Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U dobrom starom Zadru

Autor: Damir Maričić

10.06.2010. 22:00
U dobrom starom Zadru

Foto: Adam VIDAS



Zadarska prebogata povijesna baština nadopunjuje se do danas, okruženje pruža najveću lepezu lako dohvatljivih prirodnih i kulturnih fenomena u zemlji, a broj događanja i manifestacija priskrbio mu je prepoznatljivost kao grada u kojem nikad nije dosadno. Sve to upakirano je u pristojno uređen, zelenilom i hortikulturom obogaćen, čisto održavan i lako dostupan grad
Turističke patrole Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije nastavljamo i ove godine slijedom aktivnosti Hrvatske turističke zajednice objedinjenih kroz projekt “Volim Hrvatsku”. Patrole su sastavnica Akcije “Plavi cvijet” kojima se ocjenjuju i biraju najuređenija turistička mjesta primorske Hrvatske. Cilj – podizanja opće razine kvalitete životnog prostora nepromjenjiv je i, kao i sve sastavnice ove akcije, provodi se zbog nas, a turizam je tek posredni “dobitnik”.
Od lani je akcija doživjela određene promjene u smislu određivanja kategorija po broju stanovnika, a ne prema statusu grad, općina ili mjesto.
Ove su godine brojke malo modificirane, ali je za Zadarsku županiju, kao i veći dio županija u zemlji rezultat ostao nepromijenjen. Opaska se odnosi na Zadar koji je u svojoj kategoriji – jedini mogući kandidat za priznanje. Naime, primorska Hrvatska rijetko je nastanjen prostor s malim brojem gradova većih od 10 tisuća stanovnika. U slučaju Zadarske županije to je samo Zadar.
Među 10 najjačih turističkih mjesta
Dakle, dilema pred Zadarskom županijom tko je najbolji u toj kategoriji i koga kandidirati prema Hrvatskoj turističkoj zajednici za najuređenijeg na nacionalnoj razini naizgled ne postoji. Zapravo, itekako postoji: moguće je Zadar kandidirati ili ocijeniti da to ne zaslužuje i odustati od kandidature.
Takve dilema u zadarskom slučaju nema, a takva je tvrdnja daleko od loklapatriotizma i ljubavi za svoj grad, u našem slučaju. Zadar je nedavno prema strogim međunarodnim metodologijama obuhvaćen istraživanjem 10 najznačajnijih turističkih odredište na Jadranu. Zadar se nalazi u sezoni u kojoj bi prema mnogim mišljenjima trebao segnuti do milijun registriranih noćenja.
Zadar je lani ocjenom Povjerenstva “Plavog cvijeta” ušao u uži izbor i dobio priznanje kao treći najuređeniji među velikim gradovima u primorju (poslije Splita i Dubrovnika), a tadašnji Predsjednik TZ-a Zadra Branko Ganzulić u Bolu na Braču preuzeo je ovo priznanje.
Od prilaza do centra
Gledano na vrlo detaljne upute Hrvatske turističke zajednice protrčat ćemo Zadar.
Ulaz i prilaz turističkom mjestu: Zadar ima dva ključna ulaza s dvjema četverotračnim cestama, uredno u dijelu i vrlo dopadljivo ukrašenim cvijećem, travnjakom i mediteranskim biljem. Sredine, odnosno razdjelnice cesta se i navodnjavaju, što je kod bočnih zelenih površina nedostatak. Ulaz u Zadar prometno je dobro riješen.


 AVIO ODREDIŠTA


Grad Zadar i TZ Zadra aktivno su uključeni u snažno partnerstvo koje je Zračnu luku Zadar diglo “iz mrtvih”, a Zadru i Zadarskoj županiji (i mnogim drugima u okruženju) donijelo “čari” avioturizma. Riječ je o oglašavanju na Ryanairovim stranicama, a što je vezano za 11 odredišta s kojima ova najmoćnije niskotarifna kompanija spaja Zadar. Time se doprinijelo do Irske i Londona, Skandinavije, Bruxellesa… Tu su još i Greman Wings, a odnedavno Zadar uz jedinu redovnu liniju Zadar (Pula) Zagreb ima i liniju Lufthanse za München, a odnedavno tijekom ljeta i let za Brno.
Ukupno gledano, Zadar je bitno produljio sezonu, jer većina Ryanairovih letova traje od početka travnja do konca listopada.




