Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vinograd i marašnjak mora vratiti zakonitim vlasnicima

Autor:

10.06.2009. 22:00
Vinograd i marašnjak mora vratiti zakonitim vlasnicima

Foto: Adam VIDAS



Mitar Habenšus je samo u podizanje nasada uložio 700.000 kuna, od čega su pola bila kreditna sredstva. Sada će mu Republika Hrvatska vratiti višestruko manji iznos, manji od kredita, otprilike vrijednost uloženog sadnog materijala, kako sam kaže. Nije uspio ni otkupiti zemlju ili je dobiti u zakup od srpskih vlasnika


Manje od tri milijuna kuna odštete dobit će šestorica Hrvata s područja Zadarske županije za trajne nasade koje su podignuli na zemljištu vlasnika srpske nacionalnosti. Radi se o ljudima koje je u Hrvatsku pozvala država u drugoj polovini devedesetih, Zakonom o privremenom preuzimanju i raspolaganju određenom imovinom dopustila im korištenje tuđe zemlje i jamčila uspjeh ulaganja, a sada im vraća višestruko manje iznose od uloženog bez ikakve odštete za buduću dobit od podignutih nasada.
“Zemlju odbjeglih Srba možete slobodno obrađivati. Ona će ionako biti oduzeta njihovim vlasnicima kao ratna odšteta”, bila je sasvim logična retorika kojom su se pozivali Hrvati iz istočnih dijelova bivše SFRJ da dođu u Hrvatsku i nasele napuštene prostore. Jedan od njih je Mitar Habenšus koji je u benkovački kraj došao iz Vojvodine. Oženjen je i otac troje djece, do sada se bavio poljoprivredom. Sada parcele na kojima je podignuo voćnjak, vinograd i marašnjak mora vratiti njihovim zakonitim vlasnicima koji ni krivi ni dužni dobivaju mlade nasade pristigle na rod.
– Nas su pozvali nakon Oluje, 1996. godine. Jedini uvjet je bio da se i dalje bavimo poljoprivredom i da tako potaknemo domaće ljude da se vrate i počnu dizati nasade. Zakon je bio na našoj strani, osnovana je i agencija koja nam davala jamstva za uspjeh. Sada nema više ni Zakona, nema ni jamstava, a mi moramo vratiti zemlju s nasadima baš u onom trenutku kada je došlo vrijeme da ubiremo dobit, kaže Habenšus.
Habenšus je samo u podizanje nasada uložio 700.000 kuna, od čega su pola bila kreditna sredstva. Sada će mu Republika Hrvatska vratiti višestruko manji iznos, manji od kredita, otprilike vrijednost uloženog sadnog materijala, kako sam kaže. Nije uspio ni otkupiti zemlju ili je dobiti u zakup od srpskih vlasnika.
– Neki od njih nisu ni htjeli pričati sa mnom već voćnjak koji sam podignuo daju drugima na korištenje. Drugi su tražili za metar četvorni poljoprivrednog zemljišta dvadeset eura, koliko dođe metar četvorni građevinskog zemljišta u Benkovcu. Sada se samo nadam da ću dobiti državno zemljište u zakup na idućem natječaju na jesen. Već sam se javljao na natječaj za zemljište u Baštici, ali nisam prošao. Sa zemljištem i s novcem od odštete mogao bih ponovno započeti sve ispočetka. Ono što je bilo treba zaboraviti jer se ništa ne može promijeniti.