Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ove će jeseni poteći prva solarna struja

10.06.2011. 22:00
Ove će jeseni poteći  prva solarna struja


U planu nam je da se radovi izvode tijekom ljeta, dok nema nastave. Zato očekujemo da će nakon prvog rujna, kad započne školska godina, radovi biti završeni, kada će konačno poteći i prva struja iz naše solarne centrale, kazao je Tihomir Tomčić


Za prvi hrvatski  Centar za solarnu energiju,  koji je još prije dvije godine  otvoren u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, još  se nastoji organizirati solarna  centrala, a za koju je u tijeku  natječaj za izvođača radova.  Poznato je, naime, da je nakon solarnog centra ova škola  za cilj postavila proizvodnju  struje jačine do 10 kilovata  koju će prodavati državi, a za  što je potrebna solarna centrala. Kako je planirano struja  koju ova škola proizvodi trebala bi biti priključena na  distribucijsku mrežu Elektre,  a riječ je o projektu vrijednom 40 tisuća eura koji  financira Fond za zaštitu okoliša, dok će se jedan dio  financirati i iz lokalnih sredina. U tom je smislu škola  već neko vrijeme u pregovorima s Elektrom i Ministarstvom gospodarstva.
Kako ističe Tihomir  Tomčić, ravnatelj Strukovne  škole Vice Vlatkovića, natječaj za izgradnju solarne  centrale bit će u tijeku još  tjedan dana, a u ovih nekoliko  dana trajanja prikupljeno je  dvanaest ponuda različitih izvođača.
– Nakon 15 dana od objave  natječaja uslijedit će otvaranje ponuda i odabir izvođača radova, a u planu nam  je da se radovi izvode  tijekom ljeta,  dok nema  nastave. Zato  očekujemo  da će nakon  prvog rujna,  kad započne  školska godina, radovi biti završeni  kada će konačno poteći  i prva struja  iz naše solarne centrale, kazao je Tomčić,  istaknuvši da su troškovi izrade solarne centrale procijenjeni na iznos od 395 tisuća  kuna, koje je osigurala Zadarska županija, na čemu su  im, kako je kazao ravnatelj,  iznimno zahvalni. 
Ravnatelj je također naglasio da solarna centrala ima  tri cilja, a prvi je proizvodnja  struje koja bi se prodavala  državi, iako će u prvoj fazi  nakon izrade solarne centrale  proizvedenu struju najprije  trošiti sama škola. Jer, kako je  pojasnio Tomčić, škola je dobila prethodnu suglasnost  HEP-a, ali još se čekaju daljnje suglasnosti. Kao drugi  važan cilj solarne centrale  ravnatelj je istaknuo njezin  edukacijski karakter, a potom  i promociju korištenja obnovljivih izvora energije i  zaštite okoliša.
Cijeli ovaj projekt iznimno  je pozitivan jer je, dugoročno  gledajući, Zadarska županija  idealna za proizvodnju nove  solarne nanotehnologije, što  podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, koriste se  obnovljivi izvori energije, a  sve kako bi se postigao visoki  rang energetske samoodrživosti.
 


Solarni bicikl pa solarni brod




Kako bi i kroz svoje izvannastavne aktivnosti pokazali primjenu Centra za solarnu energiju u svojoj školi Filip Lozić i Hrvoje Vrbanić, učenici trećeg razreda smjera tehničar za računalstvo Strukovne škole Vice Vlatkovića, nedavno su izradili solarni bicikl.
– Kada smo nabavili bicikl, naši učenici su ga najprije prenamijenili u bicikl koji se pokreće elektromotorom, a sada su napajanje elektromotora pretvorili u napajanje sunčevom energijom. Bicikl je završen prije desetak dana, a učenici će uskoro završiti i izradu solarnog broda, kazao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.


 


Prvi monteri solarnih sustava


Program osposobljavanja odraslih za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, prvo stručno usavršavanje ovakve vrste u Hrvatskoj, koji je prije nešto više od mjesec dana započeo u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, bliži se kraju. Doznajemo to u razgovoru s ravnateljem škole Tihomirom Tomčićem, koji pojašnjava da se ova izobrazba provodi u sklopu projekta Solarni edukacijski centar Zadarske županije, a koji zajednički financiraju Zavod za zapošljavanje, Područna služba Zadar i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj).
– Za ovu godinu planirana su četiri tečaja osposobljavanja odraslih, tri za montere solarnih toplinskih sustava te jedan za montere solarnih fotonaponskih sustava, na kojima će se educirati ukupno 80 polaznika. Prva grupa od 21 polaznika, mahom nezaposlenih osoba koje je uputio HZZ PS Zadar, krenula je prije mjesec i pol dana na nastavu za zvanje montera solarnih toplinskih sustava. Edukacija se provodi svaki dan i podrazumijeva stručno-teoretsku i praktičnu nastavu, kazao je Tomčić, istaknuvši da nastava za ovu grupu polaznika završava krajem lipnja, kada će svi oni polagati ispit osposobljenosti, a koji bi, kako je predviđeno, 5. srpnja trebali pristupiti podjeli diploma.
Također, naglašava da je iznimno zadovoljan interesom koji su za ovu izvanrednu edukaciju pokazali ne samo Zadrani, nego i osobe iz gotovo svih gradova Hrvatske. Druga grupa polaznika za zvanje monter solarnih toplinskih sustava s izobrazbom kreće u rujnu, kada će krenuti i prva grupa polaznika za zvanje monter solarnih fotonaponskih sustava.