Čuvanje istine o Domovinskom ratu i sjećanja na poginule biogradsko-benkovačkog kraja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Josip Čerina o pripremi II. znanstveno-stručnog skupa i tiskanju zbornika
Ove godine smo odlučili tražiti potporu od donatora. Donator je Ilirija d.d. Biograd na Moru i partneri. Naravno da to nije slučajno, jer tadašnje Hotelsko poduzeće Ilirija davalo je logističku potporu koja se odnosila na prehranu i smještaj hrvatskih branitelja. Uprava Ilirije molbu je bezrezervno prihvatila istaknuvši kako im je čast biti domaćinima te još jednom žele zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su obranili biogradsko-stankovački kraj, kazao je Čerina
Marko LEDENKO - MANE
Dr. sc. Josip Čerina, predsjednik Organizacijskog odbora

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Gradom Biogradom na Moru priprema se održavanje II. znanstveno-stručnog skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu, što je bio povod za razgovor s predsjednikom Organizacijskog odbora dr. sc. Josipom Čerinom.

*Kada će se i gdje održati skup?

Dogovoren je termin održavanja II. znanstveno-stručnog skupa Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu za 11. lipnja 2021., u Biogradu na Moru, u Kapetanskom klubu marine Kornati, Šetalište kneza Branimira 1, u prigodi obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Sve će se, naravno, odvijati uz pridržavanje mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Skup će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

*Možete li nam otkriti pojedinosti vezano za pripremu i organizaciju skupa?

Inicijativa za organiziranjem ovog skupa dogodila se netom nakon uspješno održanog skupa u rujnu 2019. godine. Prijedlog je sudionika skupa bio dodatno istražiti doprinos hrvatskih branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu te prikazati život na ratom pogođenom području. Postavili smo tri okvirne tematske cjeline: ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj, hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i život na ratom pogođenom području.

*Koliko se sudionika prijavilo za skup?

Sa zadovoljstvom mogu reći da je odaziv bio dobar. Nakon prijava na skup uslijedila je neposredna komunikacija s autorima kako bi se obuhvatile željene teme u najvećem mogućem opsegu. Trinaest radova je prošlo recenzijski postupak, a rukopisi se nalaze na prijelomu u tiskari. Nakon skupa ostaje mjesec dana za možebitne ispravke nakon čega će se doslovno sutradan krenuti u tiskanje zbornika radova.

*Čemu tolika žurba za tiskanjem zbornika?

Ne radi se o žurbi, već o obvezi prema autorima da se njihov rad čim prije objavi i odgovornosti prema budućim čitateljima. Stav organizacijskog i programskog odbora je da se na skup poziva u pravilu samo autore radova. Nismo za ‘luksuz’ da se radovi prikupljaju godinama te da se time dovede u pitanje izdavanje zbornika. Nadam se da će zbornik radova biti poticaj drugim autorima za pisanje o temama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata te kako bi se sačuvala istina i sjećanje na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.

*Jeste li prikupili dovoljno sredstava za organizaciju skupa i tiskanje zbornika radova?

Ove godine smo odlučili tražiti potporu od donatora. Donator je Ilirija d.d. Biograd na Moru i partneri. Naravno da to nije slučajno, jer tadašnje Hotelsko poduzeće Ilirija davalo je logističku potporu koja se odnosila na prehranu i smještaj hrvatskih branitelja. Uprava Ilirije molbu je bezrezervno prihvatila istaknuvši kako im je čast biti domaćinima te još jednom žele zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su obranili biogradsko-benkovački kraj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)