Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uz pčele i košnice do mira

Autor:

10.06.2009. 22:00
Uz pčele i košnice do mira

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Med, ali i ostali proizvodi koje ovih 12 bivših hrvatskih branitelja proizvode, je ekološki proizvod. Pčelinje paše nalaze se na Kornatima i na velebitskim visoravnima. Upravo zbog položaja na kojem pčele uzimaju pelud i nektar iz samoniklog bilja, koje je poprilično udaljeno od gradova ili mjesta, med je iznimno ukusan i zdrav


Apis Dalmacija, braniteljska pčelarska udruga, polako ali sigurno postaje sve prepoznatljivija po svojim kvalitetnim proizvodima od meda, kao i po ostalim autohtonim proizvodima koje nude u svom prodajnom prostoru na zadarskoj tržnici.
 – Potrošači vrlo dobro reagiraju na naše proizvode i jednom kad ih probaju uvijek se vraćaju. Imamo jednog kupca koji gotovo svaki mjesec dolazi iz Slovenije i nakupuje meda za sebe i svoju obitelj. Slično reagiraju i drugi turisti koji se znaju vraćati u Zadar i kupovati naše proizvode, rekao je Krste Bukvić, upravitelj braniteljske pčelarske zadruge Apis Dalmacija, koja je u svoje dvije godine postojanja dobila velik broj priznanja i medalja za kvalitetu na brojnim sajmovima. Bukvić je istaknuo kako turisti uvijek gledaju ima li proizvod kojeg kupuju deklaraciju, to im je vrlo važno, a svi proizvodi Apis Dalmacije to imaju.
S pčelama od djetinjstva
Med, ali i ostali proizvodi koje ovih 12 bivših hrvatskih branitelja proizvode je ekološki proizvod jer se glavne pčelinje paše nalaze na Kornatima i velebitskim visoravnima. Upravo zbog položaja na kojem pčele uzimaju pelud i nektar iz samoniklog bilja koje je poprilično udaljeno od gradova ili mjesta med je iznimno ukusan i zdrav te ima brojna ljekovita svojstva.
Braniteljsku pčelarsku zadrugu Apis Dalmacija u listopadu 2007. godine osnovalo je 12 branitelja iz Domovinskog rata. Mnogi od njih i danas vuku vidljive, ali i nevidljive ožiljke iz rata i u pčelarstvu su pronašli svojevrsan spas od ratnih strahota, koje mnoge još uvijek muče.
Damir Čuljat, je primjerice devedesetpostotni invalid Domovinskog rata s leđima punim gelera. On ima 60 košnica i za boljih godina proizvede i do 1,5 tone meda.
 – Svi smo mi bili u Domovinskom ratu i svi imamo posljedice zbog toga. Nekoliko članova zadruge boluje od PTSP-a i oni su u radu s pčelama pronašli mir. Oni su cijeli dan u polju s pčelama i tako se “zabave” i zaborave na probleme. To im dođe kao svojevrsna radna terapija. Čuljat ima i dijabetes i nakon rada na polju šećer mu bude idealan, rekao je Bukvić. Drugog člana zadruge su poslali u mirovinu kad je imao samo 33 godine što ga je uništilo. Međutim, i on je uz pčele i košnice pronašao mir, ali i potrebno zaposlenje.
Bukvić se pčelarstvom bavi gotovo cijeli život. Naime, njegov djed je bio pčelar i svog je unuka upoznao s ljepotama i zanimljivostima tog posla. Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća doživio je tešku prometnu nesreću poslije koje se jedva oporavio i nakon jedne šetnje po poljima zalutao je do djedovog pčelinjaka što mu je otvorilo oči. Nakon toga je kupio pet košnica s kojima je počeo da bi danas imao čak 300 košnica!
Proizvodno-distributivni centar
 – Treba započeti postupno, s ne više od pet košnica. Krivulja rasta također mora biti postupna, odnosno rast ne smije biti veći od 10 posto godišnje. Također, onaj tko se želi baviti pčelarstvom treba mnogo ulagati u edukaciju jer pravi pčelar mora biti dobro educiran. I na kraju za svakog novog pčelara ključno je da se kao krpelj “priljepi” za iskusnijeg pčelara koji će ga uvesti u posao, objasniti mu i podučiti ga svemu, zaključio je Bukvić. Pčelarstvo je, objasnio je Bukvić, težak posao koji zahtijeva puno vremena i truda. Ono se mora ozbiljno shvatiti i određene stvari se u određenom trenutku moraju napraviti bez odgađanja. Zbog jednog ili dva dana čekanja može se upropastiti cjelogodišnji rad pa čak i cijeli pčelinjak. Dalje objašnjava kako ima cvijeća koje u samo u tri dana od početka cvjetanja sadrže nektar i pčele upravo tada moraju biti u najboljoj kondiciji kako bi mogle pokupiti što više nektara. Ako se ta tri dana propuste sve propada i mora se čekati godina dana za sljedeću priliku.
Bukvić je neko vrijeme radio samostalno, ali ubrzo je uvidio da će teško moći konkurirati na tršištu gdje su potrebne velike količine meda. Upravo zbog smanjenja troškova i povećanja količina pčelinjih proizvoda ovih 12 branitelja se udružilo u zadrugu i sad lakše konkuriraju na tržištu.
Osim lakšeg plasiranja proizvoda na tržište i “borbe” s konkurencijom zadruga u svojim dugoročnim ciljevima ima kupovinu terena u Crnom gdje bi izgradili proizvodno-distributivni centar. Osim toga, kroz nekoliko godina bi zaposlili 15-ak ljudi te proizvodili oko 300 tona meda godišnje. Trenutno proizvode oko 30 tona godišnje, ali najavljuju kako im je ova godina već loše krenula jer zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta očekuju manju količinu meda i ostalih proizvoda. Ipak, unatoč lošim ovogodišnjim prognozama Bukvić je optimističan i nada se kako će se zadruga razvijati prema planu te da će uskoro ostvariti svoje ciljeve.


MED, LIKERI I KREME OD LJEKOVITOG BILJA




U prodajnom prostoru Apis Dalmacije na velikoj zadarskoj tržnici mogu se kupiti razne vrste meda i brojni prirodni proizvodi. Tako u ponudi imaju med od kadulje, med od vrijeska, cvjetni dalmatinski med, propolis, multivitaminski kompleks nastao kombinacijom cvjetnog praha i meda Ekovital, sušeni cvjetni prah koji pomaže kod problema s prostatom. Uz to se prodaju likeri i rakije domaće proizvodnje, kontinentalni med, kreme i preparati na bazi ljekovitog bilja, ali i prigodni suveniri koje izrađuju članovi zadruge, a koji privlače turiste.