Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Napredak zadarskog Sveučilišta u radu sa studentima s invaliditetom

10.06.2011. 22:00
Napredak zadarskog  Sveučilišta u radu sa  studentima s invaliditetom


Posebno me veseli što je naše sveučilište na ovom sastanku dobro ocijenjeno i što smo od naših kolega iz inozemstva dobili sjajne povratne informacije o našem djelovanju i dosadašenjem radu na ovom polju. Goste se posebno dojmila prostorna pristupačnost našeg sveučilišta i rad Studentskog savjetovališta – dr. sc. Anita Vulić Prtorić


U protekla se  dva dana na Sveučilištu u  Zadru, najvećim dijelom u  Studentskom savjetovalištu,  održavao evaluacijski sastanak u sklopu međunarodnog projekta „EduQuality”. U sklopu sastanka  Sveučilište i Savjetovalište  su posjetili predstavnici 16  institucija uključenih u projekt, među kojima i nekolicina sveučilišnih profesora s inozemnih sveučilišta.  Riječ je o projektu koji za  cilj ima pridonijeti izjednačavanju mogućnosti za  studente s invaliditetom u  visokom obrazovanju, a kao  partneri u njemu sudjeluju  sveučilišta u Osijeku, Splitu,  Zadru, Dubrovniku i Rijeci,  Hrvatski studentski zbor, te  Institut za razvoj obrazovanja. Europski partneri su  sveučilišta Strathclyde  (Glasgow, Škotska), Masaryk (Brno, Češka), Aarhus  (Aarhus, Danska) i Göteborg (Göteborg, Švedska).  Sveučilište u Zadru u ovom  TEMPUS projektu čiji je  puni naziv „Education for  Equal Opportunities at  Croatian Universities –  EduQuality” predstavlja  prof. dr. sc. Anita Vulić-Prtorić, profesorica Odjela za  psihologiju i voditeljica Studentskog savjetovališta.
Korisne informacije
– Sveučilišta u inozemstvu  imaju bogata iskustva na  ovom području i na njihovim sveučilištima uspješno  studiraju studenti s  oštećenjima vida, sluha, disleksijom, s nekim psihičkim  teškoćama ili sličnim poteškoćama. U tom smislu  znanja i iskustva naših gostiju dobra su informacija za  naše studente, nastavnike,  ali i širu zajednicu. U sklopu  ovog dvodnevnog sastanka  provedena je analiza dosadašnjeg rada, vrednovanje  provedenih aktivnosti na  projektu, te su donesene  neke odluke o daljnjem financiranju planiranih aktivnosti, objašnjava nam profesorica Vulić-Prtorić i posebno naglašava:
– Posebno me veseli što je  naše sveučilište na ovom  sastanku dobro ocijenjeno i  što smo od naših kolega iz  inozemstva dobili sjajne povratne informacije o našem  djelovanju i dosadašenjem  radu na ovom polju. Goste  se posebno dojmila prostorna pristupačnost našeg  sveučilišta i rad Studentskog  savjetovališta.
Inače, cilj projekta “EduQuality” je pridonijeti izjednačavanju mogućnosti  za studente s invaliditetom  u visokom obrazovanju u  Republici Hrvatskoj na institucionalnoj i nacionalnoj  razini. Jedan od vrlo važnih  ishoda projekta je izrada  prijedloga nacionalnoga  dokumenta kojim bi se jasno odredili standardi i  smjernice za razvoj pristupačnosti visokoga obrazovanja studentima s invaliditetom, a takav dokument preduvjet je postizanja jednakih standarda  pristupačnosti visokoga  obrazovanja na nacionalnoj  razini.
Iskustva svojih zemalja i  sveučilišta na polju izjednačavanja mogućnosti studiranja osoba s invaliditetom s osobama koji nemaju  poteškoća prenijeli su nam  dr. sc. Willy Aastrup, ravnatelj Centra za savjetovanje i podršku na  Sveučilištu Aarhus u Danskoj, prof. dr. sc. Annika  Dahlgren Sandberg s Odsjeka za psihologiju Fakulteta društvenih znanosti  Sveučilišta u Goteborgu u  Švedskoj i dr. sc. Christine  Sinclair iz Centra za Akademsku praksu i unaprjeđenje učenja Sveučilišta  Strathclyde u Škotskoj:
Svježe ideje
– Što se tiče usporedivosti dostignuća  Sveučilišta u Zadru na polju izjednačavanja mogućnosti studiranja za osobe s invaliditetom sa stanjem na tom području na  našim sveučilištima treba  prvo kazati da se radi o vrlo  različitim povijesnim nasljeđima i da smo mi s time  krenuli prije petnaestak  godina, a zadarsko se  sveučilište u taj pothvat  uključilo prije nekoliko godina. No, i mi smo počinjali  na sličan način bez puno  sredstava. Danas je na  našim sveučilištima posve  normalna stvar da zajedno  s ostalima studiraju i studenti s različitim problemima. Naša sredstva, a ne  zaboravimo oprema za studente s invaliditetom i problemima je vrlo skupa, su  kud i kamo bolja nego li je  to slučaj ovdje, ali u Zadru  vaši profesori i ostali djelatnici, posebice u Studentskom savjetovalištu, ulažu  golemu energiju i donose  svježe ideje, a to je nešto  što kod nas prelaskom u  rutinu polako nestaje.  Možda je i najbitnije od  svega povećati svjesnost o  tome da studenti s invaliditetom i drugim poteškoćama mogu studirati  na ravnopravnoj razini. Zapravo, radom naših institucija mi garantiramo da  oni završetkom studija na  tržištu rada imaju iste kvalifikacije kao i ostali studenti.