Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Empatija prema napuštenim životinjama i prijateljstva s vršnjacima iz drugih zemalja

11.05.2021. 10:45


Nakon projekta, koji je krajem travnja realiziran na Velom Ižu, udruga Prizma iz Gračaca se sprema za provedbu novog projekta »Youth For Stray Dogs«, koji će se od 14. do 18. svibnja održati u Zadru. U sklopu projekta 21 mlada osoba i osobe koje rade s mladima, od 20 do 30 godina, iz Hrvatske, Grčke i Srbije, koje imaju velikih problema sa zbrinjavanjem napuštenih pasa, radit će zajedno na idejama i razmjeni znanja imeđu sebe i s predstavnicima lokalnih zajednica vezano za problematiku napuštenih pasa te će poticati odgovorno ponašanje budućih vlasnika pasa. Druga razmjena mladih trebala bi se održati u Katakolonu – Pyrgosu u Grčkoj, od 2. do 6. rujna 2021. godine.


Kreveti za pse od recikliranih autoguma
– Projekt »Youth For Stray Dogs« rođen je iz inicijative mladih ljubitelja životinja, koji žele dati svoj obol problematici zbrinjavanja napuštenih životinja. O problematici zbrinjavanja i infrastrukturi potrebnoj za zbrinjavanje napuštenih životinja, mladi žele učiti od svojih vršnjaka, koji dolaze iz različitih sociokulturnih sredina. Pošto životinje imaju veliku ulogu u našim životima i ekološkoj ravnoteži, u našem je najboljem interesu da im pomognemo. Prakse vlasnika pasa uvelike određuju dinamiku i veličinu populacije napuštenih pasa, kaže Luana Matošević, jedna od koordinatorica projekta iz udruge Prizma.
Sudionici projekta će zajedničkim radom pomagati lokalnim skloništima, razmjenjivati znanja te informirati građane o važnosti odgovornog posjedovanja pasa. Kroz praktične aktivnosti učit će o pozitivnim efektima koje njihove inicijative mogu imati na poboljšanje uvjeta u skloništima i zaštitu napuštenih pasa.
– Neke od aktivnosti koje mogu izdvojiti su grupne igre pomoću koji će mladi razmišljati o interakciji između ljudi i životinja, etici i napuštanju istih. Jednu od aktivnosti, koja će se baviti razumijevanjem ponašanja kod pasa i pružanju prve pomoći ozlijeđenim životinjama, organizira student veterine. Cilj nam je i izraditi informativnu brošuru o odgovornom vlasništvu pasa te organizirati kreativne radionice na kojima bi se izrađivali kreveti za pse od recikliranih autoguma, igračke i pleteni ogrtači koje ćemo donirati skloništu. Posjetit će mo i sklonište za životinje Privlaka i izvesti pse u šetnju, najavljuje Matošević.


Ciljevi projekta
– Jedan od najvažnijih ciljeva našeg projekta je informiranje lokalne zajednice o odgovornom vlasništvu i brizi za životinje, kako bi se smanjio broj pasa lutalica. Sve planirane aktivnosti provodit ćemo na lokalnoj razini, u suradnji sa skloništima za životinje, kako bi ih podupirući njihov rad i promocijom volonterskih aktivnosti što više promovirali. Kroz projektne aktivnosti, koje su prvenstveno namijenjene mladima koji dolaze iz ruralnih i osiromašenih sredina i razmjenu znanja, želimo pobuditi empatiju prema životinjama kod mladih i graditi prijateljstva s vršnjacima iz drugih zemalja, pojašnjava Matošević.
Kao i na prvom projektu, koji je proveden na Velom Ižu, i na ovom će se velika pažnja posvetiti poštivanju epidemioloških mjera.
– Silvestar Petrov i moja malenkost koordiniramo provedbu projekta i veliki dio pozornosti posvećujemo poštivanju epidemioloških smjernica. Svi sudionici projekta su dužni prije ulaska u zemlju priložiti negativan test na koronavirus, koji će ponoviti prilikom odlaska iz zemlje. Prilikom provođenja aktivnosti u zatvorenom, svi će sudionici nositi zaštitnu masku. Pripremamo dovoljno dezinfekcijskih sredstava te se nećemo okupljati izvan lokacija na kojima će se održavati aktivnosti, ističe Matošević.




Druga razmjena u Grčkoj
Ako epidemiološka situacija to dopusti, drugi bi se dio projekta održao u Grčkoj, u gradu Lamii, u rujnu ove godine.
– Aktivnosti koje će se provoditi tada u mnogočemu će biti slične onima koje organiziramo u Zadru. Jedina razlika je u tome što ćemo se više fokusirati na pse lutalice, a ne one koji borave u skloništima, jer je u Grčkoj mnogo veći broj životinja koje lutaju ulicama. Nadamo se da ćemo uspjeti izgraditi stanice s hranom i vodom, koje bismo postavili u suglasnosti s lokalnom zajednicom. Također ćemo posjetiti jedno od lokalnih skloništa, te pripremiti interaktivnu prezentaciju od suradnji hrvatskih, grčkih i srpskih institucija, zajednica i lokalnog stanovništva o potrebi zbrinjavanja pasa lutalica. Nakon toga na svakoj je grupi da isplanira daljnje aktivnosti, koje će provoditi u svojim lokalnom zajednicama, zaključuje Matošević.