Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska u EU gubi dio suvereniteta

10.06.2011. 22:00
Hrvatska u EU gubi dio suvereniteta


Točno u podne, u isto vrijeme kada se o Hrvatskoj govorilo u Bruxellesu, o Europskoj uniji na konferenciji za novinare govorili su predstavnici HNS-a predvođeni predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesnom Pusić, koja je kazala da prihvaćanjem članstva u EU Hrvatska gubi dio suvereniteta, ali i da su to isti uvjeti po kojima funkcionira svih 27 zemalja članica.
– Kad bi hrvatski građani smatrali da su nam političke elite dobre i da dobro funkcioniraju, da nam ne trebaju druge institucije koje će pomoći u suzbijanju korupcije i drugog lošeg političkog ponašanja, onda bih se složila da nam ulazak u EU nije značajan.  Međutim, sigurno možemo ustvrditi da će nam ulaskom u EU za dvije godine donijeti velika poboljšanja po pitanju standarda i ljudskih prava, poručila je Pusić. Članovi opatijskog HNS-a Hrvoje Marušić i Vedran Kružić predstavili su i anektu koja je provedena na tristotinjak građana, a rezultati pokazuju da 60 posto ispitanika podržava ulazak Hrvatske u EU, te da kao najpovoljnije učinke pristupanja vide smanjenje korupcije te mogućnost slobodnog studiranja, zapošljavanja i izvoza u zemlje članice. Pozitivno mišljenje o EU ima 47 posto, a negativno 25 posto građana, koji kao najveće opasnosti ističu strah od povećanja cijena i pada kupovne moći.
Na novinarski upit da odgovori na ista pitanja kao opatijski građani, Vesna Pusić istaknula je kako je najveća prednost ulaska u EU ostvarivanje dugoročne Hrvatske.
– To je vrlo važno u zemlji u kojoj su u posljednjem stoljeću države trajale kraće nego prosječan ljudski vijek. Kao zemlja koja ulazi u EU s ratnim iskustvom iza sebe, prva nakon zemalja osnivačica, možemo “osvježiti” plemenite ciljeve na kojima je nastala EU u vremenu povećane sebičnosti i straha, poručila je Pusić, kazavši da najveća opasnost Hrvatskoj prijeti od mogućnosti da ne iskoristi sve mogućnosti koje joj članstvo pruža.