Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kažnjivo i maskiranje lica navijača

Autor: Branko Podgornik

10.06.2010. 22:00


Vlada je jučer dodatno pooštrila Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, jer se pokazalo da njezine oštrije prekršajne mjere od lanjskog proljeća nisu smanjile nasilje na utakmicama. Konkretno, Vlada Saboru predlaže uvođenje četiri nova kaznena djela, objasnio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.
– Predlažemo da kazneno djelo postanu sudjelovanje u tučnjavi, organiziranje nasilja, uništavanje imovine na sportskim natjecanjima i nepoštivanje mjera zabrane, kazao je Karamarko. Također, policija će moći zabraniti sportsko natjecanje ako ga organizatori nisu pripremili kako treba, najavio je Karamarko. Ujedno, maskiranje lica radi prikrivanja identiteta definirano je kao protupravno ponašanje.
Zabranit će se i točenje alkohola na sportskim natjecanjima, što je posebno pozdravila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. “To nije zakon protiv navijača. To je zakon za zaštitu navijača, a protiv razbijača koji promiču filozofiju udri-udri”, naglasila je premijerka. Pooštravanje je pozdravila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, apeliravši na članove Vlade da ovaj put budu jedinstveni u potpori tim mjerama. “Naime, prijedlog zabrane maskiranja već smo imali ranije, ali smo odustali”, rekla je Adlešić.
Pooštravanje je pozdravio i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ali je dodao kako smatra da je veći dio prevencije nasilja na utakmicama Vlada propustila prenijeti s policije na organizatore. Ovako, kaže, policija će tjeralicama goniti nasilnike, a redari će ih puštati na utakmice.