Zatim je govorio o veličini majke u obitelji, koja ljubi i žrtvuje se poput Djevice. U propovijedi se čulo i o  dostojanstvu te ulozi žene i majke u Crkvi i društvu.
– Majka je uvijek ljudima velika i draga. Majku se štuje i voli, izdvaja propovjednik.