Mjesni odbor Petrčane najavio podnošenje kaznene prijave DORH-u protiv TZ Zadar!

Slika korisnika valentinam
Raspodjela kolača
Mjesto Petrčane službenim je putem pokrenulo izdvajanje iz TZ Zadra, a predmet je još uvijek na razmatranju u Ministarstvu turizma

Mjesni odbor Petrčane u petak 18. svibnja 2018 godine u 10:00 sati održat će konferenciju za medije na ulazu u Turističku zajednicu grada Zadra (Jurja Barakovića 5, 23000 Zadar) na kojoj ćemo iznijeti naše viđenje položaja mjesta Petrčane u Turističkoj zajednici grada Zadra (u daljnjem tekstu TZ Zadar). Mjesto Petrčane je po prihodima od turističke članarine i boravišne pristojbe u samom vrhu u Zadarskoj županiji a istovremeno u najgorem položaju i to prvenstveno zbog dugogodišnjeg zanemarivanja od straneTZ Zadar, poziv je koji smo dobili danas popodne na adresu Uredništva iz Mjesnog odbora Petrčane.

Mjesto Petrčane službenim je putem pokrenulo izdvajanje iz TZ Zadra, a predmet je još uvijek na razmatranju u Ministarstvu turizma.

- MO Petrčane će također podnijeti kaznenu prijavu DORH-u protiv TZ Zadar zbog financijskih malverzacija, odnosno fiktivnih računa koji su se sklapali između TZ Zadar i tvrtke kojoj je vlasnik osoba bliska kadru koji je zaposlen u TZ Zadar. Također ćemo podnijeti kaznenu prijavu zbog kršenja zakona koji jasno propisuje da se sredstva od boravišne pristojbe i turističke članarine moraju vratiti u mjesto iz kojeg su uprihođena. 25% sredstava koji se utroše na zabavni program u gradu Zadru dolazi direktno iz mjesta Petrčane. Sponzoriramo festivale Tune, mega proslave Dana grada Zadra, troškove prezentacija po raznim turističkim sajmovima na kojima nas se usput budi rečeno niti ne spomene, a svake godine nam daju sredstva koja imaju i mjesta u unutrašnjosti Hrvatske, kažu iz MO Petrčana dodajući kako su siti i iznervirani odnosom u kojem apsolutno nema razumijevanja od strane "nekompetentnih i nesposobnih zaposlenika TZ Zadar".

U prezentaciji financijskih pokazatelja, podaci TZ Zadar, koju su dostavili iz Petrčana vidi se rast petrčanskog turizma i zarade od 1.942.229,05 kn 2012. godine do 2.973.530,16 kn 2017. godine. Prema zakonu o boravišnoj pristojbi 65°% sredstava ide turističkoj zajednici općine ili grada od čega 30 posto turistička zajednica doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana i koriste se isključivo za poboljšanje uvjeta boravka turista na temelju prethodno usvojenoga zajedničkog programa općine ili grada i turističke zajednice općine ili grada. Deset posto sredstava ide turističkoj zajednici županije i 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Tako je od boravišne pristojbe Petračana u visini 2.542.118.02 kn u 2018. godini, od 1.594.543.53 koliko je bilo namijenjeno TZ Petrčana, 478.363,06 kn išlo Gradu Zadru, a to je iznos koji Petrčanci očito više ne žele izdvajati.

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno