Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Turčinov na sastanku s Hannesom Swobodom

Autor: Z L

10.06.2010. 22:00
Turčinov na sastanku s Hannesom Swobodom


Potpredsjednik zadarskog SDP-a Nikola Turčinov proteklih je dana boravio u Bruxellesu kao gost PES-a (Party of European Socialists) i grupacije S&D (Socialists and Democrats) u Europskom Parlamentu. Delegacija SDP-a na čelu s međunarodnom tajnicom i saborskom zastupnicom SDP-a Karolinom Leaković sudjelovala je na nizu sastanaka kojima je glavni cilj bio pripremanje ulaska SDP-a u obitelj europskih socijaldemokrata, socijalista, laburista i naprednjaka. Naime, po pristupanju Hrvatske EU i hrvatske stranke će na izborima kandidirati svoje kandidate za mjesta u Europskom parlamentu, a time i članstvo u europskim političkim grupacijama.
Predsjednik PES grupacije Poul Nyrup Rasmussen poželio je dobrodošlicu hrvatskim kolegama i izrazio zadovoljstvo pojačanim angažmanom i prisutnošću SDP-a na europskom političkoj sceni. Delegacija se sastala s europarlamentarcima Zoranom Thalerom, Tanjom Fajon, Adrianom Severinom i potpredsjednikom S&D grupacije i izvjestiteljem EP za Hrvatsku Hannesom Swobodom. Svi sugovornici neslužbeno su kazali kako se u središtu EU Hrvatski ulazak u Uniju smatra riješenim pitanjem i iskazali nadu kako će se preostala otvorena pitanja ubrzo riješiti.
SDP-ovce je također primio i veleposlanik Branko Baričević, inače podrijetlom iz Jasenica, koji je naglasio kako je angažman i prisustvo svih hrvatskih političkih snaga u Bruxellesu ključan za što brži i kvalitetniji završetak pretpristupnih pregovora.
Osim sastanaka s političarima, delegacija SDP-a posjetila je Direktorat za proširenje Europske Komisije, Vijeće regija EU te sudjelovala na konferenciji „Croatia – the next EU member” u organizaciji Hrvatske poslovne mreže i hrvatskog veleposlanstva u Bruxellesu.