Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šestan: Nepotrebno smo izgubili set protiv Švedske

11.05.2021. 08:15


Hrvatska odbojkaška reprezentacija završila je prvi kvalifikacijski turnir za odlazak na Europsko prvenstvo polovičnim učinkom. Nakon poraza 3:1 od Nizozemske u dvorani Krešimira Ćosića u petak, naši su igrači u nedjeljnom dvoboju svladali Švedsku (3:1) i tako sačuvali izglede za plasman na EP koje će izboriti pobjednik skupine. Priliku za nastup na europskoj smotri dobit će i pet drugoplasiranih reprezentacija pa bi borba za taj doseg mogla biti vrlo zanimljiva.Bit će važan ne samo svaki bod, nego i svaki set, a možda i poen. Sljedeći vikend Hrvatsku očekuju »uzvrati« protiv Nizozemske i Švedske nakon čega će se znati rasplet kvalifikacijske skupine A. Nizozemci imaju dvije pobjede budući da su osim protiv Hrvatske slavili i 3:0 u dvoboju sa Švedskom te su blizu potvrde prvog mjesta. Ipak, planove »tulipana« mogla bi poremetiti Hrvatska.
– Nakon nesretnog poraza od Nizozemaca u prvoj utakmici, gdje smo pokazali dobru igru u prva tri seta, gdje je rezultat mogao otići i na našu stranu, trebalo se sabrati i pripremiti dobro za utakmicu sa Šveđanima. Dobro smo ih skautirali, no i ova je utakmica imala svojih uspona i padova. Stizali smo veliki minus u drugom setu, i stigli, i to ponajviše zato što smo glavom bili duboko unutra, u meču. Sve je na kraju dobro rezultiralo pobjedom i osvajanjem tri boda. Veselimo se idućem vikendu i ponovnim utakmicama s Nizozemcima i Šveđanima – rekao je Krunoslav Nikačević, pouzdani srednji bloker reprezentacije.
Standardi član reprezentacije je i Zadranin Filip Šestan koji je prvi put nastupio za Hrvatsku u svom gradu.
– Protiv Švedske smo odigrali tešku utakmicu u kojoj smo nepotrebno izgubili treći set, možda zato što smo ih čak malo i podcijenili nakon vodstva od 2:0. Ali, na kraju je najvažnije da smo uzeli sva tri boda koja će nam sigurno biti važna u nastavku kvalifikacija – istaknuo je Šestan.
Ivan Raič, iskusni korektor hrvatske reprezentacije s najdužim stažom, uz Tsimafeija Zhukouskog, rekao je:
– Nakon poraza od Nizozemske ovo je bio jako važan meč za nas, koji smo morali dobiti. Šveđani su se pokazali kao kvalitetan suparnik, bila je dobra utakmica, no mi smo ipak pokazali više znanja i karaktera i na kraju zasluženo pobijedili.


Kadetkinje u Bibinjama izborile EP
Prošli vikend odbojka se na velika vrata vratila u Bibinje gdje su odigrani kvalifikacijski turniri za Europsko prvenstvo za djevojke do 16 godina i mladiće do 17 godina. Uspješne su bile hrvatske kadetkinje koje su s 3:2 svladale Rumunjsku (18:25, 14:25, 25:23, 27:25, 15:12) u dvoboju u kojem su suparnice vodile 2:0 u setovima. Bio je izravan dvoboj za prvo mjesto i odlazak na EP budući da su obje reprezentacije upisale bez borbe 3:0 pobjedu protiv Njemačke.
– Ovo je pobjeda želje, volje, snage i toga da nema odustajanja – rekao je nakon utakmice s Rumunjskom izbornik Miodrag Stojaković, koji je sa svojim stručnim stožerom, nakon dugo godina, osigurao nastup naše U-16 ženske reprezentacije među 12 najboljih ekipa u Europi.
Kadeti, koje vodi Zadranin Antonio Surać, u Bibinjama su upisali tri poraza. Bolje od naše reprezentacije bile su Latvija s 3:1 (25:13, 27:17, 13:25, 25:19), Bjelorusija s 3:0 (25:23, 25:21, 25:13) i Francuska koja je pobijedila 3:1 (25:21, 18:26, 25:6, 25:20). Prvo mjesto i plasman na EP osvojila je Latvija s devet bodova, slijede Francuska sa šest, Bjelorusija s tri i Hrvatska bez bodova. Za Hrvatsku su nastupila i tri igrača Zadra, Luka Buljat, koji je i kapetan reprezentacije, te Luka Nekić i Andrija Zelić.