Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Paški sir prošao u Bruxellesu

Autor:

10.06.2008. 22:00
Paški sir prošao u Bruxellesu


– Žiri koji su činili svjetski stručnjaci i ocjenjivači prehrambenih proizvoda i pića ocijenio je naš paški sir s dvije zlatne zvjezdice. To je za Sirenu-malu siranu iz Kolana stvarno veliko priznanje. Tim više što su u konkurenciji bile velike svjetske tvrtke već poznate na svjetskom tržištu, kaže Gligora
Najveći uspjeh paškog sira “Sirene – male sirane” d.d., vlasnika Ivana Gligore iz Kolana, ovjekovječen je zlatom Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa. Radi se certifikatu Superior taste koji već krasi zlatne kolutove Gligorinog sira. Naime, Ivan Gligora, poznati proizvođač paškog sira, osvojio je visoko priznanje za svoj paški sir koje u svjetskoj konkurenciji prehrambenih proizvoda dodjeljuje Međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa.Čuveni paški sir Ivana Gligore po svojoj kvaliteti i okusu doslovno je potukao veliku konkurenciju svjetskih prehrambenih proizvoda iz stotinjak zemalja sa svih kontinenata. Velika konkurencija ni ovog puta, kako potvrđuje ovo visoko priznanje, nije osporila da je paški sir doslovno jedan od najkvalitetnijih sireva u svijetu. – Žiri koji su činili svjetski stručnjaci i ocjenjivači prehrambenih proizvoda i pića, ocijenio je naš paški sir s dvije zlatne zvjezdice. To je za Sirenu-malu siranu iz Kolana stvarno veliko priznanje. Tim više što su u konkurenciji bile velike svjetske tvrtke već poznate na svjetskom tržištu. No, paški sir našao je svoje visoko mjesto u toj konkurenciji, kaže Ivan Gligora, dodajući da ga je posebno obradovalo kada je još u ožujku dobio poziv Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa da izlaže paški sir. – Jednostavno nisam mogao odoljeti tom izazovu, jer sam poziv na tako velikom mjestu među renomiranim tvrtkama je za mene bila posebna čast. Izuzetno sam zadovoljan osvojenim priznanjem, a dobiveni certifikat već lijepimo na etiketi paškog sira, istaknuo je Gligora. Važno je reći da je Ivan Gligora prvi paški mljekar koji se sa svojim sirom otisnuo na velike međunarodne sajmove u svijetu. Tijekom 2002., 2003. i 2004. godine na međunarodnom sajmu sireva u Italiji osvojio je zlatne medalje za paški sir. Zlato je osvojio na međunarodnim sajmovima sireva i mliječnih proizvoda, na sajmovima u Sloveniji, Novom Sadu te diljem Hrvatske. Dvostruki je šampion kvalitete i dobitnik zlatne medalje na Međunarodnom sajmu Enogastronomija i turizam održanom u Zagrebu. Paški sir Ivana Gligore bio je na tržištu u 40 zemalja. Ovu jedinstvenu deliciju predstavili su gotovo sva hrvatska veleposlanstva u svijetu. Ovaj zlatni kolut proizveden u Sireni-maloj sirani nosi niz certifikata “Izvorno hrvatsko”, “Zaštitu zemljopisnog podrijetla”, “HACCP sustava”, zatim oznaku “Hrvatskog otočnog proizvoda”, a od jučer i certifikat “Superior Taste”.
___________________________________________Sirena-mala sirana godišnje proizvodi 200 tona sira Sirena-mala sirana Ivane Gligore godišnje proizvodi gotovo 200 tona sira. Osim paškog sira čija je ovogodišnja proizvodnja oko 50 tona, u ovoj sirani proizvode se sirevi figurica, žigljen, kozlar i kolan. Za proizvodnju paškog sira Gligora otkupljuje mlijeko paške ovce od oko 140 kooperanata, odnosno ovčara s otoka Paga. Kravlje i kozje mlijeko za proizvodnju ostalih sireva otkupljuje od kooperanata iz Ravnih kotara. Uz rame paškom siru u ovoj mljekari proizvodi se godišnje oko pet tona čuvene paške skute.