Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brodogradilišta mogu opet slobodno ugovarati poslove

10.06.2011. 22:00
Brodogradilišta mogu opet slobodno ugovarati poslove


Za to ne vidim nikakve zapreke, kazao je ministar Đuro Popijač. Planovi restrukturiranja s pozitivnim mišljenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja poslani su u Bruxelles


Preporuka Europske komisije o  zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora sa sobom nosi i  “zeleno svjetlo” Bruxellesa na  planove restrukturiranja za  preostala tri domaća brodogradilišta,  “3. maj”, “Kraljevicu” i Brodotrogir. Potvrdio je  to ministar gospodarstva Đuro  Popijač koji se jučer vratio iz  Bruxellesa. S obzirom da se  radi o “paketu” zatvaranja preostala četiri poglavlja, za pretpostaviti je da kod ova tri brodogradilišta vjerojatno neće  uslijediti “klasično” pismo povjerenika EK o odobrenju predloženih planova već će to,  najvjerojatnije, biti sastavni  dio završnog izvješća Europske komisije. Ministar Popijač  nije krio zadovoljstvo što je  jedno od težih pitanja u pregovorima s EU riješeno iako,  naravno, još predstoji podosta  zahtjevnog posla do okončanja  cijelog procesa privatizacije.   Na naš upit da li je s pozitivnim  očitovanjem Europske komisije  prestala vrijediti i jednogodišnja zabrana ugovaranja  novih brodova riječkom,  kraljevičkom i trogirskom  škveru, ministar Popijač odgovorio je kako se “to može  upravo tako protumačiti”.
– Brodogradilišta mogu od  danas ugovarati nove poslove,  za to ne vidim nikakve zapreke, zaključio je Popijač. 
Planovi restrukturiranja, s  preliminarnim pozitivnim  mišljenjem domaće Agencije  za zaštitu tržišnog natjecanja,  u Bruxelles su, kako doznajemo, poslani ovaj utorak. Sada će uslijediti njihovo ažuriranje i revizija s najsvježijim  financijskim podacima, što je  proces kojeg će odraditi Agencija, naravno uz monitoring i  suradnju bruxelleskih konzultanata. Koliko će trajati taj  proces nezahvalno je prognozirati, još uvijek se naime radi  na konačnom rješenju o odobrenju plana restrukturiranja  Brodosplita koji je, podsjetimo, bruxellesku stepenicu  “preskočio” još koncem veljače  ove godine.
Ministar Đuro Popijač nije  želio govoriti o rokovima za  proces pregovora i zaključenja  kupoprodajnih ugovora s kupcima škverova, samoborskim  DIV-om za splitsko i Končarevim “Jadranskim ulaganjima”  za ostala tri škvera.  Popijač  ipak tvrdi da tu ne bi smjelo biti  prevelikog otezanja i da će se  taj posao nastojati odraditi čim  prije. Jesen odnosno konac godine, čini se, najraniji je rok.
Odmah jučer  kako neslužbeno doznajemo, u Zagrebu je održan sastanak čelnika  riječkog, kraljevičkog i trogirskog škvera s potencijalnim  novim vlasnikom, Nenadom  Končarom iz “Jadranskih ulaganja”. Očito još slijede  određena “uštimavanja” jer  postoje naznake da bi konzultantica Bruxellesa Sue Hall  idući tjedan trebala ponovno  doći u “3. maj”.