Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Poljoprivrednicima i poduzetnicima dodijeljeno 4,4 milijuna kuna

11.05.2021. 08:30


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem jučer, 10. svibnja posjetila Zadarsku županiju. Osim što je u Turnju otvorila Dječji vrtić Cvitić vrijedan 9,14 milijuna kuna, sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom posjetila je i Poduzetnički inkubator u Biogradu na Moru gdje je u nazočnosti biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza uručila nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja.
– Riječ je od ukupno o osam novih ugovora za različite projekte iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 4,4 milijuna kuna i ukupne vrijednosti ulaganja 6,6 milijuna kuna, kazala je Vučković.


Potpore od Paga i Gračaca do Lišana
Korisnici potpore su: OPG Zagorac Milenko iz Polače; Juština j.d.o.o. iz Pristega, vlasnika Donata Roka Parancina; MIH sirana iz Kolana, vlasnika Dubravka Pernjaka; Lički sokol iz Gračaca, vlasnice Božice Budiša; Paška sirana d.d. iz Paga; vlasnika Ante Oštarića; BIO Plant d.o.o. iz Povljane, vlasnice Katrin Pogorilić; OPG Dubravko Dimlić iz Provića i OPG San Simone iz Lišana Ostrovičkih, vlasnice Ike Nimac.
– Riječ je o projektima kojima će se pokrenuti, ali i dodatno razviti postojeće, nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, omogućiti korištenje obnovljivih izvora energije, povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda te osigurati nabavu strojeva i opreme u svrhu povećanja energetske samoodrživosti gospodarstva, nabavu mobilne prodavaonice i opreme za proizvodnju i prodaju sira te izgradnju sunčane elektrane u sirani, istaknula je Vučković.


Zadarskoj županiji 669 milijuna kuna.
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Zadarskoj županiji ugovoreno potpora u vrijednosti, kaže ona, većoj od 669 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno više od 507 milijuna kuna.
– Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 49 projekata vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, što uključuje 11 ulaganja u dječje vrtiće, devet ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, nabrojila je Marija Vučković.
Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što je ministrica Vučković dolazi u goste s gotovo 4,5 milijuna kuna koja će biti dodijeljeni proizvođačima u Zadarskoj županiji u resoru poljoprivrede.




Važnost ruralnog područja
– S obzirom na činjenicu da je najveći dio Zadarske županije ruralno područje, od iznimne je važnosti pružiti potporu svima onima koji svoju egzistenciju ostvaruju u poljoprivredi. Bilo da je riječ o proizvodnji sira, ulja, vina, pršuta, voća, povrća i sl., bilo da je riječ o povezivanju te proizvodnje s ruralnim turizmom, osobito s gastronomijom, naglasio je Longin.
Gospodarstvo naše županije, kaže on, svojim radom i uspjesima tkaju OPG-ovi, mali i srednji gospodarstvenici i njihovom poslovanju moraju pružati potporu.
– Upravo takvim ljudima trebamo pružiti pomoć jer, u duhu one narodne izreke, svaki je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika, zaključio je Božidar Longin.