Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oni koji se ne pridržavaju pravila ne mogu očekivati EU novac

10.06.2011. 22:00
Oni koji se ne pridržavaju pravila ne mogu očekivati EU novac


Europa  traži da korisnici programa  IPARD poštuju europske zakone i standarde, pogotovo  po pitanju zaštite okoliša, zaključak je koji se može donijeti nakon što su konzultanti Euronet Consultinga  jučer predstavili mjere iz Elaborata zaštite okoliša za SAPARD program tvrtke Ostrea. Predstavljanje je  održano u sklopu drugog dana radionice koja se u Zadarskoj županiji organizira u  sklopu projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta za  provedbu programa SAPARD (mjere 1 i 2) i IPARD  (mjere 101 i 103)”.
Tvornica za preradu ribe  Ostrea u stankovačkoj poslovnoj zoni Novi Stankovci  jednim dijelom izgrađena je  novcem iz SAPARD-a.
– Za izgradnju objekta  utrošeno je 45 milijuna kuna,  pet milijuna eura za strojeve i  opremu. Iz SAPARD programa uspjeli smo povući 10  milijuna kuna. Taj novac koji  smo dobili iz EU za nas je  predstavljao razliku između  izgradnje i ne izgradnje objekta, kaže Krešimir Peradinović, zamjenik direktora Ostree i dodaje:
– Element kontrole je stalno prisutan i nakon dobivanja  sredstava iz predpristupnih  fondova EU. EU zadržava,  nakon davanja novca, pravo  kontrole što se s tim novcem  radi. Ovdje u Ostrei imali smo  kontrole koje su vršile mjerenja, uzimale uzorke materijala koji je ugrađen samo u  tvornicu, sve kako bi se dobila  potvrda je li sve napravljeno  prema zakonima i propisima.
Oni koji se ne pridržavaju  pravila ne mogu očekivati novac.
– U okviru IPARD programa mjera zaštite okoliša  jedna je od presudnih dimenzija. Neki to nisu shvatili  ozbiljno pa im je odbijena  isplata novca. Nakon dana  isplate sve zakone treba i  dalje pratiti i poštivati. SAPARD korisnici krenuli su s  jednostavnim elaboratima, bili su manji zahtjevi nego sada  kod IPARD-a, ali oni se stalno moraju dalje prilagođavati  novim propisima na području  zaštite okoliša, rekao je voditelj projekta Darko Znaor.
 


Problematična vaga


Europa također traži da se kupuje oprema koja je kupljena u EU.
– Kontrola je bila u jednoj tvrtki koja se bavi preradom i jedan od predmeta kontrole bila je vaga za koju su u tvornici imali uredne papire da je iz EU. Međutim, netko je zamijetio da na displeju piše “Made in Switzerland”, a Švicarska nije članica EU. On košta nekih 700 kuna. Kontrola je četiri sata vijećala hoće li im zbog tog detalja odobriti investiciju vrijednu nekoliko milijuna kuna jer su prekršili pravilo, koristili nešto što nije iz EU, kaže Darko Znaor.