Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Počinje stvaranje europskog Zadra

Autor: Roman Morović

10.06.2009. 22:00
Počinje stvaranje europskog Zadra

Foto: Sebastian GOVORČIN



Postavio sam sustav koji je u ovom trenutku jedini moguć na ovim prostorima. To znači minimalan broj stranaca i što jeftinija momčad jer je bilo jasno da klub financijski ne može izdržati onu momčad s početka sezone


Cibona je sretno ali zasluženo osvojila naslov prvaka Hrvatske. To je opći zaključak nakon završetka finalne serije doigravanja u kojoj su “vukovi” pobijedili Zadar s 3-1. Na koncu se prednost domaćeg terena ipak nije pokazala presudnom jer su igrači Velimira Perasovića posao završili već u četvrtoj utakmici u Zadru, pobijedivši u dramatičnoj završnici košem kapetana Prkačina sedam desetinki prije kraja. Zadar nije uspio sačuvati 16 poena prednosti koje je imao u nekoliko navrata, a onda u završnici nije izdržao pritisak važnosti utakmice. Zagrepčani su to iskoristili, vratili su se u egal na krilima dvojca Anderson – Kus i onda sretno došli do pobjede vrijedne drugog trofeja ove sezone. Zadrani će tako ovu sezonu, prvu u dvorani Krešimira Ćosića, osim po brojnim promjenama, pamtiti i po tome što im je najljući rival pred nosom podigao dva trofeja, a osim ta dva puta od Cibone izgubili su samo još od talijanskog Benettona u Eurokupu.
– I mene je zanimalo kako će tko od mojih igrača izdržati taj pritisak. Cibona je imala više iskustva i više igrača koji su već igrali i pobjeđivali odlučujuće utakmice. Na kraju je presudila individualna kvaliteta Andersona i Kusa. Oni su veliki igrači i to su pokazali u ovoj finalnoj seriji. Moji igrači su pokazali i neke dobre strane i nedostatke ali moram reći da me nitko od njih nije razočarao. Što se slobodnih bacanja tiče (33%, op.a.) to je samo stvar psihe. Znali smo da će odlučivati jedan ili dva šuta, a mi smo promašili previše slobodnih bacanja – kaže Zmago Sagadin. trener Zadra.
Cibona je bila bolja
Zadrani su izgubili, ali su na kraju sezone ipak ispraćeni pljeskom s tribina.
– Cibona je opravdala ulogu favorita u Prvenstvu Hrvatske i zasluženo osvojila naslov. Mi smo pokazali da smo blizu i što se serija bližila kraju bili smo sve bliži. Naša je igra na četvrtoj utakmici, naročito u prvom poluvremenu, bila kvalitetnija nego na prethodne tri. Ono što smo prikazali u prvom dijelu je košarka koju bi Zadar morao igrati u budućnosti. To znači dobra obrana iz koje onda proizlazi i dobar napad. Nemamo nikakvog razloga za nezadovoljtvo jer nas nitko nije razbio, išamarao i lako preko nas došao do trofeja. U svim utakmicama finalne serije pokazali da smo dostojan protivnik i da smo se stabilizirali u odnosu na prvi dio sezone. U kratkom vremenu smo pomladili i pojeftinili momčad, neki novi igrači su iskočili u prvi plan i budućnost Zadra može samo biti bolja. Sada smo drugi s vrlo mladom i perspektivnom momčadi, a iduće godine napadamo prvo mjesto.
Teška je sezona iza zadarskih košarkaša. Rezultat nije zadovoljavajući ali je, s obzirom na sve probleme koje je klub imao ili, bolje rečeno, koje je sam stvorio, realan.
– Kada klub u jednoj sezoni promijeni toliko igrača i trenera teško je očekivati neke rezultate. Mnogim klubovima se često nakon uspjeha događaju padovi, a dobri klubovi su oni koji uspiju zadržati kontinuitet kako bi te oscilacije smanjili koliko god je to moguće. Ova sezona je za Zadar mogla završiti još i gore jer je sustav bio opasno narušen, no na kraju smo ga ipak uspjeli stabilizirati. Uveo sam rad, red i disciplinu i riješio se svih špekulacija oko štrajkanja, neigranja i sličnih stvari jer je ekonomska situacija i u drugim klubovima isto tako teška. Tako smo se nakon početna dva tjedna lutanja našli u trenažnom procesu koji je bio obiman. Postavio sam sustav koji je u ovom trenutku jedini moguć na ovim prostorima. To znači minimalan broj stranaca i što jeftinija momčad jer je bilo jasno da klub financijski ne može izdržati onu momčad s početka sezone. Trebalo je izgraditi trenažni proces koji će producirati igrače što znači da će ujutro biti individualan rad, a popodne kolektivni trening. Oni su to u početku nevoljko prihvatili jer su morali biti u dvorani po pet-šest sati dnevno, ali po meni je to jedini ispravan način.
