KORONA I ŠKOLSKA ZVONA Za povratak u školu prijavljeno samo 9 od 169 učenika, a u vrtiće 13 od 163 mališana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Roditelji osnovaca i predškolaca u Sukošanu - na oprezu
Imamo ukupno 9 prijavljenih učenika i to u tri odjeljenja. Svih 9 učenika je iz matične škole u Sukošanu, dok u područnoj školi Debeljak roditelji nisu prijavili niti jednog učenika. Dakle, za povratak u školske klupe bilo je spremno 9 od 169 učenika, odnosno 5,7 posto učenika od prvog do četvrtog razreda, kazao je Branimir Peričić, ravnatelj Osnovne škole Sukošan
Velimir BRKIĆ
Školska maškarana grupa, još dok je koronavirus bio daleko

Danas 11. svibnja, 56 dana od zatvaranja škola, ponovno počinje nastava u razredu. U ozračju protuepidemijskim mjera u školske klupe se ne vraćaju svi osnovci, već najmlađi učenici, od prvog do četvrtog razreda.
- Dolazak u školu za učenike razredne nastave nije obavezan, epidemiološka situacija i preporuke još ne dozvoljavaju da se nastava odvija normalno za sve, nego se organizira samo u iznimnim slučajevima za djecu koja moraju ispunjavati sve uvjete prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kazao je Branimir Peričić, ravnatelj Osnovne škole Sukošan.

Škola sasvim spremna

U školskoj 2019./2020. godini u OŠ Sukošan i pripadajućoj PŠ Debeljak ima ukupno 315 učenika. Od prvog do četvrtog razreda 169 učenika, u matičnoj školi u Sukošanu 134, a u područnoj školi u Debeljaku 35 učenika.
- Imamo ukupno 9 prijavljenih učenika i to u tri odjeljenja. Svih 9 učenika je iz matične škole u Sukošanu, dok u područnoj školi Debeljak roditelji nisu prijavili niti jednog učenika. Dakle, za povratak u školske klupe bilo je spremno 9 od 169 učenika, odnosno 5,7 posto učenika od prvog do četvrtog razreda, istaknuo je Peričić.
Djeca koja ostaju kući neće biti zakinuta, nastava će se, kaže on, i dalje odvijati na daljinu čija je podloga Škola na Trećem (Hrvatska radio-televizija) te putem komunikacijskih kanala koje su uspostavile njihove učiteljice ili učitelji.
- Škola je sasvim spremna, osigurali smo sve što je potrebno, poručio je Branimir Peričić dodajući kako razumije strah roditelja.
Općina Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) ima 4.600 stanovnika od toga oko 400 stanovnika do sedam godina. U Općini su tri vrtićke zgrade, Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan i Područni vrtić Debeljak te novi Područni vrtić Gorica.

Općina s jednim zaraženim

- Ukupno imamo 163 vrtićka djeteta. U Sukošanu 95 i Debeljaku 46 djece od tri do sedam godina, a u Gorici 22 djeteta iz Gorice i Glavice, kazala je Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica Sukošan.
Epidemiološka situacija još uvijek ne dozvoljava ni početak normalnog rada dječjeg vrtića za svu djecu.
- Roditelji su prijavili ukupno 13 djece, u Sukošanu i Debeljaku po pet, a u Gorici troje djece. U postocima je to oko 8 posto, kazala je Ćoso.
U Općini Sukošan zabilježen je tek jedan slučaj zaraze koronavirusom.
- Ako ovakvo epidemiološko stanje u općini i Zadarskoj županiji i dalje ostane bez novih slučaja zaraze brojni roditelji su najavili dolazak djece u vrtić za 1. lipnja, naročito roditelji predškolaca, naglasila je Ćoso.

Dezinficijens i beskontakni toplomjeri

U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja potrebno je prije dolaska u vrtić svaki dan djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu. U vrtić roditelj treba dovesti potpuno zdravo dijete.
- Zahvaljujući Općini i načelniku Anti Martincu imamo sva potrebna dezinfekcijska i zaštitna sredstva kao i četiri nova beskontaktna toplomjera koja pojedinačno koštaju oko 650 kuna, kazala je Ćoso istaknuvši kako svi živimo i radimo u uvjetima koje nitko nije mogao prije dva mjeseca ni zamisliti. Cilj je stoga, zaključuje ona, da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti i pravila u vrtiću, a za to je važna međusobna suradnja te usklađeno djelovanje svih djelatnika vrtića i roditelja.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)