Zadrani nezainteresirani za bespovratna sredstva?!

Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS
S jučerašnje prezentacije u HGK - Županijskoj komori Zadar

Predstavnici samo jedne privatne tvrtke nazočili su prezentaciji programa BAS (Business Advisory Service Programme) Europske banke za obnovu i razvoj održanoj jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Zadar.

Program BAS namijenjen je sufinanciranju konzultantskih usluga u segmentu malih i srednjih poduzeća, a osobito je usmjeren na ekonomski slabije razvijena područja - od posebne državne skrbi i otoke, koji imaju prioritet prilikom odobravanja novih projekata te ulaze u najviši rang subvencija.

Zastupnice programa za Hrvatsku Ružica Šarušić i Hrvojka Skoković izrazile su žaljenje zbog slabog odaziva predstavnika zadarskih tvrtki.

- Vjerojatno je posrijedi činjenica da su tvrtke trenutačno fokusirane na to da ponovno uspostave likvidnost, tako da ne stignu i ne žele razmišljati o novim ulaganjima, mišljenja je Hrvojka Skoković.

Inače, Šarušić i Skoković u Zadru su već drugi put ove godine. Program BAS predstavile su još u veljači, a nova prezentacija održana je zato što je od 1. travnja puštena nova linija bespovratnih sredstava namijenjenih sufinanciranju paketa projekata pod zajedničkim nazivom "zelena energija" u koji spadaju energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša.

- Uvjet za sufinanciranje je da je tvrtka u privatnom i većinski hrvatskom vlasništvu, da ima između 10 i 250 zaposlenih te da ima veze s nekim od ova tri segmenta. U tim slučajevima financijska potpora iznosi do 75 posto netto vrijednosti projekta, rekla je Šarušić.

U HGK - Županijskoj komori Zadar moglo se čuti i da najviša financijska pomoć može iznositi do 10 tisuća eura po projektu.

Nastavlja se i s dosadašnjom linijom BAS programa koja se odnosi na sufinanciranje konzultantskih usluga u segmentu malih i srednjih poduzeća u skupni projekata pod nazivom "competitiveness".

U ovim slučajevima financijska potpora iznosi do 50 posto troškova poduzeća (bez uključenog PDV-a) i to za projekte kao što su inženjerske, tehnološke i ekološke studije; poslovni planovi i studije isplativosti; marketinške studije i promjena korporativnog identiteta; razvoj strategije poslovanja i unapređenja poslovnih procesa; uvođenje informatičke potpore poslovanju; priprema za uvođenje standarda kvalitete (ISO, HACCP, itd.) i drugo.

Prezenterice Skoković i Šarušić su napomenule i da je program BAS u Hrvatskoj od 2000. godine te da se novac, osim preko Europske banke za obnovu i razvoj, osiguravaju i kroz razne fondove. U desetogodišnjem razdoblju u Hrvatskoj je ugovoreno gotovo 400 projekta te su za 361 projekt sredstva u potpunosti isplaćena. Od 217 evoluiranih projekata 95 posto ih je uspješno provedeno, od čega je 47 posto izuzetno uspješnih.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno