Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici »Zadarskih otoka« ulazili u školu preko malog dezinfekcijskog otirača

11.05.2020. 19:06


Popuštanje mjera zaštite od koronavirusa jutros su konačno dočekali i mali školarci od 1. do 4. razreda osnovnih škola na području grada Zadra. Međutim, jutros se, kako doznajemo od pročelnika za školstvo Jose Nekića, tek 80 učenika na području grada vratilo u školske klupe.
Prema riječima ravnateljice Osnovne škole Petra Preradovića Stanke Pera – Martinac, jutros je na nastavu u matičnu školu došlo svega šestero učenika, dok je područna škola u Kožinu imala tek dva učenika, a škola u Petrčanima niti jednog.


Od 8 do 11.30 sati
– U školi se nastava odvija prema planu i programu, a djeca koja su ostala u svojim domovima kao i do sada, pratit će nastavu preko televizije, objasnila je Stanka Pera – Marinac, dodajući da iako je ovaj oblik nastave između škole i televizije malo opterećujući za učiteljice, ipak neće biti problema, jer su učiteljice ovaj vid nastave prihvatile vrlo profesionalno i daju sve od sebe za dobrobit učenika.
Po ovom izvanrednom nastavnom planu neće izostati niti jedan predmet. Tjelesni odgoj će se isto održavati u sklopu nastave, ali u nešto skraćenoj verziji, dok će se engleski jezik, vjeronauk i izborni predmet umjesto u školi odrađivati »online«. Također, kako je objasnila Pera – Martinac, djeci je uz školski sat koji traje 45 minuta, osiguran i veliki odmor.
– Nastava je podijeljena kroz 16 školskih sati koji se moraju odraditi od ponedjeljka do petka, s tim da prvi sat savki dan počinje u 8 sati, dok četvrti odnosno zadnji završava u 11.30 sati, objasnila je ravnateljica Pera-Martinac, napomenuvši kako učiteljice same organiziraju nastavu u svom odjelu, te se za sada radi po odjelima, a ne po razredima kako je to bilo do pojave koronavirusa.
Što se tiče dezinfekcije škole, poduzete su sve mjere tako da nema straha za učenike. Ravnateljica OŠ Petra Preradovića nada se kako će se s vremenom mjere popustiti pa bi uskoro moglo biti puno više učenika u školskim klupama.


Nema učenika pa se razmak poštuje bez problema
Osnovna škola Zadarski otoci, također je počela s radom uz poštivanje svih uvjeta koje su propisali Zavod za javno zdravsto i Ministarstvo obrazovanja tako da su ispunili sve higijenske uvjete kako bi djeci boravak u školi bio siguran.
– Danas je došlo 20 učenika i djecu smo podijelili po grupama, a ne po razredima, objasnio je Davor Barić, ravnatelj Zadarskih otoka, dodajući kako će učenici tijekom nastave od 8 do 11.30 sati imati i veliki odmor, samo što neće izlaziti vani nego će ostati u učionicama kako bi se izbjegao fizički kontakt s djecom iz drugih grupa.
Ravnatelj je ovom prigodom objasnio kako djeca u školu ulaze preko malog otirača koji je ustvari dezinfekcijska brana, nakon čega odlaze oprati ruke i tek tada ulaze u svoje razrede u kojima im je osiguran prostor s propisanom distancom od učenika do učenika, a sve u skladu i prema uputama.
– U razredima ima mjesta jer su to prostori s kapacitetom za 30 učenika u kojima se sada nalazi samo tri do šest učenika, tako da se razmak može poštivati bez ikakvih problema, poručio je Davor Barić.