Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Drama nakon prokockanih 22 prednosti ipak pripala Zadru

11.05.2019. 20:24
Drama nakon prokockanih 22 prednosti ipak pripala Zadru


Zadar je uspio produljiti seriju odličnom izvedbom u tri četvrtine utakmice protiv Cedevite, na kraju prokockao 22 prednosti i s(p)retno izvukao pobjedu na kraju. Sažetak je to mnogih uzbuđenja koje su ponudili Zadar i Cedevita u trećoj utakmici polufinalne serije. Tako se serija vraća u Zagreb u srijedu u 20 sati kad je na rasporedu četvrta utakmica, a momčad Ante Nazora je uspjela oprati obraz nakon lošeg izdanja u drugoj utakmici.
Odlično prvo poluvrijeme
Šteta je što je tek 500-njak gledatelja pohodilo Višnjik što je vjerojatno imalo veze s katastrofom Zadra u drugoj utakmici u Zagrebu, pa je u Krešinom domu vladala neuobičajena komorna atmosfera. Cedevita je osim 2-0 prednosti prije podbacivanja lopte dobila i prednost u činjenici da je u zapisniku domaćina bilo tek 10 igrača, jer je Ante Nazor bio lišen usluga Marija Littlea (želučana viroza, simptomi slični onima koje je imao Glen Davis) i Jure Planinića. No, to se nije i osjetilo na terenu, barem što se tiče prvog poluvremena. Nazorova momčad je ušla u utakmicu konačno onako kako je to splitski strateg i tražio od njih. Odlučili su izgleda Zadrani ipak skupo prodati svoju kožu te su od početka utakmice imali kontroluigre i rezultata. Nakon tri minute Zadar je već imao plus pet (8:3). Božić, Dašić i Žorić načeli su pomalo preopuštene goste te je taj dobar ulaz donio motiv za puno boljom obranom nego što je to bio slučaj u prethodnoj utakmici. Posljedica takvog pristupa osjetila se i na rezultatu, pa je Zadar u više navrata imao i sedam viška (14:7, 16:9, 21:14), a da ne bude i više zasmetao im je Justin Cobbs koji je jedini uz Ramljaka i Krušlina uspijevao nešto ubaciti na gostujućoj strani. Tako je prva dionica zaključena s 25:19, a malobrojni gledatelji na Višnjiku mogli su biti zadovoljni s izvedbom svoje momčadi. Ipak jedan dio tribina iskazao je nezadovoljstvo prema upravi kluba kao i igračima. Tornado je iz protesta napustio dvoranu, no to nije previše zasmetalo igrače Zadra koji su uspjeli potpuno ovladati situacijom na parketu, jer su sebi priskrbili i dvoznamenkastu prednost po prvi put u polufinalnoj seriji. Sve je započeo Magarity čije su dvije trice u nizu potvrdile da Zadar neće tek tako pustiti 'Vitamine' do finala. S 31:24 prednost se u nekoliko minuta pretvorila u plus 10 (38:28). Tamo gdje je stao Šveđanin, nastavio je trojac BBB. Bašić je stavio tricu, Brzoja i Božić po dvicu i Rimac je tada valjda izgubio i ono malo kose na svojoj glavi. Nije ni sanjao da će nakon mini povratka njegove momčadi serijom 6:0 (38:34) Zadar sa suženom rotacijom uspjeti do odlaska u svlačionice pobjeći na nevjerojatnih 14 viška. Ostalo je četiri minute do poluvremena i Nazorova momčad je serijom 11:1 očitala lekciju favoriziranim gostima. Bašić je zabio pet poena, dodao je Žorić jedan ubačaj, a sve je začinio kapetan Špralja ubacivši dugu dvicu iz kuta sa sirenom za iznenađujućih 49:35 nakon prvih 20 minuta.
Nije moglo bez drame
Očekivao se u nastavku odlučan odgovor hrvatskog prvaka, no to se nije zbivalo već su Nazorovi igrači nastavili mljeti i u tri minute treće dionice pobjegli na ogromnih 22 razlike. Špralja i Vuković su ubacili trice uz nekoliko slobodnih bacanja i 17 minuta prije kraja Zadar je s 59:37 uspio ozbiljno nakriviti Cedevitin brod. Ipak, taj rezultat je bio i malo nerealan s obzirom na odnos snaga između ova dva protivnika, pa su 'Vitamini' uspjeli malo doći do zraka u smiraju treće četvrtine. Cobbs i Murić spustili su zaostatak na 15 poena (63:48), ali je Cobbs onda ponudio pravu pomoć domaćoj momčadi zaradivši drugu, isključujuću tehničku pogrešku. Naplatili su to domaći igrači povratkom na 20 plusa tricom Božića (70:50), ali počele su stizati bolje vijesti za Slavena Rimca. Njegova momčad je spustila na 17 zaostatka (73:56), pred završnih 10 minuta, a 6:0 serija početkom četvrte četvrtine najavila je nadolazeću dramu.
Pullen je odlučio vratiti svoje u priliku za egalom i dobro mu je krenulo ubacivši sedam poena uz dva Cooka i Bošnjaka što je šest minuta do kraja spustilo prednost Zadra na samo osam poena (75:67). Minutu potom Pullen tricom približava Cedevitu na sedam minusa (77:70), da bi nakon 60 sekundi bivši igrač Barcelone novom tricom odveo utakmicu u potpuno neizvjesne vode (77:73). Zadar je u šest minuta uspio zabiti tek tri poena dok su gosti pronašli nit koju su tražili cijelu utakmicu, pa ne čudi da je Pullen ubrzo spustio na 78:75. Zadarsku sušu poena razbio je konačno zakucavanjem Dašić (80:75), no gosti preko bacanja dolaze do minimalnog zaostatka (80:79). Ipak u posljednje dvije minute Zadar je ušao zahvaljujući Žoriću s tri plusa (82:79), no nisu imali rješenja u obrani za Pullena koji je ubacio svoj 21. poen ponovno vrativši svoju momčad na poen minusa. Na drugoj strani suci su svirali dva upitna prekršaja u napadu domaćeg sastava što je kaznio Krušlin za prvo vodstvo Cedevite nakon početnih 2:3 (82:83). Razbuktala su ta događanja atmosferu u dvorani, pa su suci morali nešto svirati i Zadru, a to su uspješno iskoristili Špralja i Vuković za 85:83, 46 sekundi prije kraja. Imao je nakon toga Špralja priliku nakon nesportske Bošnjaka zaključiti priču, no promašio je oba bacanja kao i Božić pokušaj polaganja.
Gosti su imali neuspješan napad, uhvatio je loptu Žorić koji je fauliran. Ali, ni on na 12 sekundi do kraja nije ubacio nijedno bacanje, no nije ni Pullen stavio tricu sa sirenom te je Zadar uspio izvući pobjedu u koju je Dašić ugradio 19 poena i 11 skokova, Žorić je ubacio 17 poena i pritom uhvatio 11 lopti uz 4 asistencije dok je Božić također imao dvostruko-dvostruki učinak od 16 poena i 12 skokova. 


