Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čuvanje istine o Domovinskom ratu i sjećanja na poginule biogradsko-benkovačkog kraja

11.05.2021. 11:15


U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Gradom Biogradom na Moru priprema se održavanje II. znanstveno-stručnog skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu, što je bio povod za razgovor s predsjednikom Organizacijskog odbora dr. sc. Josipom Čerinom.


*Kada će se i gdje održati skup?
Dogovoren je termin održavanja II. znanstveno-stručnog skupa Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu za 11. lipnja 2021., u Biogradu na Moru, u Kapetanskom klubu marine Kornati, Šetalište kneza Branimira 1, u prigodi obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Sve će se, naravno, odvijati uz pridržavanje mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Skup će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.


*Možete li nam otkriti pojedinosti vezano za pripremu i organizaciju skupa?
Inicijativa za organiziranjem ovog skupa dogodila se netom nakon uspješno održanog skupa u rujnu 2019. godine. Prijedlog je sudionika skupa bio dodatno istražiti doprinos hrvatskih branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu te prikazati život na ratom pogođenom području. Postavili smo tri okvirne tematske cjeline: ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj, hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i život na ratom pogođenom području.




*Koliko se sudionika prijavilo za skup?
Sa zadovoljstvom mogu reći da je odaziv bio dobar. Nakon prijava na skup uslijedila je neposredna komunikacija s autorima kako bi se obuhvatile željene teme u najvećem mogućem opsegu. Trinaest radova je prošlo recenzijski postupak, a rukopisi se nalaze na prijelomu u tiskari. Nakon skupa ostaje mjesec dana za možebitne ispravke nakon čega će se doslovno sutradan krenuti u tiskanje zbornika radova.


*Čemu tolika žurba za tiskanjem zbornika?
Ne radi se o žurbi, već o obvezi prema autorima da se njihov rad čim prije objavi i odgovornosti prema budućim čitateljima. Stav organizacijskog i programskog odbora je da se na skup poziva u pravilu samo autore radova. Nismo za ‘luksuz’ da se radovi prikupljaju godinama te da se time dovede u pitanje izdavanje zbornika. Nadam se da će zbornik radova biti poticaj drugim autorima za pisanje o temama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata te kako bi se sačuvala istina i sjećanje na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.


*Jeste li prikupili dovoljno sredstava za organizaciju skupa i tiskanje zbornika radova?
Ove godine smo odlučili tražiti potporu od donatora. Donator je Ilirija d.d. Biograd na Moru i partneri. Naravno da to nije slučajno, jer tadašnje Hotelsko poduzeće Ilirija davalo je logističku potporu koja se odnosila na prehranu i smještaj hrvatskih branitelja. Uprava Ilirije molbu je bezrezervno prihvatila istaknuvši kako im je čast biti domaćinima te još jednom žele zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su obranili biogradsko-benkovački kraj.