Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zaposlenici Konzuma i Sojare u Zadru u strahu za radna mjesta

11.05.2018. 10:39
Zaposlenici Konzuma i Sojare u Zadru u strahu za radna mjesta


U Domu sindikata Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar održan je dan otvorenih vrata tijekom kojeg su se nudili savjeti članovima sindikata, ali i svim ostalim građanima. Kako doznajemo od Vedrana Uranije, pravnog zastupnika u tom sindikatu, ove je godine najviše upita bilo od zaposlenika zadarskih trgovina Konzuma i zaposlenika tvrtke Sojara, pokleklih tvrtki iz koncerna Agrokor, nekadašnjeg Todorićeva poslovnog carstva, bilo da su članovi sindikata ili nisu.
– Iz Konzuma su se javljale mahom trgovkinje s pitanjima što će biti s tvrtkom, hoće li opstati i koliko su sigurna njihova radna mjesta. Također, žalile su se i na povećan obim posla zbog znatnog smanjenja broja zaposlenih otkako je koncern upao u krizu. Ono što smo im odgovorili i što smo od samog početka govorili, a jučer je to potvrdio i Ustavni sud koji je dao zakonitost Lex Agrokoru, je da će tvrtka Konzum sigurno opstati. Vlada je, iako se svi ne slažu s tim, postupila ispravno i baš kako treba u cilju zaštite radnih mjesta. Što se Konzuma tiče, nedavno su radnicima nešto povećane plaće i čeka ih bolji period jer će tvrtka poslovati samostalno i više neće podmirivati dugovanja ostalih iz iste grupacije, kazao je Uranija dodajući kako za razliku od zaposlenika u Konzumu one zaposlene u tvrtki Sojara nažalost ne čeka svijetla budućnost, izuzev ako se pojavi poslovni subjekt koji bi preuzeo tvrtku ili je bio voljan dokapitalizirati. Podsjetio je kako je Sojara nekoć bila uspješna tvrtka koja je zapošljavala nekoliko stotina radnika, dok ih danas ima svega 20-ak. No svi oni će, kaže, ukoliko se dogodi onaj najizvjesniji scenarij, imati pravo na otpremnine i ostala prava.
– Ako izuzmemo upite vezane uz koncern Agrokor, možemo reći kako je prevladala problematika neisplate plaća u tvrtkama koje su u predstečajnoj nagodbi ili pred stečajem te otkaza ugovora o radu, uznemiravanja, mobinga na radnom mjestu i maltretiranja. S tim pitanjima obratilo nam se zaista puno naših članova, ali i građana koji nisu uključeni u sindikat. Svima smo dali savjete što mogu ili moraju učiniti da bi svoje probleme riješili i ostvarili zakonom zajamčena prava, ističe Uranija dodajući kako se jedan broj građana žalio na nepotizam i diskriminaciju pri zapošljavanju. Navodi kako su pitali za savjet što učiniti jer se nikako ne mogu zaposliti, bez obzira na kompetencije jer uvijek "prođe netko preko veze".
– Imali smo i upite vezane za sezonski rad, odnosno status stalnog sezonca koji nikako kod nas da zaživi. Sezonski radnici nerijetko su potplaćeni, iskorištavani i omalovažavani što se ne bi smjelo događati. Bilo je i upita zaposlenih u prosvjeti koje je zanimalo što je s Kurikuralnom reformom te kako bi se ona mogla odraziti na njih. Također, bilo je i upita za odlazak na rad u inozemstvo te ostvarivanje prava na mirovine iz inozemstva, konkretno iz Austije i Njemačke. Prve smo odgovarali od odlaska iz Hrvatske, a druge smo uputili da se obrate HZMO-u. Svi radnici koji su radili u zemljama koje imaju potpisan sporazum o priznanju radnog staža imaju pravo i na mirovine, kazao je Uranija dodajući kako je bilo i podosta upita koji nisu iz domene radno- socijalnih prava, no da su i te ljude uputili na adrese relevantnih institucija.
Javilo se, kaže, i nekoliko radnika propale tvrtke Franto.
– Ta je tvrtka devastirana, radnicima su prihvaćena njihova potraživanja, ali se nemaju odakle naplatiti. To je po zakonu, ali je očito da Zakon o stečajnom postupku treba mijenjati jer nije u redu da vlasnik ostavi radnike u nemilosti, a onda otvori drugu tvrtku i nastavi raditi. Ove radnike uputili smo da pokrenu postupke koje je nužno pokrenuti kako bi ostvarili prava, ali i kaznene protiv odgovornih osoba, rekao je Uranija koji je na Dan otvorenih vrata odgovarao i na brojna pitanja branitelja. Za novi Zakon o braniteljima kaže kako je odličan, no iz razgovora sa zadarskim braniteljima shvatio je kako nisu dovoljno upućeni u način i vrijeme kada svoja prava mogu konzumirati.