 


ZADAR 85




CEDEVITA 83


(25:19, 24:16, 24:21, 12:27)


ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 500. Suci: Srđan Dožai, Luka Kardum i Josip Jurčević.


ZADAR: Bašić 10, Marić, Žorić 17, Magarity 8, Krajina 2, Dašić 19, Vuković 4, Brzoja 4, Špralja 5, Božić 16.


Trener: Ante Nazor.


CEDEVITA: Cobbs 15, Krušlin 2, Katić 6, Žganec 2, Stipanović 4, Banić 6, Bošnjak 6, Cook 9, Ramljak 6,


Mustapić, Murić 6, Pullen 21. Trener: Slaven Rimac.


Šut za dva: Zadar 23-42 (54%); Cedevita 17-40 (42%)..


Šut za tri: Zadar 8-25 (32%); Cedevita 8-27 (30%).


Slobodna bacanja: Zadar 15-26 (58%); Cedevita 25-31 (81%).


Skokovi: Zadar 48 (35+13); Cedevita 38 (28+10) .


Osobne pogreške: Zadar 27; Cedevita 26.


 


 


Tornado napustio dvoranu u 12. minuti


Tornado sektor bio je izrazito miran do druge minute druge četvrtine kad su razvili transparent na kojem


je literalno izraženo njihovo mišljenje o stanju u klubu: „Beskrvna družina na terenu, s neznalicama na čelu. Ne zaslužujte nas i ludu atmosferu.“, nakon čega su masovno iz protesta napustili dvoranu. Šteta


jer su ujedno propustili jedno od boljih izdanja Zadra ove sezone.