Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Stvaraonica slika, mašte i pozitivne energije

Autor: Katina Vrsaljko

10.06.2010. 22:00
Stvaraonica slika, mašte i pozitivne energije

Foto: Vedran SITNICA



Shvatili smo da se s našim slikarima ne družimo samo dva dana, već su stalno s nama kroz svoje radove. Bez tih 100-tinjak radova, koji su nastali na dosadašnjim stvaraonicama, škola bi bila ogoljena i pusta te bi nedostajala ta emocija i pozitivna energija koju oni donose, rekla je jučer na otvorenju “Likovne stvaraonice” Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica
U Osnovnoj školi za djecu s poteškoćama u razvoju Voštarnica jučer je otvorena 4. “Likovna stvaraonica”, dvodnevna likovna kolonija na kojoj sudjeluje 13 zadarskih slikara, koji su školi donirali slike, stvaraju ih ova dva dana na radionici ili slikaju zajedno s djecom.
Kako su se dosadašnje tri stvaraonice pokazale vrlo uspješnima, u OŠ Voštarnica je odlučeno da se održavaju svake godine.
Stvaraonica kao brand škole
– Želimo da stvaraonica postane tradicionalna s obzirom da smo od nje napravili brand – naša škola je po tome prepoznatljiva. Shvatili smo da se s našim slikarima, koji su nam već postali pravi prijatelji, ne družimo samo dva dana već su stalno s nama kroz svoje radove. Kad sam u školi i sama, imam osjećaj da sam u njihovom društvu. Bez tih 100-tinjak radova, koji su nastali na dosadašnjim stvaraonicama, škola bi bila ogoljena i pusta te bi nedostajala ta emocija i pozitivna energija koju oni donose, rekla je jučer na otvorenju “Likovne stvaraonice” Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica.
Kako je nastavila Dukić, kuća najviše govori o domaćinu, htio on to ili ne.
– Tako i naša škola puna ovih krasnih slika šalje najtočnije poruke o nama da unatoč različitostima ovdje postoji ljepota, dobrota, ljubav, zajedništvo… Likovna stvaraonica je jako važna za našu djecu jer, kako kaže latinska poslovica, “ne uči se za školu, nego za život”. Tako na stvaraonici djeca stječu nova iskustva koja će zauvijek pamtiti, kazala je.
Dukić je zahvalila slikarima, partnerima i sponzorima te darovala sliku autorice Ines Jurin Ivanu Uhodi, predstavniku tvrtke Euroherc, koja podržava Likovnu stvaraonicu od samog početka.
Ove godine na stvaraonici sudjeluje 13 slikara. Zvonko Čulina i Margit Magyeri Zubčić su bili spriječeni doći, ali su školi donirali svoje slike, a sudjeluju još i Lella Sambunjak, Senka Radić, Ines Jurin, Boris Žuža, Karolina Kulier Čulina, Mićo Jakelić, Bruno Perinčić, Zoran Debelić, Silvijana Dražović, Dijana Marić, Martina Beneta i Mario Tomas te umjetnički fotograf Branko Antunović.
S djecom je, između ostalih, treći put na Likovnoj stvaraonici slikao i Zoran Debelić.
“Luda regata”
– Ovaj način likovnog stvaranja je najprisniji i za djecu najvrjedniji. Kad uđem s njima u neku priču nastojim pustiti da što više inicijative i poriva dođe od njih, da se otvore stvaranju. Ono što se na kraju materijalizira uopće ne mora spadati u neke zadane slikarske okvire, a opet ispadne najbolje moguće, jer je to onda ono iskonsko, iskreno i nepatvoreno, iz tih slika izlaze otkucaji njihova srca, pjesnički se izrazio Debelić.
No, tu priča ne staje.
– To ide puno dalje jer je slika jedan zanimljiv medij. Iako nema zvuka, mirisa ili glazbe, ona sve to ujedinjuje. Slika je jedan “klik” zbog kojeg, ako dopustite, možete čuti glazbu, osjetite mirise…, opisao je Debelić.
Kako su djeca s njim slikala “Ludu regatu” i pritom maštala o tim jedrilicama koje su nacrtali i mjestima na koja će ih one odvesti, zaista je stvaranje slike za njih bio “klik”.
Stvaranje s djecom nije samo poseban doživljaj za njih, već i za umjetnike, što je potvrdila i Karolina Kulier Čulina koja je ondje bila s kćeri Lucijom, sve poznatijom devetogodišnjom slikaricom.
– Volimo se odazvati humanitarnim akcijama i pokloniti sliku je zaista lijepo. No, čin stvaranja u zajedništvu, posebice s djecom kroz smijeh i igru je zaista nešto posebno, rekla je Kulier-Čulina koja inače zajedno sa suprugom Zvonkom održava dječje likovne radionice na više mjesta u županiji.
Stvaraonica je za djecu vjerojatno najzabavniji dio cijele ove priče, ali ona ima još jednu svrhu – sa slikama nastalim na sve četiri stvaraonice urediti novi prostor škole. Naime, kako je rekla Dukić, nadaju se da će se do rujna škola preseliti u centar Mocire gdje će ove slike hladnoj arhitekturi nove zgrade unijeti poznati veseli duh polaznika i djelatnika ove škole.