Natječaj za koncesiju u Marini Zadar bit će poništen!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Očekuje se raspisivanje novog natječaja
O poništenju tog natječaja već se duže govori, a bila je to i opcija prije nešto više od godine dana, kad su ponuđačima koji su se na natječaj raspisan 1. kolovoza 2014. godine javili - Dogus grupi, konzorciju Porto Jadera 1177, ACI-ju, Marini Signum i Olive Island, istekle bankovne garancije
Marina Zadar smještena je u samom srcu grada i poželjna je udavača

Prije četiri godine "zamrznuti" natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za koncesiju za jednu od najatraktivnijih marina u Hrvatskoj, onu smještenu u središtu Zadra, bit će poništen te raspisan novi, neslužbeno doznajemo od dobro upućenog izvora. 

O poništenju tog natječaja već se duže govori, a bila je to i opcija prije nešto više od godine dana, kad su ponuđačima koji su se na natječaj raspisan 1. kolovoza 2014. godine javili - Dogus grupi, konzorciju Porto Jadera 1177, ACI-ju, Marini Signum i Olive Island, istekle bankovne garancije. No u Ministarstvu su to tada riješili pozivom ponuđačima da se izjasne ostaju li još u utrci za Marinu Zadar ili ne, što su, naravno, svi potvrdili. U međuvremenu je većinski paket dionica tvrtke Tankerkomerc koja upravlja marinom od 1982., preuzela tvrtka generala Ivana Čermaka "Crodux Derivati Dva" i ovu financijski oslabljenu tvrtku dovela na korak bliže k onome što želi - da im se priznaju stečena prava, produlji koncesija te poništi natječaj za koji od početka tvrde da je nezakonit. 

Naime, Tankerkomercu je prije nekoliko godina oduzeta koncesija zbog nepodmirenih obaveza prema Državi, nakon čega je i raspisan natječaj za novog koncesionara. No uprava tvrtke je iskoristila zakonsko pravo i krenula u sudsku bitku za Marinu, a ti sporovi još uvijek nemaju svoj pravomoćni epilog.

Novi većinski vlasnik Tankerkomerca zauzeo je stav prijašnjih vlasnika - da se ne može raspisati natječaj za koncesiju bez da se prethodno utvrdi kolika je vrijednost Tankerkomercovih ulaganja u proteklih 36 godina te da se taj iznos "prebije" s dugom prema Državi. Tvrtka "Crodux Derivati Dva" ima temeljni kapital od 364,6 milijuna kuna, što se odmah nakon otkupa dionica u ovoj tvrtci koja zapošljava 100-tinjak radnika osjetilo. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.4 (5 glasova)