Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Povijest otoka u tihom molitvenom ozračju

Autor: Josip Portada

10.05.2013. 22:00
Povijest otoka u tihom molitvenom ozračju

Foto: Josip PORTADA



U Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Pagu otvorena je izložba »Sedam stoljeća benediktinki u Pagu« na kojoj su prvi puta javnosti prikazani vrijedni predmeti koji se čuvaju u samostanu. Među ostalim izloženi su relikvijar Sv. Trna koji se u samostanu nalazi od 1435. godine, ophodni križ iz 13. stoljeća, slika »Dolazak Hrvata na Jadran«, rad hrvatskog slikara Bele Čikoša Sesije, nakit koji su samostanu darivale paške plemkinje kada su polagale redovnički zavjet, svijećnjaci, kaleži, staro crkveno ruho, kipovi te drugi predmeti izuzetno velike vrijednosti.
Na otvorenju izložbe koju je otvorila časna majka M. Bernardica Badurina, uz benediktinke i građane, nazočni su bili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i župan Stipe Zrilić.
Župan Zrilić je čestitao benediktinkama na izložbi i obljetnici, navodeći kako je samostan središte vjere i duhovnosti, ali i mjesto gdje se njeguje značajan dio bogate tradicije Paga. Nakon otvaranja izložbe, posjetitelji i uzvanici su razgledali samostanski vrt u gdje se nalazi kruna bunara s grbom grada Paga iz 14. stoljeća.