Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cijena na proizvodu, a ne na polici

Autor: Dragana Glavočić

10.06.2010. 22:00
Cijena na proizvodu, a ne na polici

Foto: Adam VIDAS



Uskoro bi moglo “odzvoniti” i sitnim slovima na deklaracijama. Kroz 10-ak dana Europski parlament će u Bruxellesu donijeti novu Europsku direktivu o deklaracijama na prehrambenim proizvodima
Prema izmjenama u hrvatskom Zakonu o zaštiti potrošača, cijena na proizvodima više neće biti istaknuta na policama u trgovinama već na proizvodu. Maloprodajna cijena mora biti napisana na proizvodu, odnosno ambalaži. U zakonu stoji da trgovac mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti iznos utvrđene maloprodajne cijene proizvoda ili usluga koje pruža i rezervnih dijelova koje prodaje s uslugom te označiti da je cijena u kunama.
Iz Udruge za zaštitu potrošača Zadarski potrošač doznajemo da se s ovom izmjenom neće događati da se iznad istaknute cijene stavi pogrešan proizvod.
Uskoro bi moglo “odzvoniti” i sitnim slovima na deklaracijama. Kroz 10-ak dana Europski parlament će u Bruxellesu donijeti novu Europsku direktivu o deklaracijama na prehrambenim proizvodima, kojom će se prvi put, definirati minimalna veličina slova na deklaracijama prehrambenih proizvoda. Deklaracije će se ubuduće, donese li EU parlament takvu odluku, pisati slovima računalnog fonta od najmanje 11, za razliku od sadašnjih osam do devet. Naime, europski zakoni o zaštiti potrošača, pa tako ni hrvatski, ne definiraju veličinu slova, već samo napominju kako deklaracije moraju biti “čitke i vidljive”. Nakon što EU parlament donese novu direktivu, zakoni će se morati mijenjati, što znači i hrvatski Zakon o zaštiti potrošača, u koji će morati biti unesena odredba o jedinici mjere.