Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZaPis u Booksi predstavio zadarsku književnu scenu

11.05.2021. 12:15


Mala, ali snažna udruga pisaca ZaPis po prvi puta u 2021. godini gostovala je u metropoli i to u kultnoj zagrebačkoj Booksi, književnom klubu koji već niz godina promiče književnost u svim njezinim oblicima i pojavama.
Zbog epidemioloških mjera program je održan na otvorenom i predstavili su se zadarske spisateljice Iva Pejković, Vlatka Basioli i Ana Vidov te pisac Ivan Čeperković, a s njima je o njihovom spisateljskom radu te radu udruge razgovarala Miljenka Buljević.
– Bila je to ugodna večer u kojem se ponajviše govorilo o izazovima koje donosi bavljenje književnošću u Hrvatskoj, posebno u novo-normalnim vremenima, poručili su iz udruge. Iva Pejković predstavila je početke rada ZaPisa koji sežu u 2009. godinu, projekte koje su kroz sve ove godine provodili, pisce koje su ugostili, radionice i natječaje koje su pokrenuli, te kako su članovi udruge zakoračili u ozbiljne suradnje, osvajali književne nagrade, objavili knjige u nakladama Algoritma, VBZ-a, Oceanmorea, itd.
ZaPis je predstavio i vlastitu nakladu kroz knjige »Samo se ti sjećaj«, »Je li zvijezdama tijesno«, »Vošta do Tokija«, »Nigdje noći«, a Vlatka Basioli pojasnila je izdavački proces pri objavljivanju romana »Majka distorzija« koji će na ljeto predstaviti i u Zadru.
Ivan Čeperković predstavio je svoju prvu pjesničku zbirku »Nigdje noći«, a Ana Vidov nedavno se pridružila ZaPisu pobijedivši na natječaju »U potrazi za piscem«.
Tu ne prestaje priča ove udruge koja se nada kako će im useljenje u budući Centar za mlade dati dodatnu snagu i uvjete za još više projekata i ideja za svjež pristup književnosti po kojoj su već postali dragi mladoj publici.
U svibnju ZaPis će održati susret s udrugom slijepih i slabovidnih osoba Zadarske županije u Gradskoj knjižnici Zadar (19.5.) te gostuju u Knjižnici i čitaonici u Obrovcu na otvorenom (28. 5.).