Zmago Sagadin uspio je u ova četiri mjeseca (na klupu sjeo 8. veljače) konsolidirati momčad. Rezultati su izostali ali u ovakim uvjetima ih nije ni bilo realno očekivati. Iduće sezone će očekivanja sasvim sigurno porasti i od momčadi se očekuje veliki korak naprijed.
– Zadar živi za košarku. Košarka ima specifičnu težinu kao malo gdje drugdje i Zadar ima zaista vrhunske uvjete u kojima se mogu napraviti dobri igrači, naravno uz stabilne financije. Zato ću ja inzistirati da za sljedeću sezonu potpisujemo ugovore samo za onoliko koliko imamo, niti za dolar više. Koliko imamo toliko potpišemo i nastojat ćemo redovito plaćati jer su onda igrači zadovoljniji i mogu se posvetiti samo košarci. Veliki uspjeh bio bi kada bi Zadar u sljedećoj godini ili dvije kroz Eurokup izborio plasman u Euroligu. Ove sezone smo stekli dragocjeno iskustvo u tom natjecanju i ako opet dođemo na završni turnir možemo napasti sam vrh.
Potreban teški centar
Tko će od igrača napustiti klub, a tko će ostati kao oslonac momčadi za iduću sezonu.
– Vidjeli ste koju sam petorku uglavnom postavljao u ovo posljednje vrijeme. Prema tome, tih pet-šest igrača bi trebalo ostati i to bi značilo da sljedeće godine trebamo samo malo nadograditi momčad da bi smo parirali Ciboni, naročito ako ona ostane bez Andersona. Na okosnicu koju imamo trebamo dodati još dvojicu mladih domaćih igrača i onda na deficitarnim pozicijama pronaći još jednog ili dva stranca. Ne bih govorio o imenima, ali onima koji prate naše utakmice je jasno koji će igrači biti okosnica momčadi sljedeće sezone.
Završetkom sezone ističu ugovori Gečevskog, Johnsona i Macure i, kako sada stvari stoje, vrlo je vjerojatno da će njih trojica karijeru nastaviti u nekoj drugoj sredini. Okosnicu momčadi za iduću sezonu tako će najvjerojatnije činiti Rančić, Perić, Stipčević, Prostran, Car, Boisa i Ružić. U takvom scenariju Zadar će prvo krenuti u potragu za jednim centrom.
– Vidljivo je da nam nedostaje jedan jaki, krupan igrač pod košem. Teško smo se nosili s jakim protivničkim centrima kao što su primjerice Prkačin, Homan ili Kaštropil. Zadru je neophodno potreban takav igrač, a prva opcija će biti hrvatski igrači. U ovom trenutku kontaktiram s dvojicom mladih Hrvata koji završavaju koledž i vjerujem da bi jedan od njih mogao doći u Zadar.
Rok će biti vođa momčadi
Kakva je situacija na poziciji razigravača gdje je Zadar godinama tražio strana rješenja, a ovu je sezonu većim dijelom sam iznio Rok Stipčević, kasnije uz pomoć Prostrana i Cara?
– Čim sam došao bilo mi je jasno da tu ima dosta problema ali treba naglasiti da je Rok prvi dio sezone bio zamjena Dixonu i on je ove sezone prvi put postao nosilac igre. On i Toni su domaći igrači, a tu je i Car koji može igrati na toj poziciji. Za svaku momčad je izuzetno važno, možda čak i presudno, da je razigravač kao motor momčadi domaći igrač. Rok u posljednje vrijeme nije igrao najbolje jer je imao problema s ozljedom ali on je trenirao kao pas. Ako iduće sezone ostanemo na ovoj trojici playmakera siguran sam da će sva trojica ići dva koraka naprijed i da ta pozicija neće biti problem nego jača strana naše momčadi. Vjerujem u rad i mlade ljude i vjerujem u domaće playmakere. Stranac koji dođe u klub na deset mjeseci teško postaje vođa na terenu. Rok ima mnogo nedostataka, ali isto tako ima i veliki talent i fantastičan pristup treningu. Napravit ću sve što je u mojoj moći da od njega napravimo jednog od najboljih razigravača na ovim prostorima.
U klubu ističu kako će sa svim igračima morati sjesti i po dogovoru sniziti visinu njihovih ugovora. Kako će tko na to reagirati tek treba vidjeti, no sasvim je izvjesno da će klub napustiti miljenik navijača Julius Juby Johnson. Ukoliko se ova tvrdnja obistini, Sagadin će morati potražiti još jednog igrača na krilnoj poziciji.
– Realno je da ćemo na bočnoj poziciji pronaći jednog stranca, dobrog atleta, skočnog i brzog jer nam nedostaje brzine u kontranapadu. On će morati imati dobre fizičke predispozicije, dakle snagu i brzinu da obrambeno pokrije primjerice jednog Andersona kojega mi sada nismo niti približno uspjeli zaustaviti. Naravno, prvo ćemo potražiti pojačanje iz regije, a ako to ne bude moguće onda ćemo posegnuti za stranim pojačanjem. Uvijek ćemo prvo nastojati dovesti kvalitetne domaće igrače, a tek onda ćemo preostale pozicije pokrivati sa strancima. Domaći igrači su mnogo jeftiniji, donose entuzijazam u momčad i oni su budućnost Zadra.


