Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U ETERU Opjevana Gracijela, zapamćena kao noćna dama, ali i dobri duh grada

11.05.2020. 20:16


Ovog su vikenda zadarske radijske postaje započele s premijernim emitiranjem najnovije pjesme Krešimira Perovića ‘’Gracijela’’.
Pjesma je posvećena, a osim imena otkrivaju to već prve riječi, Zadranima dobro znanoj Klari Gracijeli Sutlović. Dobri duh grada, kako su je neki zvali, jer je bila jedna od onih osoba koje su samom pojavom širile jedinstvenu atmosferu ulicama kojima bi prolazile. Gracijela je preminula na Valentinovo, 14. veljače 2005. godine, no i taj datum nosi određenu simboliku. Spletom životnih okolnosti u mladosti se bavila »najstarijim zanatom«. Zbog toga su ju neki prezirali, ali ju je ipak većina Zadrana voljela zbog dobrote kojom je zračila.


Život ju ni u čemu nije štedio
Oni koji su ju poznavali od malena, reći će kako u sebi nije imala niti trunke zloće te da je bila izuzetno topla, izrazito lijepa, ali i inteligentna osoba.Oni koji su ju površno poznavali njezino ime povezuju uz lik skromno obučene žene koja teško hoda, no usprkos tome marljivo radi i preživljava čisteći na Poluotoku sve što joj se ponudi. Posljednjih nekoliko godina života hodala je uz pomoć štake i živjela od milostinje. Preminula je sama i gladna iako se na njezinu sprovodu pojavilo silno mnoštvo ljudi. Dvije su verzije priče zbog čega je šepala. Prema jednoj koja se spominje i u ovoj pjesmi, silovala ju je grupa mornara ili vojnika, a potom bacila sa zadarskih bedema. Prema drugoj, s bedema ju je bacio Zadranin koji je bio silno zaljubljen u nju, do te mjere da je u naletu ljubomore ju bacio s namjerom da ju liši života kad ju već ne može imati na način kako želi. Kako god da je bilo, ona je jedva preživjela te je ostatak života zbog lomova šepala, a posebice na lijevu nogu.


Djelo Matešića, Perovića i Valenčića
– Njena će biografija možda jednom nekome poslužiti kao scenarij za dobar film, baš kao što je nedavno nadahnula autorski trojac koji joj je posvetio pjesmu – Giovanni Matešić Jeremija napisao je tekst, glazba je zajedničko djelo Krešimira Perovića i Aleksandra Valenčića, koji je ujedno i autor aranžmana. Krešo je sve objedinio svojim prepoznatljivim glasom i interpretacijom, napisano je u najavi premijernog puštanja pjesme Gracijela u eter jučer, 10. svibnja, na blagdan Gospe Loretske koji se slavi u zadarskim Arbanasima, a u kojima je i pokojna Gracijela provela dio svog teškog života.
Prije nekoliko godina pojavila se inicijativa koja je potekla iz zadarske Varoši da se u čast Gracijele Ulica Stomorica svakoga 14. veljače preimenuje u Ulicu Klare Gracijele Sutlović. Iako to nije zaživjelo, mnogu Zadrani potpisom su podržali ideju.
Pjesmu možete poslušati na morski.hr.