Središte turističkog mjesta: U Zadru je to Poluotok, jedna od najvrjednijih i najznačajnijih povijesnih jezgri na Jadranu vrijedna za čitav Mediteran. Neočuvana u svojoj cjelini već povijesno razarana, iako nije pod UNESC-om sadrži najveći broj spomenika nulte kategorije u zemlji. Zidine se uredno održavaju, čistoća je na velikoj razini, baština je sačuvana i prezentirana. Uz spomenike nudi i muzejsku, gastro, zabavnu i šoping ponudu. Povijesna jezgra Zadra uz to što je najveća na Jadranu nakon Venecije ima i najveću količinu zelenila – parkova. Starim atrakcijama dodane su Morske orgulje i Pozdrav suncu. Arheološke iskopine obično ne smetaju turiste (za razliku do drugih građevinskih radova i kopova u sezoni), a nadati se da će sezona iznjedriti završetak Foruma, iako sumnjamo. Zadar posjeduje i smeđu signalizaciju i city light table s pojašnjenjima ključnih povijesnih sadržaja na četiri jezika. Ne posjeduje ujednačen način označavanja radnji i slično. Parking mu, ipak ne više od drugih mjesta, predstavlja problem, no dobrim dijelom zbog nesklonosti korištenju dviju već izgrađenih garaža na dodiru Poluotoka.
Dakle, kada je u pitanju prometna, turistička i sva ostala signalizacija, Zadar stoji dobro.
Hortikultura i hoteli
Hortikultura Zadra, od ulaza u Grad preko “naslijeđenih” parkova do prostora Obale Petra Krešimira IV. ili niza manjih parkovnih interpolacija u jezgri, je dobra. Nezalijevanje trave u ljetnom razdoblju (dvije se godine pokušavalo, ali je navodno dosta koštalo) je nedostatak. Ostali su nedostaci stvar kulture stanovanja građana, odnosno pitanje neuređenosti vlastitih vrtova, balkona i slično.
Kada je u pitanju turistička ponuda Zadra, već jedno vrijeme slovi za grad događanja i takva je njegova percepcija u općoj svijesti u Hrvatskoj, a sve prisutnija i kod gostiju iz inozemstva.
Zadar za sada nema hotel s pet zvjezdica, ali je primjeren broj onih sa četiri i tri, a mnoge su najve gradnje većih gradskih hotela. Ima i dvije marine, veći broj manjih privatnih hotela, hostel, kamp Borik koji se, istina, vodi s manjkom žara u odnosu na prošla vremena te ogromnu ponudu “privatnog smještaja” a što su danas najčešće apartmani. Po brojnosti manifestacija i priredbi spada u vrh Hrvatske s ponudom koja obuhvaća Glazbene večeri u Donatu, Kazališno ljeto, Zadar snova, Mitra Zonata, Garden festival, Noć punog miseca, Zadar More, festival uličnih performera…


 U PRIJATELJSTVU S GRADOM


Intencija Hrvatske turističke zajednice i ministarstva turizma da imenovanjem župana, odnosno gradonačelnika i načelnika na čelna mjesta odgovarajućih turističkih zajednica kako bi ih približila, učinila snažnije povezanim, a uz to doprinijela razvoju odredišta u Zadru, je na neki način živa od prije. Ne nužno preplitanjem u osobama, ali u činjenicama. Naime, Zadar svoj dio prihoda iz prihoda TZ-a ne uzima, štoviše Zadar i s preko milijuna podupire aktivnosti TZ-a. Suradnja društveno političkih i turističkih zajednica neophodna je pretpostavka za afirmaciju turizma.


Svakog petka u jezgri se organiziraju tzv. feštice s pronošenjem mediteranskog ugođaja, na Narodnom trgu se gotovo redovito održavaju koncerti i animacije, kroz sezonu Zadar već nekoliko godina nastoji i uspijeva dovesti zvučna svjetska imena na pozornice na otvorenom (GREGORIAN MASTERS OF CHANT, NATALIE COLE, SEAL, PACO DE LUCIA.. u ovogodišnjem programu.).
Grad događanja
Dodajući tome mnoštvo ugostiteljskih objekata najrazličitijih profila od kafića, konoba do restorana, neke posebno uređene prostore poput Arsenala… Zadar je stekao reputaciju grada punog živosti i života u kojem nikad nije dosadno. Dodajmo tome činjenicu da Zadar spada u mali broj sredina općenito na Sredozemlju iz kojeg je lepeza mogućih izleta gotovo nepregledna. Središnji položaj između pet nacionalnih parkova (Plitvice, Paklenica, Krka, Kornati, Sjeverni Velebit) i tri parka prirode (Telašćica, Vrana i Velebit), mnoštva dohvatljivih povijesnih lokaliteta i gradova – Pag, Nin, Biograd-Vrana, Novigrad, Skradin, Šibenik…, Asseria, …), i obilja ponude aktivnog odmora čini ga jedinstvenim. Ovdje je osim nautike, koja je sama za sebe veličina, ronjenje, rafting, kajaking, biking, tracking, škraping… Posebnu vrijednost uz veliku obalnu liniju s 1.250 kilometara u samoj županiji s 23 veća i preko 300 manjih dohvatljivih otoka čini NP Paklenicu kao prvaka aktivnog turizma u zemlji, kao i već proslavljena ljepoticu Zrmanju.
Zadar obogaćuje svoju ponudu i novim multimedijalnim uređajima poput tuch screena, internet kafea, info panoa, city lighta…
Zadar je definitivno među vodećim turističkim odredištima na Jadranu, što ne treba mjeriti tek milijunom noćenja, već višekratno tolikim posjetima i boravcima svih gostiju sa šireg prostora, gostiju kruzera ili onih na autobusnim turama.
Ambicije u Zadru ne kriju – žele uzeti sam vrh hrvatskog turizma.


 DODACI PONUDE


U mnoštvu kulturne ponude Zadar ovu godinu u već značajno proslavljenom Muzeju antičkog stakla ugošćuje i Apoksiomena. Zadar je od ove godine dobio i panoramski autobus s potpunijom ponudom i kvalitetnijim rješenjem od prethodnog “vlakića”. Povjerenstvo je lani bilo naročito negativno iznenađeno stanjem Kolovara, a ove je godine raskidom prethodne koncesije u Zadarskoj županiji koncesija za uređenje data Zadru. Naravno, izvan toga je niz uređenih većih ili manjih, javnih ili naplatnih plaža.
Zadar je redovito i poligon nekih značajnih svjetskih ili europskih sportskih događanja pa će biti domaćin završnice prvenstva Europe u košarci do 20 godina.
Značajnijih prinova u smislu objekata ove godine nema, osim što se od lani prilično kasno otvorenog hotela Diadora u Petrčanima – Punta Skala, očekuje značajnija popuna, što se za sada događa.