Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Investitore treba zadržati

10.06.2011. 22:00
Investitore treba zadržati


Kraš je imao namjeru u Murvici izgraditi manje skladište i već su bili sa mnom u pregovorima oko ishodovanja lokacijske dozvole od Županije. No, naposljetku su, eto, drugačije odlučili – Davor Lončar


Vijest da je tvrtka Kraš prodala građevinsko zemljište u poslovnoj zoni Murvica IK te da se, zbog boljih poslovnih prilika seli u Dugopolje, a koja je iznesena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, potaknula je razmišljanja o kočenju razvoja općine Poličnik, primjera najučinkovitijeg razvoja gospodarstva u županiji. No, kako doznajemo u razgovoru s Davorom Lončarom, načelnikom Općine Poličnik, Kraš nije kupio zemljište od Općine Poličnik, nego od privatnika, zbog čega ni njihov odlazak ne utječe izravno na poslovanje Općine Poličnik.
– Kada je Kraš kupio to zemljište ono je bilo u vlasništvu privatne osobe, iako je tada na tom području prostornim planom bila predviđena poslovna zona. Samim time Općina Poličnik njihovim odlaskom nije ostvarila nikakve gubitke, iako bih, naravno, volio da je Kraš ostao kod nas i da se ovdje događa ono što će se dogoditi u Dugopolju. No, to je njihova volja, takve su njihove poslovne procjene i mi tu ne možemo ništa, pojasnio je Lončar, napomenuvši kako Općina ne zna hoće li i kome to zemljište od oko 2 tisuće četvornih metara biti prodano.
– Znam da je Kraš imao namjeru na tom zemljištu izgraditi manje skladište i već su bili sa mnom u pregovorima oko ishodovanja lokacijske dozvole od Županije. No, naposljetku su, eto, drugačije odlučili, istaknuo je Lončar dodavši kako niti jedna tvrtka koja je kupila zemljište u jednoj od tri poslovne zone na području općine Poličnik zasad nije prodala to zemljište i odustala od tamošnje proizvodnje.
Ipak, kako je kazao, zbog aktualne ekonomske krize došlo je do manjih zastoja u realizaciji, ali novi investitori konstantno pokazuju zanimanje za tamošnje poslovne zone. Pozitivni pomaci su, kako navodi Lončar, i to da većina novih investitora predaju zahtjeve za ishodovanje lokacijskih dozvola te da smatra kako mnogi od njih za poduzimanje konkretnijih koraka čekaju pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.
– Prema mome viđenju, da bi cijela ova situacija oko razvoja gospodarstva bila bolja i brža, moramo poduzeti određene korake u smanjenju poreza prema novim ulagačima u proizvodnji. Trebamo pomoći investitorima na način da ih oslobodimo raznih davanja državi, jer samo tako možemo doprinijeti razvoju gospodarstva, istaknuo je Lončar pojasnivši kako bi bilo puno efikasnije novom investitoru omogućiti da, primjerice, tri milijua kuna, umjesto na komunalne priključke, uloži u proizvodnju.
– Mi sami trebamo potaknuti razvoj gospodarstva, a bez partnerstva jedinica lokalne samouprave to neće biti moguće. Ne smije se događati da investitor ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole čeka godinu dana ili više, što je kod nas praksa, jer za to vrijeme on ostvaruje ogromne gubitke, zaključio je Lončar, podsjetivši kako je poslovna zona Grabi u Poličniku rasprodana, u poslovnoj zoni Murvica IK je još jedna slobodna parcela, dok je u zoni Murvica Jug, koja je još uvijek u izgradnji preostalo pet slobodnih parcela.