 CAR UGODNO IZNENADIO




Marko Car u Zadar je stigao kao treća opcija na pozicija razigravača i malo tko mu je davao šanse da će se u gradu košarke zadržati dulje od nekoliko mjeseci. Ipak, mladi je Karlovčanin svojom borbenošću iznenadio sve, pa i trenera Sagadina.
– Nisam ga dobro poznavao, ali moram priznati da je za mene bio veliko iznenađenje. Imao sam veliki motiv da ga gurnem u vatru jer se dosta medija posprdno odnosilo prema njemu. Marko ima mnogo prostora za napredak i siguran sam da u njemu dobivamo jednog pravog borca koji može igrati na pozicijama jedan i dva. On je i više nego opravdao moja očekivanja i siguran sam da može još puno bolje.


 EUROLIGA: ZADAR NA -10


U trogodišnjem ciklusu bodovanja za Euroligu zaključno s netom završenom sezonom Cibona se premoćno plasirala u najelitnije europsko klupsko natjecanje osvojivši čak 20 bodova više od Zadra (50-30). Najveću razliku, dakako, napravila je ove sezone kada je sakupila 27 bodova naspram zadarskih devet. U utrci za Euroligu za sezonu 2010./2011. Zadar će iduće sezone loviti zaostatak od 10 bodova.
Bodovi za Euroligu (sezona 2010./2011.)
2007./2008. Cibona 5 – Zadar 16
NLB liga: Cibona 1 (8. mjesto) – Zadar 10 (polufinale)
Euroliga: Cibona 3 (prvi krug)
Uleb kup: Zadar 1 (osmina finala)
Prvenstvo Hrvatske: Cibona 1 (polufinale) – Zadar 5 (prvak)
2008./2009. Cibona 27 – Zadar 9
NLB liga: Cibona 15 (finale) – Zadar 4 (5. mjesto)
Euroliga: Cibona 7 (top 16)
Eurokup: Zadar 2 (Final Eight)
Prvenstvo Hrvatske: Cibona 5 (prvak) – Zadar 3 (finale)
2009./2010. Cibona 3 – Zadar 0
Euroliga: Cibona 3 (prvi krug)
UKUPNO: CIBONA 35 – ZADAR 25