Centar za mlade prisiljen čekati europski novac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Pored jedne od najmodernijih i najopremljenijih knjižnica u Hrvatskoj, Gradske knjižnice Zadar, nedaleko centra grada, godinama se raspada i devastira ogromna katnica koja čeka prenamjenu u godinama najavljivani projekt Centra za mlade.

Riječ je o jednom od značajnih projekata Grada Zadra, koji se u nedostatku financija stalno prolongira, a zgrada se urušava i propada, a približite li joj se, poput učenika obližnje škole, koji svakodnevno prolaze pored objekta, osjetite nesnosan smrad.

Objekt bez prozora i vrata pun je razbijenog stakla, probijenih podova, plafona i cijevi, razbijenih i zarđalih sanitarija razbacanih po cijelom prostoru. Komadi posteljine ukazuju da navedeni prostor služi i kao sklonište beskućnicima ili mladima kojima je ovo savršen prostor za druženje, opijanje, ali i drogiranje sudeći po špricama i sličnom priboru razbacanom uokolo. Naziv za ovo zapušteno i devastirano zdanje, zatvoreno žicom kroz koju svatko u bilo koje doba dana može ući mogao bi biti i »ljudski azil«, od kojega je čak i onaj mizerni životinjski u boljem stanju.

Još 2008. godine Vlada je Gradu Zadru odobrila korištenje ove zgrade za budući Centar za mlade na prostoru od 1.700 četvornih metara u kojem bi zaživjele brojne aktivnosti, nezavisne i alternativne kulture mladih, a tzv. toplim prolazom povezao bi se i s Knjižnicom, koja bi u sklopu Centra dobila 750 četvornih metara namijenjenih djeci i mladima.

Danas, pet godina kasnije, Grad Zadar još uvijek nema Centar za mlade, već centar za beskućnike, alkoholičare i narkomane.

Gradonačelnik Vrančić ističe kako se nije odustalo od projekta Centar za mlade, ali s obzirom na to kako Grad Zadar nije imao sredstava aplicirali su za sredstva Europske unije.

- Budući Centar za mlade ima potpuno pripremljenu dokumentaciju do građevinske dozvole. Projekt kao takav EU je prihvatila jer je inače sklona pomaganju takvih projekata te će se u konačnici i financirati iz pristupnih fondova EU, istaknuo je Vrančić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika analog
"Riječ je o jednom od značajnih projekata Grada Zadra, koji se u nedostatku financija stalno prolongira" Da je ovo istina, Zadar bi već odavno formirao Centar za mlade u nekom drugom prostoru, kao što su napravili mnogi manji hrvatski gradovi (Koprivnica, Čakovec, Pula itd.). Znači, Gradu nisu bitni korisnici prostora tj. mladi, i kontinuitet njihovih aktivnosti, već je bitno da se sačuva obraz grada tako da se saniraju ti "smrdljivi i ružni objekti". krasno, divna politika prema mladima, stvarno su podigli letvicu od 2008. da, takva demagogija se savršeno uklapa u gradsku politiku brzinskog ušminkavanja grada (osobito Poluotoka) za potrebe "svetog" turizma koja je u srži zapravo sistematično zapostavljanje nezavisne kulture, raznolikosti sadržaja za mlade te općenito razvoja infrastrukture jednog modernog grada. "Komadi posteljine ukazuju da navedeni prostor služi i kao sklonište beskućnicima ili mladima kojima je ovo savršen prostor za druženje, opijanje, ali i drogiranje sudeći po špricama i sličnom priboru razbacanom uokolo." Naravno, Grad je toliko učunio već za mlade i ponudio im brojne klubove i prostore za njihove aktivnosti, a oni se usprkos tome i dalje opijaju, druže i drogiraju u toj zapuštenoj zgradi.. pored svih sadržaja za mlade! :clap: :clap: "a tzv. toplim prolazom povezao bi se i s Knjižnicom, koja bi u sklopu Centra dobila 750 četvornih metara namijenjenih djeci i mladima." Zar knjižnici zaista pored svega treba još prostora?? "Topli prolaz"? "Gradonačelnik Vrančić ističe kako se nije odustalo od projekta Centar za mlade, ali s obzirom na to kako Grad Zadar nije imao sredstava aplicirali su za sredstva Europske unije." Svima je poznato da se u Centre za mlade ne mora utući pola milijarde eura.. Da je Gradu Zadru zaista stalo do izgradnje Centra za mlade, odavno bi projekt realizirali u skromnijem izdanju. S druge strane, ono što danas imamo jesu megalomanska ostvarenja koja gutaju proračunske novce (naše novce) i ostavljaju uokolo kulturnu pustoš u kojoj se mladi snalaze kako znaju, vječito demonizirani od "senzibilnih" ljudi iz Grada koji se s mladom populacijom po medijima jel, jako suosjećaju.