Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

[FOTO] KRIVA JE KIŠA Nije bilo problema sa socijalnom distancom, kafići uglavnom prazni

11.05.2020. 13:47


U sklopu 3. faze popuštanja mjera zaštite, zajedno s ukidanjem e-propusnica i otvaranjem šoping centara, jutros su s radom ponovno počeli i zadarski kafići. Iako su najave bile drugačije, na razočaranje ugostitelja, izostali su Zadrani koji, najvjerojatnije zbog kiše i juga, nisu došli na svoj prvi makijato nakon skoro dva mjeseca otkako su se zatvorila vrata njihovih omiljenih kafića.


Najvažnija je zaštita i sigurnost gostiju
– Malo sam iznenađen zbog ove situacije, jer prema svim objavama preko društvenih mreža, ali i osobnih kontakata sve je vodilo ka tome da će današnji dan Zadrani iskoristiti za svoju prvu kavu i susret s prijeteljima, međutim nije tako, požalio se jedan zadarski ugostitelj, dodajući kako je možda svemu tome krivo ružno vrijeme, a ne oprez i socijalna distanca koje se i dalje treba pridržavati.
S druge strane, ugostitelj Ante Erlić je optimističan i smatra da je kiša jutros bila glavni razlog zbog koje su Zadrani preskočili svoju prvu jutarnju kavu, nakon toliko vremena.
– Mislim da su danas gosti izostali isključivo zbog kiše i da smo se svi mi ugostitelji i naši gosti zaželjeli svog prvog makijata, poručio je Erlić, istaknuvši kako su oni za svoje goste pored kave u 'normalnim' šalicama osigurali i kavu u jednokratnim papirnatim šalicama za koje su napravili i posebne koševe u koje gosti mogu sami baciti svoju jednokratnu šalicu nakon što popiju kavu.
Za Erlića je sigurnost i zaštita gostiju najvažnija, i zato će se u njegovom lokalu, kako kaže, prvenstveno nuditi kava u papirnatim šalicama, ali ukoliko netko od gostiju bude inzistirao na normalnim šalicama, kava će mu biti servirana prema toj želji.
Predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije, Stipu Kneževića posebno raduje što je Grad Zadar svojom odlukom o otpisu duga za najam prostora i površine i za svibanj mjesec, pomogao ugostiteljima.


Nije bilo dodatnih ulaganja
– Grad Zadar je ugostiteljima otpisao dug najma za mjesec svibanj, što je velika stvar i zbog toga smo Gradu jako zahvalni, a prema saznanjima za lipanj i srpanj će najvjerojatnije biti odgoda plaćanja najma, što je također od velikog značaja, istaknuo je Knežević.
Prema njegovim riječima, ugostitelji nisu imali velika ulaganja kako bi se prilagodili novim uvjetima poslovanja koji su uzrokovani pandemijom koronavirusa, već je uglavnom trebalo odvojiti stolove na propisanu distancu, od metar i pol.
– Osim što su se stolovi morali razdvojiti kako bi se ispoštovala socijalna udaljenost, ne možemo govoriti o nekim velikim ulaganjima, rekao je Knežević te poručio kako svaki ugostiteljski objekt mora imati dezinfekcijska sredstva s kojima mora prebrisati stol poslije svakog gosta.
Uz spomenute mjere, Knežević je posebno istaknuo da se unutar lokala ne smije uključivati klima te da je držanje distance među gostima obavezno.